EXCLUSIV | Ana a murit fulgerător, la câteva ore după operația pe creier. Soțul acuză cadrele medicale de neglijență: „Am ajuns să duc colivă la biserică pentru soția mea de 32 de ani”

Publicat: 20 11. 2021, 10:00
Actualizat: 20 11. 2021, 10:08

Ana Maria Crăciun, o tânără de 32 de ani, din Alexandria, a murit pe 4 noiembrie, în urma unui stop cardio-respirator, după o operație de extirpare a unei tumori cerebrale. Revoltat, soțul femeii, a făcut miercuri, o plângere penală pe numele Spitalului de Oncologie Monza și a cadrelor medicale, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

  • Ana Maria acuza dureri de cap și amețeli, iar în urma unor investigații medicale la Alexandria a fost diagnosticată cu o tumoare cerebrală.
  • Medicii din Alexandria au trimis-o la Spitalul de Oncologie Monza din București pentru o serie de investigații complexe.
  • În urma investigațiilor la Monza din 11 octombrie, neurochirurgul Ionuț Gobej i-a recomandat femeii o „excizie microchirurgicală”, arată raportul medical pe care Gândul l-a primit de la Adrian Crăciun, soțul femeii.

După primele consultații din București, Ana Maria și Adrian s-au întors acasă, la Alexandria. „Asistentul medicului ne-a  sunat de câteva ori pentru operație și a spus că putem veni când ne simțim pregătiți”, povestește bărbatul.

Primele analize înainte de operație

Pe 28 octombrie, Ana și soțul său au revenit la Spitalul Monza din București. Aici, i s-au făcut analize de sânge și a urmat o serie de consultații cardiologice preoperatorii.

Potrivit raportului medical, pacienta putea suporta intervenția chirurgicală. Exista un „risc cardiovasculat operator cel mult moderat”, arată documentele medicale.

„Soția mi-a spus că se simte foarte amețită”

Pe 1 noiembrie, Ana s-a reîntors la spital pentru testul PCR COVID, rezultatul fiind negativ. Pe 2 noiembrie, femeia a venit la spital, cu soțul său, au achitat operația, care costa 35.500 de lei, aproximativ 8.000 de euro, iar Ana Maria a fost internată.

„Pe3 noiembrie, la 06.00 dimineața, soția mi-a scris că i s-a pus perfuzia și că este foarte ametiță, asta înainte de operație. La 10.30 a intrat în operație și de atunci nu am mai vorbit cu ea. Am vorbit cu asistentul medicului, la ora 15.30, și mi-a spus că a fost operată și că a decurs bine”, spune Adrian Crăciun.

Bărbatul susține că medicul Gobej l-a sunat la ora 21.30, pe 3 noiembrie, și atunci a aflat că soția lui suferise primul stop cardio-respirator.

Mi-a spus că, după operație, i s-a făcut masaj cardiac timp de jumătate de oră. La ora 18.00-19.00, i-a fost depistat un lichid la inimă și au dus-o să-i fac un alt set de analize. Doctorii cardiologi nu au luat decizia să intervină chirurgical și să-l elimine, și mi-a spus că îi vor pune un stent la inimă. Am rămas mut, nu înțelegeam ce se întâmplă, pentru că analizele anterioare arătau că soția mea nu avea probleme cu inima. Analize pe care ei i le-au făcut cu trei zile înainte. Nu am știut nimic în noaptea de după operație”, mărturisește soțul Anei.

A doua zi dimineață, Ana a murit

Au urmat alte două stopuri cardio-respiratorii, unul la ora 02.00 dimineața, altul la 05.00, spune Adrian Crăciun. La ora 06.00, medicii au declarat decesul Anei.

„M-a sunat doctorul și mi-a spus că s-a întâmplat cel mai rău scenariu posibil. Soția mea de 32 de ani a murit”, a mai spus Adrian Crăciun.

Pe 4 noiembrie, bărbatul a plecat împreună cu fiul său de 12 ani la București.

„Aici, m-a așteptat doctorul cu managerul și un bărbat de la securitate. Managerul mi-a spus că-mi va da banii înapoi. Nu înțelegeam ce se întâmplă. I-am întrebat: «Vă rog, spuneți-mi, să înțeleg în cuvintele mele, nu în termeni medicali, ce s-a întâmplat cu soția mea?» Mi-au zis că nici ei nu înțeleg ce s-a întâmplat. Eu, om la 35 de ani, am ajuns acum să mă duc cu colivă la biserică pentru soția mea de 32 de ani”, mărturisește Adrian Crăciun.

Plângere penală pentru ucidere din culpă

Bărbatul acuză cadrele medicale de neglijență și spune că vrea să se facă dreptate. Printr-un avocat, a trimis, miercuri, o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pentru ucidere din culpă, cerând tragerea la răspundere a cadrelor medicale și a spitalului.

Pe certificatul medical constatator al decesului, legiștii de la INML care au făcut necropsia au scris că Ana Maria a murit în urma unei insuficiențe cardio-respiratorii acute.

„Când am ajuns, pe 4 noiembrie, am fost să o văd la frigiderul de la morgă. Nu puteam să cred că nu mai e. Duminică am îngropat-o și miercuri m-am dus să vorbesc din nou cu doctorul Gobej. L-am întrebat dacă ar mai fi trăit dacă nu o opera. Mi-a spus că mai trăia mult și bine cu amețeli și dureri de cap. Vreau să aflu adevărul. Nu știu cine este de vină. Dacă este neurochirurgul, dacă sunt cei de la Anestezie. Nimeni nu m-a sunat să-mi spună că le pare rău”, spune Adrian Crăciun.

Reporterul Gândul l-a contactat pe medicul Ionuț Gobej, însă până la publicarea acestui material nu a răspuns solicitării.

Ce spune conducerea Spitalului Monza

Conducerea Spitalului Monza București a transmis un punct de vedere, la solicitarea Gândul, în care arată că unitatea medicală regretă cele întâmplate și este alături de familia Crăciun.

Totodată, reprezentanții unității sanitare spun că la „nivelul spitalului au fost declanșate toate producerile operaționale pentru a analiza punctual ce s-a întâmplat”, menționând că există o comisie de anchetă multidisciplinară al fiecărui deces în parte.

Spitalul de Oncologie Monza prețuiește foarte mult pacientii, are o echipă dedicată nu doar profesiei, ci mai ales oamenilor de care are grijă. În cadrul spitalului nostru, sunt tratate cazuri cu o patologie complexă, de către echipe multidisciplinare care reunesc profesioniști de top din toate specialitățile. (…) Mentionăm faptul că Spitalul de Oncologie Monza nu a fost informat cu privire la depunerea plângerii penale împotriva sa și a medicilor”, au mai transmis reprezentanții unității medicale.


Citește și:

EXCLUSIV | Cazul dramatic al fetei paralizate după operația pe inimă. Se caută din nou vinovații pentru cele 12 minute în care creierul nu i s-a oxigenat și a ajuns ”o legumă”