ANAF a scos la vânzare terenuri, aparţinând Elenei Udrea şi fostei şefe ANRP, Crinuţa Dumitrean. La cât se ridică VALOAREA bunurilor executate

Publicat: 15 10. 2023, 12:40
Actualizat: 15 10. 2023, 12:41
Elena Udrea și Ioana Băsescu, din nou în instanță în dosarul finanțării campaniei prezidențiale din 2009 / Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto (caracter ilustrativ)

ANAF a scos la licitație mai multe terenuri aparținând fostei șefe a Autorității Naționale de Restiture a Proprietăților (ANRP) Crinuța Dumitrean, executată în urma unui dosar în care instanța a dispus confiscarea sumei de 400.000 de euro, apreciată de autorități ca fiind primită ca mită, chiar dacă faptele din dosarul în care a fost trimisă în judecată, în 2016, de către DNA s-au prescris.

În total, cele șapte terenuri din Ilfov ale Crinuței Dumitrean (4 milioane de lei cu TVA) și terenul din București al Elenei Udrea (6,8 milioane de lei cu TVA), se apropie de 11 milioane de lei, potrivit informațiilor publicate de profit.ro.

Dumitrean, executată în urma unui dosar în care instanţa a dispus confiscarea sumei de 400.000 de euro

Crinuța Dumitrean a scăpat de condamnarea în dosarul ANRP-Constanța ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția, după ce, anterior, la fond, la Curtea de Apel București, fusese condamnată la 6 ani și 3 luni de închisoare.

Înalta Curte a menținut însă „dispoziția de confiscare specială de la inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a sumei de 400.000 de euro” primite mită, potrivit procurorilor DNA, de Crinuța Dumitrean de la omul de afaceri Horia Simu.

Reamintim că Dumitrean este executată în urma unui dosar în care instanţa a dispus confiscarea de la aceasta a sumei de 400.000 de euro, apreciată de autorităţi ca fiind primită ca mită, chiar dacă faptele din dosarul în care a fost trimisă în judecată, în 2016, de DNA, s-au prescris.

Fiscul vinde şi un teren din Bucureşti al Elenei Udrea, ajuns la a doua licitaţie şi, în consecinţă, cu preţul redus cu 25%

Udrea a fost anchetată penal şi ulterior condamnată, în prezent fiind în închisoare pentru a executa o pedeapsă de şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

În total, cele şapte terenuri din Ilfov ale Crinuţei Dumitrean (4 milioane de lei cu TVA) şi terenul din Bucureşti al Elenei Udrea (6,8 milioane de lei cu TVA), se apropie de 11 milioane de lei, prfecizează Profit.ro.

Elena Udrea, extrădată din Bulgaria unde a stat două luni în arest

Curtea de Apel de la Sofia a decis vineri, 10 iunie, ca fostul ministru al Turismului Elena Udrea – aflată în arest în Bulgaria – să fie adusă în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.

La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că unii dintre judecătorii de la Înalta Curte au fost puși sub presiune. Fostul ministru le-a cerut magistraților bulgari să respingă cererea statului român de extrădare a sa, susținând că „este un proces împotriva integrității” sale.

Condamnările în dosarul Gala Bute:

  • Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.
  • Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.
  • Elena Udrea a revenit în România în 8 iulie 2019, anunțând revenirea în țară pe Facebook.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de ÎCCJ, în iunie 2018 și menținute prin decizia din 7 aprilie:

  • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
    Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
    Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
  • De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.
    Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei

Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei. Condamnările în prima instanță fuseseră pronunțate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.