ANAF anunță modificări privind declarația unică 2024. Cum să evitați popririle și amenzile

Publicat: 05 01. 2024, 13:20
FOTO - Caracter ilustrativ

ANAF anunță o serie de modificări referitoare la declarația unică pentru persoanele care obțin venituri independente. Contribuabilii care nu vor respecta regulile riscă amenzi mari și popriri pe conturi.

Un nou model de declarație pentru persoanele fizice a fost pus în dezbatere publică. Declarația este utilizată pentru declararea veniturilor din surse independente și a impozitelor aferente.

Declarația unică 2024 a fost propusă spre consultare publică, de ANAF, și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Având în vedere termenul de depunere, de 25 mai, este de așteptat ca actul să fie oficializat în perioada următoare, arată romaniatv.net.

Modelul de declarație este disponibil AICI.

Ce taxe datorează persoanele care obțin venituri independente

Potrivit sursei citate, persoanele fizice care obțin venituri independente datorează statului impozitul pe venit (10%), la care se adaugă, după caz, contribuțiile la sănătate (10%) și la pensii (25%).

Noutățile propuse în proiect sunt următoarele:

  • Modul de stabilire a bazei de calcul a impozitului pe venitul din cedarea folosinței bunurilor. În anul 2023, venitul brut reprezintă venit anual impozabil.
  • Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, începând cu anul 2023. La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea unei cote de impunere. Este vorba despre 1% sau 3%, în funcție de perioada de deținere a proprietăților imobiliare.
  • Modalitatea de stabilire a impozitului pe veniturile din câștigurile din transferul titlurilor de valoare și instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului de investiții, începând cu anul 2023. Veniturile sub forma câştigurilor din transferul titlurilor de valoare şi din operaţiuni cu instrumente financiare derivate, pentru transferuri/operaţiuni efectuate prin entităţile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, se impun prin reţinere la sursă, impozitul fiind final. Obligația depunerii pentru declarația unică 2024 se menține pentru persoanele fizice care au realizat câştiguri/pierderi din transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate care nu au fost efectuate prin entitățile prevăzute la art. 96^1 alin. 1 din Codul fiscal, precum şi din transferul aurului de investiţii.

Instrucțiunile de completare a declarației unice, utile pentru evitarea sancțiunilor, sunt disponibile AICI.