ANAF declanșează „Operațiunea Mercur”. Pe cine vânează inspectorii antifraudă
Inspectorii antifraudă anunță demararea celei mai ample anchete realizate vreodată în comerțul online din România. „Operațiunea Mercur”, declanșată de ANAF, își propune să descopere toate veniturile nedeclarate obţinute din comerţul electronic nefiscalizat.
Urmare a extinderii acestui tip de acte de comerţ şi a numărului foarte mare de sesizări primite, în special pentru nereguli privind imposibilitatea de a beneficia de garanţie în lipsa documentelor fiscale, ANAF a decis că este momentul unei ample și nemaivăzute acțiuni de control.
Comerț online cu mărfuri contrafăcute
Din analizele preliminare efectuate, inspectorii antifraudă au observat că, odată cu creşterea exponenţială a vânzărilor online prin platforme cu reputaţie şi standarde ridicate, s-a intensificat şi comerţul cu mărfuri contrafăcute sau operate de firme fantomă. În spatele unor astfel de societăți sunt fie persoane fizice, fie site-uri paravan, care operează pe perioade scurte. Mai mult decât atât, diversificarea marilor operatori, prin lansarea unor marketplace-uri (cum a procedat emag, de exemplu), a reprezentat o oportunitate pentru firmele sau persoanele care comercializau produse fără a fiscaliza veniturile sau care vindeau produse contrafăcute.
În prima etapă, inspectorii ANAF au analizat peste două milioane de vânzări online de bunuri livrate prin curier şi a început verificarea a peste 500 dintre clienţii firmelor de curierat rapid cu cel mai mare volum de livrări cu plata „ramburs” sau în conturi bancare.
Monitorizarea şi analiza comerţului din marile centre angro, achiziţiile din UE şi importurile extracomunitare cu vânzările on line şi a livrărilor cu încasare ramburs sau plată online realizate de firmele de curierat rapid au evidenţiat tipologii de acţiune, în principal de către persoane fizice care cumpără produse la preţuri subevaluate, pe care le vând en-detail online şi încasează de la cumpărători contravaloarea, fără plata obligaţiilor fiscale.
Furnizorii acestor persoane fizice achiziţionează intracomunitar sau importă bunurile prin firme proprii sau intermediare, care sunt apoi „lichidate” după finalizarea formalităţilor de vămuire.