În urma unor verificări efectuate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), un bucureștean a fost obligat să achite 3,35 de milioane lei pentru că nu a plătit impozitele și contribuțiile pentru suma de 20,9 milioane de lei.
Această sumă este cea mai mare descoperită de ANAF în urma unor verificărui făcute la persoane fizice.
- Un clujean se află pe locul doi al acestui clasament, potrivit Hotnews, pentru că nu a plătit impozite pentru 20,5 milioane lei și a fost pus să achite penalități în valoare de 3,22 milioane lei.
- Pe locul al treilea se poziționează un timișorean. Acesta nu a plătit impozitele pentru 13,2 milioane de lei, iar ANAF a stabilit penalități în valoare de 2,64 de milioane de lei.
În total, potrivit sursei citate – în cel de-al doilea trimestru din anul 2024 – ANAF a verificat 478 persoane fizice și a constatat că acestea nu au plătit impozitele datorate pentru 417,9 milioane lei, fiind stabilite creanțe fiscale de 109,5 milioane lei.
Persoanele fizice care au venituri din alte surse decât salarii trebuie să depună Declarația unică
Persoanele fizice care înregistrează venituri din alte surse decât salariile sunt obligate să depună Declarația unică și să-și plătească impozitul pe venit, CAS și CASS în funcție de anumite plafoane, până în data de 25 mai pentru veniturile obținute în anul anterior.
- În cazul persoanelor care obțin venituri din investiții – dobânzi bancare sau dividende -, acestea trebuie să plătească CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate) dacă sumele depășesc 6, 12 sau 24 de salarii minime.
- În cazul în care contribuabilul care a primit o notificare de la ANAF nu va depune declaratiile unice restante, ANAF emite o decizie de impunere din oficiu pentru veniturile pe care le-a descoperit și nu au fost declarate.
- Penalitatea de nedeclarare este de 0,08% pe zi.
- Ministerul Finanțelor ia în calcul să o dubleze, iar la principal se mai adaugă și o dobândă de 0,2%/zi.
Însă o persoană poate obține o reducere cu 75% a acelei penalități de nedeclarare în cazul în care plătește principalul (adică suma stabilită), sau dacă cere o eșalonare la plată. În al doilea caz, reducerea se aplică doar după ce s-a încheiat eșalonarea.
Citește și:
Simona Bucura-Oprescu, întrebată dacă neimpozitarea PENSIILOR sub 3.000 de lei este o competiţie politică între PSD şi PNL: Exclus!
Ministerul Finanțelor: Fitch reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă. Care au fost punctele forte
Ministrul Investiţiilor exclude creșterea TVA: Nu vom face asta, ar duce România în RECENSIUNE
Oficial BCE: Politica monetară în ZONA EURO trebuie să rămână prudentă /Protecționismul și incertitudinea geopolitică sunt în creștere
O nouă amânare pentru stabilirea câștigătorului celui mai scump lot de autostradă din România. „Giganții” rămași în cursă pentru Lotul Meseș