Prima pagină » Actualitate » Alianța Beijing – Moscova și FALSA NEUTRALITATE chineză: „Putin nu are de ales, trebuie să îndeplinească pretențiile din ce în ce mai mari ale Chinei”

Alianța Beijing – Moscova și FALSA NEUTRALITATE chineză: „Putin nu are de ales, trebuie să îndeplinească pretențiile din ce în ce mai mari ale Chinei”

Alianța Beijing - Moscova și FALSA NEUTRALITATE chineză: „Putin nu are de ales, trebuie să îndeplinească pretențiile din ce în ce mai mari ale Chinei”

După ce Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, în luna februarie a anului 2022, la nivel global a fost înregistrată, încetul cu încetul, o (re)organizare care a stârnit și stârnește îngrijorare. Supus sancțiunilor occidentale și transformat într-un paria al comunității mondiale, Vladimir Putin a început să facă mutări prin care să își asigure o „paranteză” economică și militară din care să extragă, în continuare, resursele uriașe de care are nevoie pentru a continua războiul din Ucraina.

Conflictele sunt o adevărată gaură neagră unde miliardele de euro dispar rapid, iar mașina de război a lui Putin este din ce în ce mai înfometată. La acest moment, Moscova deține pârghii prin care sancțiunile occidentale sunt fentate, iar aliații de nădejde au devenit Iranul, Coreea de Nord, India și, nu în ultimul rând, China.

Colosul chinez are, însă, și propriile interese, pretențiile sunt mari – nu numai la nivel economic -, iar relația strânsă cu Moscova poate fi doar una legată strict de situația actuală în plan geostrategic.

Cu siguranță, interesele Beijingului diferă de cele ale Moscovei”

Hugo von Essen și Andreas Umland, analiști la Centrul Stockholm pentru Studiile Europei de Est (SCEEUS) din cadrul Institutului Suedez de Afaceri Internaționale, notează că, de-a lungul anilor, Beijingul și Moscova au creat ceea ce acum pare a fi „un front global antiamerican și antiliberal, unite de dorința comună de a revizui nu numai statutul Ucrainei și cel al Taiwanului, ci și ordinea mondială actuală”.

„Astfel, Rusia poate continua să primească ajutor considerabil – și posibil chiar mai mare – din partea Chinei, care ar putea menține economia pe linia de plutire și războiul său împotriva Ucrainei pentru mulți ani de acum înainte.

Cu siguranță, interesele Beijingului diferă, în continuare, de cele ale Moscovei, în mai multe privințe. Sprijinul mai mare al Chinei pentru Rusia este riscant pentru economia sa deja predispusă la criză, în cazul în care Occidentul extinde sancțiunile împotriva băncilor și companiilor sale.

Și, pentru prima dată de la jumătatea anului 2022, în lunile martie și aprilie ale acestui an, exporturile chineze către Rusia au scăzut în comparație cu aceleași luni ale anului precedent, reflectând o prudență crescândă a Beijingului, precum și problemele de plată cu care se confruntă importatorii ruși din cauza presiunii crescânde venite dinspre SUA.

În ciuda unor astfel de evoluții, totuși, ar trebui să fim cu toții sceptici față de retorica oficială a Beijingului, care s-ar dori una, în aparență, pacifistă. Sprijinul sistematic de lungă durată al Chinei pentru Rusia indică interesul de a menține confruntarea (n.red. – din Ucraina) și de a culege avantajele economice și geopolitice”, consideră Hugo von Essen și Andreas Umland, în analiza publicată de Politico.

„Deși nu este un stat vasal, Rusia nu are de ales decât să îndeplinească cerințele tot mai mari ale Beijingului”

La urma urmei, continuă Hugo von Essen și Andreas Umland, războiul din Europa reprezintă o provocare pentru resursele occidentale și abate atenția Washingtonului de la activitățile Beijingului în alte părți ale lumii.

Dependența Rusiei de China este deja foarte mare și continuă să crească, pe măsură ce companiile chineze îi înlocuiesc pe foștii parteneri de comerț și investiții occidentali ai Rusiei.

„De fapt, puterea relativă a Chinei față de Rusia crește cu fiecare lună de război. Pe măsură ce producția de arme și muniție în creștere a industriei ruse de arme generează o pseudo-creștere, mascând un declin economic real, economia Chinei – deși zguduită de dificultăți – continuă să crească.

China este, de asemenea, capabilă să importe materii prime rusești la preț redus, în timp ce inundă țara cu bunurile sale de consum.

În plus, Moscova a permis, treptat, ca mai multe dintre cele mai recente tehnologii militare să fie transferate și în China. Deși nu este un stat vasal, Rusia nu are de ales decât să îndeplinească cerințele tot mai mari ale Beijingului – fie că se referă la reduceri la prețurile la energie, prezența chineză în Asia Centrală sau sprijinul pentru ambițiile hegemonice ale Chinei în Asia de Sud și de Est.

Între timp, Beijingul vrea ca Moscova să se afle într-un stand-by prelungit, să nu câștige, dar să nici nu piardă complet în Ucraina.

Acest lucru, la rândul său, ar putea duce la accesul redus la energie ieftină, piețele rusești, zona arctică și secretele tehnologice militare pentru China, precum și la pierderea partenerului său principal în rivalitatea sa strategică pe termen lung cu SUA”, mai scriu Hugo von Essen și Andreas Umland.

Astăzi, Beijingul și Moscova proiectează imaginea unei coaliții antidemocratice, antiamericane unite, formidabile și stabile”

Având în vedere astfel de interese, nu ar trebui să luăm în serios apelurile Chinei la pace, avertizează cei doi analiști Politico.

De mai bine de un deceniu, Beijingul și-a încălca – în mod evident – obligațiile în temeiul Tratatului de neproliferare (TNP), sprijinind Rusia.

„În mare parte uitată, China și-a proclamat respectul pentru suveranitatea și granițele Ucrainei atât în ​​1994, odată cu aderarea Ucrainei la TNP, cât și în 2013, ca parte a Tratatului de prietenie chino-ucrainean pe deplin ratificat.

Din anul 2014, însă, falsa neutralitate a Beijingului – și asistența sa economică pentru Moscova – a fost crucială pentru revizuirea radicală a granițelor de stat din Europa de către Rusia.

Este remarcabil cât de departe a mers Beijingul pentru a sprijini Moscova, în ciuda repercusiunilor negative pentru relațiile sale cu Occidentul și a posibilelor consecințe economice. Țara se confruntă acum cu un risc tot mai mare de război comercial cu SUA.

Astăzi, Beijingul și Moscova proiectează imaginea unei coaliții antidemocratice, antiamericane unite, formidabile și stabile, care include și state necinstite notorii precum Iran, Coreea de Nord sau Siria.

  • Cu toate acestea, potențialul de fisuri în această alianță informală este, de asemenea, evident.
  • De exemplu, legăturile tot mai mari ale Rusiei cu o Coreea de Nord încurajată ar putea duce la un menage-á-trois dificil, deoarece Beijingul s-a luptat de mult să controleze Coreea de Nord.

Nu în ultimul rând, așa cum subliniază Matthew Kroenig în cartea sa «Întoarcerea rivalității marii puteri», nu trebuie să uităm că regimurile autocratice suferă de volatilitate în afacerile lor externe și interne.

Istoria mondială arată că sistemele politice deschise, cu stat de drept și pluralism, sunt mai eficiente pe plan intern și în gestionarea conflictelor internaționale cu inamicii și a tensiunilor cu aliații străini.

În acest context, este important ca Occidentul să-și mențină hotărârea și unitatea. În termeni concreți, aceasta înseamnă să oferim Ucrainei tot sprijinul de care are nevoie și să o facem astăzi.

O victorie ucraineană pe câmpul de luptă, obținută prin sprijinul occidental, și restaurarea teritoriului țării vor fi cea mai bună modalitate de a controla revizionismul Rusiei și Chinei”, încheie Hugo von Essen și Andreas Umland.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Proiectul „Kylo”. Serviciul de Informații Externe al Rusiei lui Putin și campania de DEZINFORMARE dusă în Occident: „Morala și etica nu-și au locul”

Noi temeri după summitul SCO din Kazahstan și ecuația Rusia – China. „Ar putea deveni fundamentul unei noi ordini mondiale ANTIDEMOCRATICE?”

Scleroza politică a Rusiei lui Putin și FEUDELE REGIONALE: „Vocea acestor lideri se va auzi din ce în ce mai tare, se formează clanuri în jurul lor”

Economia Rusiei lui Putin, SUPRAÎNCINSĂ după doi ani și jumătate de război în Ucraina: „Oficialii vor încerca să manipuleze statisticile”

Alianța militară Moscova – Phenian obligă Coreea de Sud să încalce liniile roșii ale Kremlinului. Putin RISCĂ totul din dorința de a învinge Ucraina

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și