Prima pagină » Actualitate » Alianța militară Moscova – Phenian obligă Coreea de Sud să încalce liniile roșii ale Kremlinului. Putin RISCĂ totul din dorința de a învinge Ucraina

Alianța militară Moscova – Phenian obligă Coreea de Sud să încalce liniile roșii ale Kremlinului. Putin RISCĂ totul din dorința de a învinge Ucraina

Alianța militară Moscova - Phenian obligă Coreea de Sud să încalce liniile roșii ale Kremlinului. Putin RISCĂ totul din dorința de a învinge Ucraina

Vizita recentă a președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord a ținut capul de afiș nu numai pentru spectacolul cu iz neo-sovietic, ci și pentru că a fost încheiat un pact de asistență militară reciprocă între Moscova și Phenian. Numai că acest acord de referință amenință să distrugă relațiile Rusiei cu mai multe națiuni asiatice, avertizează dr. Fyodor Tertitskiy, cercetător la Universitatea Kookmin din Seul.

În acest scenariu ale cărui perspective sunt îngrijorătoare, presupunând că vizita lui Putin la Phenian nu ar fi avut niciun rezultat, călătoria „Țarului” în Coreea de Nord ar fi fost, totuși, un eveniment important, tocmai pentru că astfel de vizite sunt extrem de rare.

  • Vladimir Putin este singurul lider sovietic și rus care a mers vreodată în Coreea de Nord.
  • Liderul sovietic Nikita Hrușciov a plănuit o călătorie în 1959, dar aceasta nu a mai avut loc.
  • Singura călătorie a lui Vladimir Putin în Coreea de Nord a fost în anul 2000, la scurt timp după prima sa învestire ca președinte al Federației Ruse.

Noua abordare a relațiilor dintre Moscova și Phenian, susține dr. Fyodor Tertitskiy, „va afecta grav relațiile Rusiei cu unele țări asiatice, în special Coreea de Sud, care acum este probabil să dea undă verde la transporturile de arme către Ucraina”.

„În schimb, liderii nord-coreeni au efectuat vizite regulate atât în ​​Uniunea Sovietică, cât și în Rusia post-sovietică. Dictatorul Kim Il Sung a vizitat Uniunea Sovietică de douăsprezece ori, iar fiul său Kim Jong Il a făcut călătoria de trei ori. Liderul actual Kim Jong Un a fost de două ori: în 2019 și 2023.

Diferența este ușor de explicat: vizitarea unei țări este văzută ca un semn de respect și, în cea mai mare parte a secolului XX, raportul de putere a fost de așa natură încât Phenianul și-a adus omagiul Moscovei în mod unilateral.

Putin a fost sărbătorit în Coreea de Nord. A scris un editorial pentru principalul ziar al țării, Rodong Sinmun – un privilegiu acordat rar liderilor în vizită. Desigur, un text similar al lui Putin a fost publicat în Nhân Dân din Vietnam, atunci când liderul rus a sosit în țara din Asia de Sud-Est, după plecarea din Coreea de Nord.

Putin a menționat că Armata Roșie, care a eliberat Coreea de Nord în 1945, a luptat cu japonezii «umăr la umăr cu patrioții coreeni», o expresie inventată de diplomații ruși în anul 2010 pentru a evita să deranjeze Phenianul, care susține că Japonia a fost învinsă de «Armata Populară Revoluționară din Coreea»”, care în realitate nu a existat.

În același articol, Putin s-a asigurat că evidențiază «regimul neo-nazist de la Kiev» și «dictatura neocolonială a Statelor Unite». Exprimându-și solidaritatea cu Phenianul, el a spus că Rusia și Coreea de Nord vor «dezvolta comerț alternativ și mecanisme de reglementare care nu sunt controlate de Occident»”, notează dr. Fyodor Tertitskiy într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

„Phenianul se va bucura acum de protecția militară a Moscovei”

Principalul subiect de discuție pentru Putin și Kim Jong Un a fost, fără îndoială, războiul din Ucraina.

Mai multe rapoarte sugerează că Phenianul furnizează Rusiei o mare cantitate de muniție, în schimbul combustibilului și alimentelor. În același timp, menționează dr. Fyodor Tertitskiy, Phenianul este extrem de dornic să obțină informații de ultimă oră despre construcția de rachete și avioane din Rusia lui Putin.

Acest lucru este demonstrat atât de evaluările serviciilor de informații străine, cât și de vizitele regulate ale delegațiilor nord-coreene în Rusia, cum ar fi una la Institutul de Aviație din Moscova, în luna mai a acestui an. „Ceea ce nu se știe, însă, este dacă Moscova este pregătită să meargă atât de departe”, precizează cercetătorul.

Principalul eveniment al summit-ului a fost semnarea unui tratat amplu între Rusia și Coreea de Nord. În esență, reînvie alianța din 1961 dintre Uniunea Sovietică și Coreea de Nord, care a fost semnată de Hrușciov și a obligat ambele părți să vină în ajutorul celeilalte dacă sunt atacate. Textul acestei clauze din noul tratat a fost pur și simplu copiat de la omologul său din 1961, cu modificări minime.

Pentru Coreea de Nord, avantajele sunt evidente. Phenianul se va bucura acum de protecția militară a Moscovei. Până la invazia pe scară largă a Ucrainei, Rusia a încercat să urmeze o cale neutră atunci când a venit în Coreea de Nord și de Sud – dar acum a luat cu fermitate partea Phenianului.

Moscova a căutat să stoarcă maximum de PR posibil din anunțul tratatului. Mai întâi, Kremlinul a spus că un astfel de tratat ar putea fi semnat, apoi s-a declarat că va fi semnat, iar apoi Putin a dezvăluit că există o clauză de ajutor militar reciproc – și abia după aceea a fost publicat textul integral.

Întrebarea de ce ar trebui să fie obligată Rusia să apere dictatura Coreei de Nord, desigur, nu a făcut obiectul niciunei discuții publice”, notează dr. Fyodor Tertitskiy.

Intrarea într-un astfel de tip de alianță cu Coreea de Nord va afecta grav relațiile Rusiei cu Coreea de Sud”

Intrarea într-un astfel de tip de alianță cu Coreea de Nord va afecta grav relațiile Rusiei cu Coreea de Sud, anticipează dr. Fyodor Tertitskiy. Pentru Seul, aceasta reprezintă o înfrângere diplomatică majoră: eșecul unui efort de zeci de ani de a construi o relație specială cu Moscova.

Răspunsul Coreei de Sud va fi probabil să încalce liniile roșii ale Kremlinului și să livreze arme către Ucraina. Acest lucru este în întregime în concordanță cu stilul pro-occidental al președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a căutat să promoveze rolul țării sale de aliat de încredere al Japoniei și Statelor Unite și ca reprezentant cu drepturi depline al lumii libere. Probabil, Seulul va ajunge acum la concluzia că este mai bine să discute cu Moscova de pe o poziție de forță.

Relațiile Moscovei cu inamicii Phenianului – Seul și Tokyo – vor fi distruse. Tratatul cu Coreea de Nord va duce, de asemenea, la un control intens din partea Beijingului: în timp ce războiul din Ucraina continuă, Rusia pare să joace un rol fundamental în reducerea dependenței Coreei de Nord de China.

Se pune întrebarea: de ce avea nevoie Moscova de un acord atât de vast cu Phenianul? Nu ar fi fost mai bine să evite o eventuală rupere a relațiilor cu Coreea de Sud?

  • Se poate presupune că Phenianul ar fi dat Moscovei o ofertă bună pentru aprovizionarea cu muniții – prioritatea numărul unu a Kremlinului.
  • De asemenea, Kremlinul vrea să arate Occidentului că este pregătit să continue războiul din Ucraina pe termen nelimitat.

În cele din urmă, dacă Putin este gata să sacrifice sute de mii de vieți – precum și reputația și viitorul propriei țări – în încercarea de prelua controlul Ucrainei, este cu adevărat surprinzător că este dispus să renunțe la relația dintre Rusia și Coreea de Sud”, încheie dr. Fyodor Tertitskiy.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Oleg Itskhoki (The Insider): „Rusia lui Putin investește masiv în producția de MOARTE și distrugere” / „Cheltuielile militare o pot ruina”

Rafinăriile din Rusia lui Putin, luate la țintă de dronele ucrainene. Călcâiul lui Ahile sau doar înțepături de țânțar în pielea elefantului?

Ana Palacio, fost ministru de Externe al Spaniei: „Alianța lui Putin cu Kim oferă o OPORTUNITATE ideală de a slăbi parteneriatul China-Rusia”

Premierul indian Narendra Modi se va întâlni cu Vladimir Putin, la Moscova. Consilier prezidențial rus: „Pot CONFIRMA că pregătim vizita”

La un an după revolta Wagner, Putin pare mai puternic ca niciodată: „Cei mai mulți ruși țin CAPUL PLECAT, pentru ca regimul să nu se atingă de ei”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și