ANALIZĂ | Bătălia dintre tinerii „favoriți” ai lui Putin și „VETERANII” din Sankt Petersburg: „Ar putea deveni un risc pentru Kremlin”

ANALIZĂ | Bătălia dintre tinerii „favoriți” ai lui Putin și „VETERANII” din Sankt Petersburg: „Ar putea deveni un risc pentru Kremlin”
Publicat: 30/11/2023, 16:04
Actualizat: 30/11/2023, 16:22

Au apărut, în ultimii ani, noi „favoriți” în cercul apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Profitând de avantajul accesului la „Țar”, „managerii de proiecte” vin cu noi idei pe care să le gestioneze, se promovează în mass-media și încearcă să impresioneze pe toată lumea cu profesionalismul lor. 

O astfel de abordare nu numai că îi deosebește de membrii veterani din anturajul lui Putin, dar ajută, paradoxal, și la consolidarea sistemului pe care „Țarul” l-a pus la punct.

Vladimir Putin apreciază eforturile lor. Drept urmare, încep chiar să umbrească generația anterioară de favoriți ai lui Putin, dintre care majoritatea au lucrat cu el la Sankt Petersburg la începutul anilor `90, notează jurnalistul Andrei Pertsev într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

  • Doi dintre prietenii din Sankt Petersburg ai lui Putin, Alexei Miller și Igor Sechin, au fost numiți șefii giganților energetici de stat Gazprom și Rosneft. 
  • Alți apropiați ai lui Putin, precum frații Kovalchuk, frații Rotenberg și comerciantul de petrol Ghenadi Timchenko, au reușit să strângă averi uriașe. 
  • Nikolai Patrushev, un vechi coleg KGB al lui Putin, i-a succedat acestuia ca șef al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în anul 1999.

Acești prieteni vechi nu au fost niciodată «avansați» din cauza profesionalismului lor și nu creează valoare, ci o păzesc. În schimb, noii favoriți trebuie să-și câștige locul la masă. Din ce în ce mai mult, ei devin motorul regimului. În cele din urmă vor cere o recompensă, dar sistemul implementat de Putin nu o va putea oferi.

Regimurile autocratice generează nepotism și, în cazul lui Putin, acest lucru a fost adevărat de la bun început.

Lista favoriților lui Putin la Sankt Petersburg este lungă. Dar ideea a fost întotdeauna simplă: dați putere și resurse celor în care aveți încredere. Experiența și expertiza erau de o importanță secundară. Sechin, de exemplu, nu știa aproape nimic despre producția de petrol înainte de numire”, notează Andrei Pertsev.

„Cele mai profitabile roluri erau aproape întotdeauna rezervate favoriților președintelui”

Au existat, desigur, și profesioniști în preajma lui Putin în această perioadă, mai spune Andrei Pertsev, dar aceștia au ocupat în mare măsură poziții de tehnocrați, iar recompensele au fost puține.

Cele mai profitabile roluri erau aproape întotdeauna rezervate favoriților președintelui. La mijlocul anilor 2010, prietenilor lui Putin din Sankt Petersburg li s-au alăturat în cercul interior chiar membrii «curții» sale. Gărzile de corp au fost puse să lucreze ca adjuncți de miniștri sau guvernatori. Anton Vaino, care a lucrat în esență ca valet personal al lui Putin, a fost numit șef de cabinet al Kremlinului.

Toți acești favoriți sunt cel mai bine caracterizați ca «gardieni»: ei controlează anumite resurse sau anumite sectoare pentru președinte. Iar ascensiunea lor a coincis în mare măsură cu o perioadă de prosperitate economică în Rusia, determinată de creșterea prețurilor globale la mărfuri.

Cu toate acestea, favoriții lui Putin se schimbă. Prietenii săi din Sankt-Petersburg continuă să controleze resursele și să ocupe poziții cheie, dar un nou grup le prinde pe urme”, continua Andrei Pertsev.

Primul astfel de favorit al lui Putin a fost Serghei Sobyanin, care și-a făcut un nume ca guvernator al regiunii Tyumen. De când a devenit primar al Moscovei în 2010, Sobyanin a căutat să transforme capitala într-o metropolă în stil asiatic: modernă, dar lipsită de societatea civilă și comunitatea locală. Și a înțeles de mult cum să-i atragă atenția lui Putin: de exemplu, știind că președintele este interesat de transport, Sobyanin îi arată drumuri noi, trenuri electrice și taxiuri pe apă.

Andrei Pertsev

„Ascensiunea lui Sobyanin le-a oferit altora un exemplu de urmat”

Ascensiunea lui Sobyanin le-a oferit altora un exemplu de urmat, consideră jurnalistul Andrei Pertsev. Unul dintre aceștia, spune el, este viceprim-ministrul Marat Khusnullin, care supraveghează sectorul construcțiilor.

Khusnullin discută în mod regulat cu Putin despre noi proiecte de infrastructură, dând președintelui impresia că Rusia se dezvoltă în fața sancțiunilor occidentale.

Un altul este adjunctul șefului de cabinet al Kremlinului, Serghei Kiriyenko, care conduce o vastă mașinărie de distracție a lui Putin: concursuri de recrutare, pregătire pentru funcționari, organizare de cursuri pentru studenți și nesfârșite forumuri pentru tineret. Cel mai recent proiect al său este o vastă expoziție numită «Rusia», care ar trebui să fie evenimentul principal al campaniei de realegere a lui Putin .

Această cohortă îi include și Yuri Trutnev, trimisul prezidențial în Orientul Îndepărtat al Rusiei, și pe consilierul lui Putin Maxim Oreșkin. Prim-ministrul Mihail Mishustin îl atrage pe Putin cu promisiunea unei forme de guvernare moderne, digitalizate. Și viceprim-ministrul Dmitri Cernîșenko atrage «atenția» prin evenimentele sale sportive și proiectele IT.

Dacă favoriții lui Putin din Sankt Petersburg sunt «gardienii» regimului, acești noi «favoriți» sunt «constructorii» acestuia. Desigur, construcțiile lor sunt în mare măsură cosmetice. Dar ei l-au cucerit pe Putin”, punctează Andrei Pertsev.

Contactul regulat cu președintele este ceea ce garantează un loc în cercul său interior. Noii favoriți au nevoie de motive pentru a se întâlni cu Putin, așa că continuă să vină cu noi proiecte. Ei își amintesc probabil de soarta lui Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a cărui carieră a demarat în 2011 după ce a propus Frontul Popular All-Rus, dar s-a blocat când Putin și-a pierdut interesul și nu au mai apărut propuneri de proiecte. Ministrul Apărării Serghei Şoigu este foarte atent, la rândul său. Când invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei s-a clătinat, acest curtean iscusit și viclean părea să piardă din favoruri. Dar s-a adaptat repede.

Andrei Pertsev

„Abilitățile lor de management le vor fi de folos într-o Rusie fără Putin”

Există două motive principale pentru care favoriții lui Putin s-au schimbat, continuă Andrei Pertsev.

  • În primul rând, un autocrat neliniștit și îmbătrânit trebuie distrat.
  • În al doilea rând, pe măsură ce anii trec, Putin este din ce în ce mai preocupat de moștenirea sa: își dorește ca obiectele, evenimentele și structurile să-i reziste. În ambele cazuri, oficialii ambițioși pot simți o oportunitate de avansare în carieră.

Oricum ar fi, o instanță plină cu manageri de proiect nu este neapărat o binefacere pentru regim. Spre deosebire de „gardieni”, „constructorii” își datorează ascensiunea la fel de mult meritelor lor, ca și președintelui rus, precizează Andrei Pertsev.

Ei au creat noi inițiative, sfidează sancțiunile și hrănesc iluzia că există o mulțime de cauze de sărbătoare în Rusia modernă. De fapt, ei tind să facă mai mult pentru sistem decât pentru ei.

Încep chiar să acumuleze resurse: strângerea de bani pentru propriile proiecte, înființarea de companii pentru animale de companie și lobby pentru numirea guvernatorilor regionali.

În continuare, poftele lor vor crește: până la urmă, ei sunt binefăcătorii regimului, nu beneficiarii acestuia. Rosneft, de exemplu, nu ar observa pierderea lui Sechin și, în mod clar, ar beneficia de un manager mai competent.

Dacă ajungem într-o situație în care Putin și prietenii săi din Sankt Petersburg nu sunt dispuși să îndeplinească cerințele noilor favoriți, am putea observa sabotaje, sau chiar nemulțumiri deschise.

Oficialii întreprinzători și competenți știu foarte bine că pot supraviețui fără Putin. Dacă regimul poate supraviețui fără ei, este o altă chestiune. Oricum, abilitățile lor de management de proiect i-au ajutat să intre în sanctuarul interior al președintelui – și le vor fi de folos într-o Rusie fără Putin”, încheie jurnalisutl Andrei Pertsev.


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Conflictul Israel vs. Hamas este și RĂZBOIUL OCCIDENTULUI: „E mai bine să lupți cu inamicul pe teritoriul său, nu aștepta să vină la tine”

Un adolescent din Rusia, CONDAMNAT de un tribunal militar la 6 ani de închisoare după ce a vrut să incendieze două centre de recrutare

O jurnalistă din Rusia a anunțat că va candida ÎMPOTRIVA lui Putin la alegerile prezidențiale. După 4 zile a dat „explicații generale” la Parchet

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri