ANALIZĂ | Cercetătoarea Kateryna Zarembo, despre reconstrucția Ucrainei și PROVOCĂRILE postbelice: ”Economie în scădere, populație sărăcită”

ANALIZĂ | Cercetătoarea Kateryna Zarembo, despre reconstrucția Ucrainei și PROVOCĂRILE postbelice: ”Economie în scădere, populație sărăcită”
Cercetătoarea Kateryna Zarembo, reconstrucția Ucrainei și provocările postbelice
Publicat: 05/06/2023, 15:20
Actualizat: 05/06/2023, 15:39

Cercetătoarea Kateryna Zarembo – lector la Universitatea Națională din Kiev – analizează Ucraina postbelică și principalele provocări pe care țara va trebui să le depășească după încheierea războiului cu Rusia lui Vladimir Putin.

Au trecut 467 de zile din momentul în care ”Țarul” de la Kremlin a sfidat întreaga opinie mondială și a declanșat așa-zisa ”operațiune militară specială” prin care Ucraina a fost invadată. În ciuda tuturor promisiunilor generalilor ruși, conflictul s-a prelungit, iar rezistența ucraineană, susținută de UE și NATO, a demonstrate că mașinăria de război a Moscovei nu este infailibilă.

Societatea ucraineană sfidează din nou geopolitica, scrie Kateryna Zarembo, iar rezistența eroică a Ucrainei împotriva Rusiei – o putere nucleară și proprietarul uneia dintre cele mai mari armate ale lumii – ”a dat o lovitură acelor admiratori de mari puteri care se așteptau ca Ucraina să cadă în trei zile”.

Ucrainenii sunt încrezători că vor câștiga războiul, dar există un sentiment din ce în ce mai mare în țară că, după victorie , lucrurile nu vor fi ușoare. Prognozele pot fi doar speculative, dar este posibil să surprindem unele dintre stările de spirit predominante în societatea ucraineană la momentul scrierii acestui articol.

În timp ce obiectivele comune de apărare a Ucrainei și înfrângerea Rusiei îi unesc încă pe ucraineni, multe clivaje pe alte probleme sunt deja vizibile sau devin evidente din sondaje și datele sondajelor.

Privind în perspectivă, sfârșitul războiului va însemna nu numai revenirea la pace, ci și apariția unui nou set de provocări pentru societatea ucraineană”, avertizează cercetătoarea Kateryna Zarembo într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

”Plasarea președintelui rus Vladimir Putin și a oricărui alt rus responsabil pentru crime de război în fața unui tribunal special creat”

Kateryna Zarembo conchide că ucrainenii sunt uniți în încrederea lor în victoria Ucrainei în război, după ce un sondaj din luna februarie 2023 a scos în evidență faptul că 97% dintre respondenți au convingerea că Ucraina va câștiga.

Suplimentar, mai mulți sunt acum de părere că Ucraina va reuși să își mențină întreg teritoriul în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, așa cum a fost definit în anul 1991: 74% au susținut acest lucru în februarie 2023, față de 53% în aprilie 2022.

Acum, discuțiile publice din Ucraina se focalizează pe cum ar trebui să arate victoria țării. Intelectuali, veterani, savanți și lideri ai societății civile ucrainene proeminenți au publicat «Manifestul pentru pace durabilă», cea mai cuprinzătoare încercare de până acum de a contura termenii păcii viitoare. Documentul constă din două părți: una este dedicată aducerii Rusiei la răspundere pentru război – inclusiv prin pedepse pentru crime de război, crime împotriva umanității și genocid -, plata daunelor de război și izolarea internațională. 

Cealaltă parte se concentrează pe asigurarea unei păci durabile, aderarea Ucrainei la UE și NATO, dezarmarea Rusiei, decolonizarea pe termen lung a istoriei și culturii în Rusia, modificări ale balanței energetice globale și multe alte măsuri”, susține Kateryna Zarembo.

”Viitorul va aduce însă noi provocări pentru Ucraina, atât pe plan internațional, cât și pe plan intern. Unii observatori prevăd că subiectul «Justiție» în țară va fi unul esențial. Această cerere presupune nu numai plasarea președintelui rus Vladimir Putin și a oricărui alt rus responsabil pentru crime de război în fața unui tribunal special creat și obținerea de despăgubiri din Rusia, ci și investigarea activităților și deciziilor conducerii ucrainene în urma invaziei pe scară largă”

Cercetătoarea Kateryna Zarembo – lector la Universitatea Națională din Kiev

”Să ținem cont de trauma colectivă trăită de societatea ucraineană”

De asemenea, ar trebui ținut neapărat cont de ”trauma colectivă trăită de societatea ucraineană în ansamblu”, mai notează Kateryna Zarembo. Ucrainenii au mai multe experiențe de război, care pot fi parțial suprapuse sau foarte diferite.

Sunt cei care i-au pierdut cei dragi sau sau și-au pierdut casele în timpul războiului casa și cei care nu le-au pierdut-o. Sau linia de demoarcație, care este foarte subțire, de altfel, dintre cei care s-au alăturat forțelor armate și cei care nu au făcut-o, cei care au experimentat ocupația rusă și cei care nu au experimentat-o, cei plecați în străinătate și cei care au rămas în Ucraina, și cei care au bani și cei care abia își mai duc viața de pe o zi pe alta.

Acestea sunt doar câteva clivaje – deși pronunțate – care deja îi fac pe unii oameni să simtă resentimente, disperare, furie față de ceilalți. Este greu de estimat care vor fi consecințele acestei traume larg răspândite, dar ar putea avea efecte asupra reconstrucției, coeziunii sociale și chiar asupra politicii de partid și asupra alegerilor viitoare.

Printre alte provocări vor fi o economie în scădere și o populație sărăcită: se pare că, din luna februarie a anului 2023, 11% dintre ucraineni și-au pierdut locurile de muncă de la invazia la scară largă, în plus față de cei 5% care erau deja șomeri înainte de război.

În depășirea acestor provocări, sprijinul comunității internaționale pentru Ucraina în lupta împotriva Rusiei și reconstrucția ei postbelică va fi vital: cu cât Ucraina câștigă mai devreme, cu atât vor fi mai puține distrugeri. Între timp, ucrainenii rămân optimiști: 93% văd viitorul țării lor ca fiind «destul de promițător». Acestea fiind spuse, această perspectivă pozitivă ar putea fi o strategie de adaptare în sine, deoarece perioada postbelică poate aduce nu numai pace în Ucraina, ci și multe noi procese”, încheie cercetătoarea Kateryna Zarembo, lector la Universitatea Națională din Kiev.


Citește și:

”Dați-mi șansa să fiu mamă!” | Acuzată de activități extremiste, Lilia Chanysheva, fost lider al echipei lui Navalnîi, riscă 12 ani de închisoare

Alexei Navalnîi și alți deținuți, obligați să asculte cântece pro-război și antisemite: ”Ficțiune grandioasă, oamenilor li se spală creierul”

Alexei Navalnîi, acuzat de TERORISM, riscă 30 de ani de închisoare. Procesul începe pe 31 mai: ”3.828 de pagini ale crimelor pe care le-aș fi comis”

Disidentul rus Alexei Navalnîi, trimis pentru a 15-a oară la ”IZOLARE”: ”Mă întorc în singurătate”

EXCLUSIV | Condamnat pe viață, criminalul Passaris se plânge că îi sunt încălcate drepturile! Ce le-a cerut ”Fiara din Balcani” judecătorilor

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer