ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

Revolta de weekend a mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin, ”Bucătarul lui Putin” din alte vremuri, a scos în evidență, potrivit multor analiști politici, și ceea ce s-ar putea numi ”slăbiciunea lui Vladimir Putin”. Impetuos, cu ani în urmă, considerat un ”șahist” pe eșicherul politicii mondiale, ”Țarul” pare să reacționeze din ce în ce mai greu, iar imaginea de ”bărbat macho” este ciobită.

Joshua R. Kroeker, cercetător independent și consultant politic, analist la proiectul de analiză politică R.Politik – consideră că a început să se fisureze imaginea pe care Vladimir Putin și-a promovat-o de mai bine de două decenii, cu toate că – pentru un observator extern – ”Țarul” se bucură, încă, de sprijin național și ar fi ”pe val” după revolta eșuată pusă la cale de Evgheni Prigojin.

După rebeliunea din 23-24 iunie, echipa de PR de la Kremlin a trecut la acțiune pentru a demonstra că nu există slăbiciuni și că totul este sub control. Dar, spune Joshua R. Kroeker, sub această ”pojghiță” se ascunde o realitate certă, anume aceea că nu merge totul conform planurilor întocmite la Kremlin.

În data de 7 iulie, sondajul independent Levada Center a publicat statistici de la sfârșitul lunii iunie, susținând că revolta și marșul lui Evgheni Prigojin asupra Moscovei nu au afectat negativ ratingul Kremlinului.(…) Deși există o serie de probleme metodologice cu sondajele din timpul războiului – și cu sondajele din Rusia, în general – cifrele Centrului Levada sunt probabil reprezentative pentru succesul autorităților ruse în controlul spațiului media.

VladimirPutin – comparat, de multe ori, cu un actor, cântărește posibilitățile pe care i le oferă consilierii săi și puținii oameni rămași care încă mai au acces la el, planificându-și meticulos următoarele mișcări. Cu toate acestea, la doar câteva zile după rebeliune, Putin se plimba prin mulțimile din Derbent, Daghestan, se amesteca cu cetățenii obișnuiți, își făcea selfie-uri și se comporta ca și cum ar fi fost în campanie electorală.

Pentru un președinte care și-a petrecut ultimii doi ani distanțandu-se de toți cei din jurul său, forțându-i pe cei pe care îi va vedea în persoană să se plaseze în carantină timp de două săptămâni – și concentrându-și o mare parte din domnia sa deasupra oamenilor de rând – coborârea în mulțime reprezintă o ruptură notabilă față de acțiunile din trecut”, notează consultantul politic Joshua R. Kroeker.

”Peste 23 de ani, Putin a creat un sistem de guvernare în care cel mai puternic iese în frunte”

Joshua R. Kroeker susține că, în acest moment, în scenariu a intrat un Vladimir Putin carer se dorește a fi ”reactiv”, spre deosebire de vechiul Putin care era ”cool și distanțat”.

Pe de altă parte, o astfel de atitudine a ”Țarului” poate permite ”actorilor” din jurul său să își dezvolte propriile planuri pe termen mediu și lung, iar luptele politice interne ar putea trece într-o fază superioară.

Acest nou Putin reactiv, spre deosebire de fostul șef cool și distanțat, este mult mai susceptibil la manipulare din partea celor din jur. Distanțarea și detașarea lui Putin de majoritatea evenimentelor actuale din Rusia, inclusiv atacurile cu drone ucrainene asupra Moscovei, ar putea permite actorilor apropiați președintelui să-și dezvolte propriile agende, escaladând astfel luptele politice interne la noi niveluri destabilizatoare.

În al doilea rând, în ciuda gravității crimelor comise de Prigojin și Wagner în ridicarea împotriva statului, Kremlinul nu face nimic pentru a-i pedepsi pe cei responsabili pentru ceea ce a constituit cea mai mare amenințare la adresa guvernării lui Putin în ultimii 23 de ani.

Acțiunile recente ale lui Putin au deschis porțile disidenței între cercul său interior și forțele de securitate ale țării, care se află într-o permanentă luptă pentru influență. Peste 23 de ani, Putin a creat un sistem de guvernare în care cel mai puternic iese în frunte. Să arate slăbiciune nu va fi de bun augur pentru el”, mai scrie consultantul politic în analiza sa publicată de The Moscow Times.

”Nici măcar pensula lui Stalin nu va putea șterge această gafă din amintirile rușilor”

Timp de decenii, mai scrie Joshua R. Kroeker, Vladimir Putin a cultivat personajul bărbatului rus arhetipal: dur, exigent, cu pieptul gol și chiar nemilos.

Pe tot parcursul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și, în primul rând, în urma rebeliunii Wagner și a reacțiilor lui Putin, această imagine a început să se fisureze.

Dacă Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care stăpânește situația și guvernează cu o mână de fier, ci mai degrabă pe cea a unui pensionar care răspunde slab la lumea din jurul său, imaginea lui atent îngrijită începe să se prăbușească. (…) În astfel de condiții, deziluzia este la orizont pentru foarte mulți dintre ruși.

În cele din urmă, pentru cercul interior al lui Putin, pentru ruși, pentru întreaga armată ucraineană și Occident, rebeliunea lui Prigojin s-a petrecut sub privirile lui Putin. Tancurile au trecut prin Rostov-pe-Don, soldații Wagner au mărșăluit spre Moscova, iar cea mai mare țară din lume a fost blocată de câteva sute de militanți înarmați. Statisticile nu vor masca această realitate. Nici măcar pensula lui Stalin nu va putea șterge această gafă din amintirile rușilor.

Deși acest lucru poate să nu aibă implicații politice imediate, deschide ușa către o provocare semnificativă pentru Putin însuși și pentru sistemul său de control de stat semi-totalitar în viitor. Regimul odinioară infailibil și imaginile atent promovate pe care le-a creat au început să se prăbușească”, încheie consultantul politic Joshua R. Kroeker.


Citește și:

Alexandru Petrescu (PSD Sector 1): ”Indolența proverbială a primarului Clotilde Armand se resimte și în calitatea serviciilor de asistență socială”

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

ANALIZĂ | Sociologul Alexandra Prokopenko: ”Revolta Wagner a lovit în cei doi piloni ai puterii lui Putin, propaganda și serviciile de securitate”

ANALIZĂ | Jurnaliștii Farida Rustamova & Maxim Tovkaylo: ”Cum a trăit elita rusă REBELIUNEA lui Evgheni Prigojin?”

Alexei Navalnîi, după revolta eșuată a mercenarilor Wagner: ”Vladimir Putin, cea mai mare amenințare la adresa Rusiei

ANALIZĂ | Scriitorul Damian Kudryavtsev, deportat de Putin: ”Sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente, se va îndrepta și mai mult spre China”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows