Cum vrea Putin să CONTROLEZE clasa muncitoare din Rusia: ”Oamenii cad mai ușor în PLASA PROPAGANDEI de la Kremlin”

Cum vrea Putin să CONTROLEZE clasa muncitoare din Rusia: ”Oamenii cad mai ușor în PLASA PROPAGANDEI de la Kremlin”

Cresc salariile în Rusia, potrivit statisticilor, chiar dacă armata lui Putin luptă, încă, pe frontul din Ucraina, iar întreținerea mașinii de război a Kremlinului costă enorm. Totuși, această creștere salarială paradoxală ar avea la bază și motive pragmatice, printre acestea – dincolo de dorința lui Putin de a părea un „tătuc” al clasei muncitoare – fiind lipsa acută de forță de muncă, plăți considerabile acordate soldaților și familiilor acestora și, nu în ultimă instanță, un nivel fără precedent al cheltuielilor de stat, pentru că personalul din sectorul de apărare este obligat să lucreze non-stop.

Cu toate acestea, standardele de trai s-au îmbunătățit în Rusia, surprinzător, dar cheltuielile militare au ajuns la cifre record, inflația rămâne ridicată, sancțiunile occidentale sapă încet, dar din ce în ce mai adânc, iar exporturile de hidrocarburi sunt limitate, arată Ekaterina Kurbangaleeva, într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

Datele care ar fi utilizate în mod normal pentru a ajunge la o concluzie ar trebui tratate cu prudență, accentuează, totuși, Ekaterina Kurbangaleeva.

Comportamentul consumatorilor ruși s-a schimbat radical în timpul războiului din Ucraina și există diferențe uriașe în societatea rusă. În timp ce invazia pe scară largă a Ucrainei a fost un șoc major pentru clasa de mijloc, ea a canalizat bogăția către mulți oameni care se luptau anterior să-și facă un rost.

Datele disponibile arată că veniturile reale au crescut cu 5,8% în 2023 și, în același ritm, în primul trimestru al anului 2024, potrivit Serviciului de Statistică al Rusiei (Rosstat). În plus, cifrele Serviciului Federal de Taxe arată că încasările din impozitul pe venit ale statului rus în 2023 au fost cu 40% mai mari decât în ​​2021 (2023 fiind anul de vârf).

Cele cincisprezece regiuni cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește contribuția la impozitul pe venit (excluzând regiunile pe care Rusia pretinde că le-a anexat în Ucraina) nu includ aproape niciunul dintre marii donatori în mod tradițional.

În schimb, primele locuri sunt ocupate de regiuni care, înainte de război, erau în mod tradițional beneficiari neți de la bugetul federal. Acestea includ republica Chuvashia (o creștere de 56% în doi ani), regiunea Bryansk (54%), regiunea Kostroma (52%), regiunea Kurgan (50%), regiunea Smolensk (49%) și regiunea Zabaikalsky (47%). Au existat doar trei regiuni în care creșterea contribuției la impozitul pe venit a fost sub 20 la sută.

Este important să ne amintim că folosirea plăților impozitului pe venit pentru a măsura standardele de viață înseamnă excluderea unei surse-cheie de bogăție pe timp de război, deoarece salariile soldaților și plățile în caz de rănire sau deces nu sunt supuse impozitului pe venit.

Cu toate acestea, având în vedere creșterea plăților impozitului pe venit (și că Rosstat evaluează că 59% din venituri în 2023 au provenit din salarii), se poate spune cu încredere că veniturile reale au crescut mai repede decât inflația de la invazia la scară largă”, notează Ekaterina Kurbangaleeva în analiza sa.

Din seria „Ciudățenii în Rusia lui Putin”: „Rușii cheltuiesc mai mult și economisesc mai mult”

Cum cheltuiesc rușii acești bani? Ekaterina Kurbangaleeva  susține că aceștia cheltuiesc mai mult și economisesc mai mult, dar este vorba despre o tendință pe care șefa Băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a descris-o ca fiind „ciudată”.

Potrivit Băncii centrale a Rusiei, volumul de ruble deținute în conturile bancare rusești a crescut cu 19,7%, până la 7,4 trilioane în 2023 (aproape de trei ori mai mult decât în ​​2022), susținut de ratele ridicate ale dobânzilor.

În special, s-a înregistrat o creștere în categoria depozitelor, în valoare între 3 milioane și 10 milioane de ruble, atât în ​​ceea ce privește valoarea lor totală, cât și în ceea ce privește numărul de persoane care dețin astfel de depozite.

Cu alte cuvinte, mulți oameni sunt pregătiți să dețină sume considerabile în bancă și par încrezători că nu va fi niciun dezastru în viitorul apropiat.

Când vine vorba de consum, imaginea este extrem de variată. Consumatorii operează în anumite limite.

  • Rușii nu merg în Europa pentru că legăturile de transport aerian au fost întrerupte la începutul războiului și este greu să obții o viză.
  • De asemenea, este dificil să cumperi o mașină: nu toată lumea își dorește un vehicul fabricat în China.

Cu toate acestea, există două tendințe de cheltuieli care sugerează că cel puțin unii consumatori au bani de ars. În primul rând, cererea de credite ipotecare continuă să crească (valoarea totală a creditelor ipotecare deținute în Rusia a crescut cu 34,5 la sută în 2023).

Această creștere a fost determinată în principal de programele de credit ipotecar subvenționate de stat. Iar cererea nu a dat semne de slăbire în primele patru luni ale anului 2024.

Mulți ruși au suficiente economii pentru a pune un depozit de 30% pe o proprietate (depozitul inițial mediu) și sunt bucuroși să accepte credite ipotecare pe douăzeci de ani, sugerând că se bazează pe sprijinul continuu al statului”, mai notează Ekaterina Kurbangaleeva.

Piața jocurilor de noroc din Rusia lui Putin, în plină expansiune

A doua tendință, precizează Ekaterina Kurbangaleeva, este piața jocurilor de noroc în plină expansiune.

Venitul caselor de pariuri legale a crescut cu 40% în 2023, iar jucătorii activi – cei care pariază cel puțin o dată pe săptămână – au numărat aproximativ 6,6 milioane de oameni.

În total, peste 15 milioane de oameni au jucat la jocuri de noroc – aproximativ unul din șapte ruși cu vârsta de peste 18 ani – pe parcursul anului. În același timp, inflația înseamnă că mărimea pariului mediu este în creștere. Tendințele actuale au condus chiar la apeluri pentru creșterea limitei legale pentru un singur pariu de la 600.000 de ruble la 1,4 milioane de ruble.

Printre cei care câștigă din situația actuală se numără și milioanele de ruși care au profesii solicitate la maximum în timpul conflictului – ​​operator de frezat, mașinist, sudor, țesător și muncitor în confecții.

Deși există unele diferențe regionale, salariile bărbaților și femeilor care lucrează în aceste profesii s-au triplat și, în unele cazuri, s-au mărit de cinci ori. Țesătorii, de exemplu, erau plătiți între 18.000 și 25.000 de ruble pe lună în decembrie 2021 (aproximativ 250-350 de dolari atunci), în timp ce acum pot primi 120.000 de ruble (1.300 de dolari).

Un alt exemplu bun sunt curierii și șoferii. Șoferii de camion pe distanțe lungi primesc acum o medie de 180.000 de ruble pe lună (cu 38 la sută creștere de la an la an), în timp ce curierii pot câștiga până la 200.000 de ruble pe lună.

Pentru comparație, președintele Vladimir Putin a semnat recent un decret care ridică plata lunară către membrii Academiei Ruse de Științe – cei mai importanți academicieni și cercetători ai țării – la 200.000 de ruble, începând de anul viitor.

Chiar și din această scurtă analiză reiese clar că principalii beneficiari financiari ai războiului din Ucraina (excluzând oficialii de securitate și soldații) sunt cei ale căror profesii au fost mult timp considerate slab plătite și cu statut scăzut. Acum se bucură de salarii mari și de o atenție excesivă din partea atât a angajatorilor care se luptă să ocupe locurile de muncă vacante, cât și a statului în ansamblu.

Mai mulți bani în buzunare îi fac pe acești oameni – care nu sunt obișnuiți cu auto-reflecția și care nu au acces ușor la surse independente de informații – și mai susceptibili la propagandă.

Imaginea publică a lui Putin le oferă un sentiment reconfortant de stabilitate și încredere că liderii lor iau deciziile corecte.

Nu este surprinzător că nivelul de sprijin pentru regimul lui Vladimir Putin în rândul acestor grupuri este doar în creștere”, încheie Ekaterina Kurbangaleeva analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.


CITEȘTE ȘI:

Verticala puterii în Rusia lui Putin. „Eșaloanele superioare ale regimului seamănă din ce în ce mai mult cu o CASĂ DE BĂTRÂNI”

Ar putea Ucraina să întoarcă războiul cu Rusia în favoarea sa? „Moscova nu este invincibilă, dar sunt luate DECIZII-CHEIE pe o bază incoerentă”

Lui Putin nu i-a ieșit blitzkrieg în Ucraina, dar vrea să-și realizeze AMBIȚIILE printr-un conflict de durată: „Războiul este un hobby scump”

China îndepărtează Rusia de Europa Centrală și de Est: „Putin e toxic, Xi Jinping are uși deschise în Ungaria și Serbia”

Cum a scăpat Putin de Șoigu, figură TOXICĂ pentru camarila de la Kremlin. ”Era război total între Apărare și complexul militar-industrial al Rusiei”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Perle la Bac 2024: "Din păcate, eu am învăţat doar poezia Luceafărul"
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
În ce țară a fost introdusă săptămâna de lucru de șase zile?
×