Prima pagină » Actualitate » ANALIZĂ | Ecuația ”Rosatom”. Aflată în mâna rușilor, centrala nucleară de la Zaporojie alimentează ”mașina de război” a lui Putin

ANALIZĂ | Ecuația ”Rosatom”. Aflată în mâna rușilor, centrala nucleară de la Zaporojie alimentează ”mașina de război” a lui Putin

ANALIZĂ | Ecuația ”Rosatom”. Aflată în mâna rușilor, centrala nucleară de la Zaporojie alimentează ”mașina de război” a lui Putin

Jurnalistul și cercetătorul de mediu Charles Digges trage un semnal de alarmă și precizează că ”mașina de război” a lui Vladimir Putin este alimentată, constant, de centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Sechestrată de ruși încă din luna martie a anului 2022, centrala nucleară rămâne, încă, o piesă-cheie în angrenajul belicos al Moscovei.

Șase reactoare nucleare și bazine de combustibil nuclear uzat au fost ”împinse”, practic, în primele linii ale celui mai mare război terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, notează Charles Digges, editor al site-ului ONG-ului Bellona din Norvegia.

Comunitatea internațională a fost pusă, practic, în fața unui fapt împlinit, după ce această centrală nucleară a fost preluată de Rusia, după invadarea Ucrainei, iar totul poate fi definit ca un ”butoi cu pulbere”, dar la un nivel incredibil de periculos.

Rosatom, poziție privilegiată în scenariu

Jurnalistul Charles Digges atrage atenția că în centrul acestui scenariu se află Rosatom, compania nucleară de stat a Rusiei (Rosatom State Nuclear Energy Corporation), cea mai mare companie producătoare de energie electrică din Rusia, care produce 215.746 TWh de energie electrică, 20,28% din producția totală de energie electrică a țării.

În centrul acestui butoi de pulbere se află Rosatom, corporația nucleară de stat a Rusiei, a devenit un jucător-cheie în atacul Moscovei asupra Ucrainei. Personalul Rosatom conduce acum centrala nucleară și se comport ca și cum ar fi proprietarul de drept.

Consiliul lui Rosatom este plin de foști oficiali de securitate care au legături cu administrația Putin. Este, astfel, de neconceput ca participarea lui Rosatom la invazie să nu fi fost antamată la cele mai înalte niveluri.

Spre deosebire de restul sectorului energetic al Rusiei, Rosatom a scăpat în mare măsură nevătămată de sancțiunile occidentale, în ciuda numeroaselor apeluri de la Kiev de a pune corporația pe lista neagră. De fapt, profitul Rosatom a crescut de la începutul războiului din Ucraina. Corporația a înregistrat vânzări externe de 10 miliarde de dolari, în 2022, o creștere cu 15% față de anul precedent.

Deși nu este la fel de profitabilă pentru Moscova precum exporturile de petrol și gaze – care chiar și în lumina sancțiunilor însumează încă aproximativ 7 miliarde de dolari pe lună – Rosatom oferă încă un flux valoros de venituri pentru efortul de război al Kremlinului în Ucraina. Acești bani merg și către arsenalul nuclear al Rusiei, de care Rosatom este responsabil. De ce Occidentul nu închide robinetul de bani?”, se întreabă Charles Digges în analiza publicată de The Moscow Times.

Combustibilul nuclear produs în Rusia, factor essential în ecuație

Cercetătorul de mediu oferă, în continuare, și detalii care reliefează importanța Rosatom în acest scenario, dar și faptul că Rusia lui Vladimir Putin continua să joace ”tare” pe piața nucleară mondială.

Problema este aceea că Rosatom s-a transformat într-o prezență aproape ”inevitabilă” în sfera nucleară internațională. Se află în centrul unei rețele de dependențe interconectate, greu de destructurat.

”Începând cu 2021, existau un total de 439 de reactoare nucleare în funcțiune la nivel mondial. Treizeci și opt dintre acestea sunt în Rusia. Alte 42 dintre cele care operează în alte țări erau de design rusesc VVER – inclusiv 19 în doar cinci state membre ale Uniunii Europene. Toate acestea depind de combustibilul nuclear produs în Rusia.

Rusia deține, de asemenea, între 40 și 46% din infrastructura mondială de conversie a uraniului, potrivit unui raport de la Universitatea Columbia, care este esențial pentru fabricarea combustibilului nuclear. Europa obține 20% din uraniu din Rusia. Anul trecut, Statele Unite s-au bazat pe Rusia pentru 12% din uraniul său, iar alte 30% provenind de la doi dintre partenerii apropiați ai Moscovei, Kazahstan și Uzbekistan.

În tot acest timp, Rosatom a furnizat producătorilor de armament ruși exact materialele (supuse sancțiubnilor) necesare pentru a construi rachetele aruncate asupra Ucrainei.

În ciuda acestor semne evidente că Rosatom este un jucător major în invazia Moscovei, au existat progrese lente în rândul aliaților Ucrainei pentru a rupe propriile legături cu corporația. Există 15 reactoare proiectate de Rusia în construcție în alte țări, inclusiv în Ungaria și Turcia, membri NATOUngaria – unde Rusia construiește două reactoare VVER cu un contract de combustibil și servicii pe termen lung plătit printr-un împrumut de 10 miliarde de euro de la Rosatom – a zădărnicit încercările UE de a acționa ca un bloc și de a introduce sancțiuni radicale împotriva corporației Rosatom”, avertizează Charles Digges.

”Capacitatea de îmbogățire a uraniului a lui Rosatom pare să fie atuul actual pentru evitarea sancțiunilor”

La scurt timp după invazia din 2022, Suedia a refuzat să cumpere combustibil nuclear rusesc. Finlanda, care se bazează pe combustibil rusesc la două din cele cinci reactoare ale sale, a renunțat la un acord controversat cu Rosatom pentru a construi o nouă centrală nucleară.

De asemenea, mai precizează Charles Digges, țările și firmele private au apelat la furnizori alternativi de combustibil nuclear, în special compania americană Westinghouse Electric. Finalizarea noilor acorduri cu Westinghouse ar putea dura până la trei ani, iar autoritățile naționale de reglementare vor trebui, de asemenea, să analizeze și să licențieze noul combustibil.

Ucraina însăși a fost cândva un client al Rosatom, dar acum face eforturi pentru a trece la combustibilul Westinghouse, însă vor trece ani înainte ca această tranziție să fie finalizată.

Franța, națiunea europeană cea mai dependentă de energia nucleară, merge în direcția cealaltă. Anul trecut, conform datelor guvernului francez , țara a importat din Rusia uraniu îmbogățit în valoare de peste 370 de milioane de dolari în 2022, de peste trei ori mai mult decât a importat în 2021. Franța însăși este capabilă să îmbogățească uraniul pe plan intern și exportă combustibil în SUA, Marea Britanie, Japonia, Suedia, Germania și Coreea de Sud. Există, de asemenea, rapoarte că uraniul din Rusia a fost importat în Germania, unde a fost prelucrat pentru a fi utilizat în centralele nucleare franceze.

Statele Unite înregistrează, de asemenea, progrese lente în ceea ce privește pedepsirea Rosatom. S-a propus o legislație care ar elimina uraniul îmbogățit produs de Rosatom de pe piața americană. Dar, cu un Congres profund divizat, pare puțin probabil să fie adoptat.

Capacitatea de îmbogățire a uraniului a lui Rosatom pare să fie atuul actual pentru evitarea sancțiunilor impuse de comunitatea internațională.

Statele Unite sunt la cel puțin zece ani de la posibilitatea de a înlocui proviziile de uraniu îmbogățit pe care le cumpără în prezent de la Rosatom. Cu toate acestea, conștientizând că dependența continuă de Rosatom ajută la finanțarea efortului de război rusesc, o astfel de investiție pe termen lung merită toate eforturile”, încheie jurnalistul și cercetătorul de mediu Charles Digges.

Sursa foto – Profimedia Images


Citește și:

Dosar penal împotriva controversatului MILIARDAR ucrainean Ihor Kolomoisky, fost susținător al lui Zelensky. Ce acuzații i se aduc magnatului

Dmitri Muratov, co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, plasat pe lista ”agenților străini” de Moscova: ”Atitudine negativă față de Rusia”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și o ÎNTREBARE cu mai multe răspunsuri: ”De ce a trebuit să moară Prigojin?”

Alexei Navalnîi, despre ”maimuța cu grenadă” de la Kremlin: ”Putin a creat o bandă, a înarmat gașca, a desființat gașca, a ucis liderii”

ANALIZĂ | Ivan Fomin (Center for European Policy Analysis): ”Prigojin a pierdut deja, Putin se chinuie, încă, să câștige”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și