ANALIZĂ | Forumul Economic de la Davos și apelul Ucrainei: „Pentru a aduce PACEA, interziceți exporturile rusești de combustibili fosili”

ANALIZĂ | Forumul Economic de la Davos și apelul Ucrainei: „Pentru a aduce PACEA, interziceți exporturile rusești de combustibili fosili”
Publicat: 16/01/2024, 08:31
Actualizat: 16/01/2024, 08:44

În timp ce liderii mondiali sosesc la Davos, în această săptămână, pentru a participa la Forumul Economic Mondial, Ucraina este zguduită de un val masiv de atacuri cu rachete, lansat de Rusia lui Vladimir Putin.

Pierderea tragică de vieți omenești, inclusiv sute de civili și copii, este, din păcate, adesea plătită cu numerar trimis în Rusia din Europa și SUA – notează Svitlana Romanko și Oleh Savytskyi de la Razom We Stand, o mișcare independentă ucraineană dedicată apărării și eliberării țării, înfrângerii agresiunii ruse și unui viitor energetic verde pentru lume – care, în mod șocant, încă trimit Moscovei miliarde de dolari pentru a plăti exporturile de combustibili fosili ale Rusiei.

  • În ciuda atacurilor necruțătoare ale Rusiei, comunitățile ucrainene lucrează pentru a reconstrui țara și pentru a colabora cu companii și cetățeni în vederea instalării tehnologiei de energie regenerabilă.
  • Cu toate acestea, pe măsură ce nevoia de reconstrucție crește exponențial din cauza acestor atacuri ale Rusiei, calea Ucrainei și a lumii către o tranziție ecologică care o va elibera de combustibilii fosili este întârziată semnificativ.

Este imperativ să recunoaștem relația dintre energie, conflict și democrație. Pe fondul luptei continue pentru pace și suveranitate din Ucraina, vrem să reiterăm îndemnul organizației noastre către guvernele democratice: să întrerupem linia de salvare a petrolului și gazelor Rusiei pentru a opri mașina de război brutală a președintelui Vladimir Putin și pentru a stopa extinderea autocrației.

Agresiunea neîncetată a Rusiei împotriva Ucrainei este susținută de profiturile din exporturile de petrol și gaze. Tocmai aceste profituri sunt cele care permit lovituri masive cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, stopând vieți nevinovate și provocând ravagii asupra infrastructurii civile.

Economia de război a Kremlinului se dezvoltă pe baza acestor venituri, susținând acest conflict devastator care aduce zilnic moarte unor ființe nevinovate. Raportul recent Razom We Stand subliniază această legătură tulburătoare dintre profiturile din comerțul cu energie «murdară» și costul suferinței umane”, notează Svitlana Romanko și Oleh Savytskyi într-o analiză publicată de The Moscow Times.

Umbra planurilor Rusiei se profilează amenințător. O treime din bugetul federal pentru anul 2024  este alocată  complexului militar-industrial , un nivel fără precedent din vremea sovietică. În anul 2024, bugetul militar al Rusiei se va extinde la 10,775 trilioane de ruble (110 miliarde de dolari), marcând o creștere de 70% față de 2023, de trei ori mai mare decât înainte de invazie. Această militarizare necontrolată semnifică o cale periculoasă către intensificarea conflictului, amenințarea stabilității regionale și viitorul democrației în Europa.

Svitlana Romanko și Oleh Savytskyi

Europa și SUA continuă să contribuie la acest „cufăr de război”

Din păcate, avertizează Svitlana Romanko și Oleh Savytskyi, Europa și SUA continuă să contribuie la acest „cufăr de război” prin aplicarea inadecvată a sancțiunilor împotriva petrolului și gazelor rusești, lăsând lacune larg deschise pe care Rusia le exploatează zilnic.

Nu putem trece cu vederea modul în care o separare care permite celei mai mari rafinării din Bulgaria să continue să „bea” petrol rusesc rămâne o sursă masivă de finanțare ce nu face altceva decât să alimenteze agresiunea Rusiei.

Urgența pentru acțiune rezonează mai tare ca niciodată. Interzicerea importurilor rusești de GNL (gaz natural lichid) în Europa până în anul 2025 este un obiectiv prea îndepărtat. Europa are o capacitate mare de stocare a gazelor, iar previziunile indică un surplus de energie susținut de expansiunea record de energie curată și aprovizionările alternative cu GNL care urmează să intre în funcțiune în 2024.

Deși este lăudabil, angajamentul Finlandei de a interzice GNL rusesc trebuie să fie reluat prin acțiuni colective imediate. Rezervele de gaze ale Europei, împreună cu cererea în scădere și viitoarele aprovizionări alternative de GNL, dezvăluie o cale clară pentru încetarea dependenței de importurile rusești. De fapt, siturile de depozitare din UE și Marea Britanie vor încheia iarna cu depozitele aproape pline, iar Ucraina este pregătită să întărească securitatea aprovizionării cu gaze a UE”, punctează Svitlana Romanko și Oleh Savytskyi.

Viitorul democrației depinde de acest moment critic de acțiune

Mesajul crucial de la Kiev este acest apel de a pune capăt stăpânirii Rusiei asupra energiei „murdare”, continuă Svitlana Romanko și Oleh Savytskyi. Necesitatea extremă de a pune capăt dominației energetice a Rusiei transcende simpla strategie economică sau geopolitică – este un imperativ moral, insistă aceștia.

Întrerupând linia de salvare a profiturilor din petrol și gaze a Rusiei, îi refuzăm combustibilul mașinii de război a Kremlinului. Noi, cei de la Razom We Stand, solicităm nu doar suveranitatea Ucrainei, ci o lume în care puterile autocratice nu mai pot folosi energia murdară ca armă de distrugere.

Momentul pentru această schimbare transformatoare este acum. Este un imperativ global pentru a promova independența energetică, pacea, acțiunea climatică și reziliența democratică.

În timp ce Davos deliberează asupra viitorului economic al lumii, apelul de la Kiev este hotărât. Dacă Europa și SUA ar pune capăt importului de petrol și gaze rusești, nu numai că ar pune capăt războiului din Ucraina, ci ar încetini și răspândirea autocrației și ar accelera tranziția energetică globală.

Viitorul democrației, securității și demnității umane depinde de acest moment critic de acțiune, iar liderii de la Davos trebuie să ia măsuri acum pentru a opri finanțarea războiului Rusiei”, încheie Svitlana Romanko și Oleh Savytskyi.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Volodimir Zelenski, în Estonia: „Prin primirea Ucrainei în Alianță, NATO va câștiga o ARMATĂ cu experiență militară. Nu teorie, ci practică”

„Prioritățile” lui Putin | A vizitat SERE DE ROȘII și a condus un vehicul „Predator” în regiunea Chukotka: „Aproape de granița maritimă cu Alaska”

Alexei Navalnîi, AUDIAT la Curtea Supremă a Rusiei. A acuzat Moscova că îngrădește libertatea religioasă, iar un judecător anti-LGBT va da verdictul

Avertisment al ISW, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au acuzat Moldova de militarizare excesivă: „PERICOL de instabilitate”

Mutat în Nordul Îndepărtat al Rusiei, Navalnîi a ajuns direct la CARCERĂ: „Astăzi înghețam și mă gândeam la Leonardo DiCaprio în Revenant”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei...