ANALIZĂ | Houthi, Hamas, Hezbollah – triunghiul MALEFIC al „Axei de rezistență” conduse de Iran împotriva Occidentului și criza din Marea Roșie

ANALIZĂ | Houthi, Hamas, Hezbollah - triunghiul MALEFIC al „Axei de rezistență” conduse de Iran împotriva Occidentului și criza din Marea Roșie
Publicat: 12/01/2024, 10:55
Actualizat: 12/01/2024, 11:07

Noaptea de joi spre vineri a reprezentat o „lovitură necesară” împotriva rebelilor Houthi, a declarat James Heappey, ministrul Forțelor Armate din Regatul Unit, acesta afirmând și că, deocamdată, nu ar fi planificate alte lovituri în Yemen.

Atacurile cu drone și rachete asupra navelor de marfă din Marea Roșie au determinat forțele conduse de SUA și Marea Britanie să contraatace prin lovituri aeriene asupra țintelor din zonele controlate de rebelii Houthi. Țintele Houthi din Yemen au inclus centre logistice, sisteme de apărare aeriană și depozite de arme.

Coaliția a acționat, în cele din urmă, după ce navele comerciale au fost atacate de Houthi – un grup rebel susținut de Iran și care controlează o mare parte a Yemenului.

Mișcarea Houthi, un grup militant șiit susținut de Iran în războiul civil yemenit împotriva Arabiei Saudite și aliaților săi locali, insistă că vizează doar transportul maritim care ar avea legături cu Israelul, în încercarea de pune presiune pe Tel Aviv, în contextul războiului din Fîșia Gaza, pentru a încheia războiul din Gaza.

Orașe din Yemen, vizate de atacurile lansate de SUA și Marea Britanie

Atacurile Houthi din Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie 2023

Atacurile au început după începerea războiului Israel-Hamas la 7 octombrie. Rebelii Houthi și-au declarat sprijinul pentru gruparea islamistă Hamas – în lupta acesteia cu Israelul – și au declarat că vor viza orice navă care călătorește spre Israel, numai că au fost atacate și nave care nu aveau această destinație.

  • În luna noiembrie a anului trecut, rebelii Houthiau confiscat o navă și au spus că era israeliană.
  • De atunci, au atacat mai multe nave comerciale cu drone și rachete balistice.

Atacurile Houthi din Marea Roșie au crescut cu 500% între noiembrie și decembrie 2023. Amenințarea a devenit atât de mare, încât marile companii maritime au încetat să navigheze în regiune, iar costurile asigurărilor au crescut de 10 ori de la începutul lunii decembrie.

Washingtonul a acuzat Iranul că este „profund implicat” în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

„Operaţiunea Prosperity Guardian reuneşte mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii, Bahrein, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania, pentru a aborda împreună provocările de securitate din sudul Mării Roşii şi Golful Aden”, a declarat și Lloyd Austin, secretarul Apărării SUA. (mai multe detalii AICI)

Istoria pe scurt a rebelilor Houthi din Yemen

Rebelii Houthi, notează BBC, sunt un grup armat dintr-o sub-sectă a minorității musulmane șiite din Yemen, Zaidi. Ei își iau numele de la fondatorul mișcării, Hussein al Houthi.

  • Cunoscut oficial sub numele de Ansar Allah (Partizanii lui Dumnezeu), grupul a fost format în anii 1990 pentru a combate ceea ce ei considerau drept corupția președintelui de atunci, Ali Abdullah Saleh.
  • Rebelii Houthi duc un război civil din 2014 împotriva guvernului din Yemen. Guvernul a fost susținut împotriva Houthiilor de o coaliție de țări arabe condusă de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Până la începutul anului 2022, războiul a provocat aproximativ 377.000 de morți și a strămutat patru milioane de oameni , potrivit ONU.

Houthii se declară că fac parte din „axa de rezistență” condusă de Iran împotriva Israelului, SUA și Occidentului mai larg – împreună cu Hamas și Hezbollah.

Gruparea Houthi, „modelată” pe structura Hezbollah

Gruparea rebelilor Houthi este „modelată” după gruparea armată șiit din Liban, Hezbollah, susținută de Iran. Hezbollah oferă insurgenților Houthi expertiză și pregătire militară extinsă încă din anul 2014, potrivit Centrului de Combatere a Terorismului din SUA.

În același timp, rebelii Houthi consideră Iranul drept aliat, deoarece Arabia Saudită este inamicul lor comun.

Iranul este suspectat că a furnizat arme rebelilor Houthi, iar SUA susțin că serviciile de informații iraniene sunt esențiale în ceea ce privește pregătirea loviturilor date de rebeli navelor comerciale.

„Știm că Iranul a fost profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva navelor comerciale din Marea Roșie. Acest lucru este în concordanță cu sprijinul material pe termen lung al Iranului și cu încurajarea acțiunilor destabilizatoare rebelilor Houthi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, Adrienne Watson.

SUA și Arabia Saudită spun că Iranul a furnizat rachetele balistice pe care rebelii Houthi le-au trimis asupra capitalei saudite, Riad, în anul 2017, dar care au fost doborâte.

  • Cea mai mare parte a populației yemenite trăiește în zone aflate sub controlul Houthi. Pe lângă Sanaa și nordul Yemenului, rebelii Houthi controlează coasta Mării Roșii.
  • Gruparea Houthi colectează taxe de la populație și, de asemenea, tipărește bani.

Consiliul de Securitate al ONU a transmis că, până în anul 2010, rebelii Houthi aveau între 100.000 și 120.000 de adepți.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

ANALIZĂ | Israel – Hamas, „RĂZBOIUL PROFILACTIC”: „O patrie evreiască alături de un stat palestinian radicalizat este un scenariu imposibil”

Ministrul israelian al Apărării: Suntem ATACAȚI pe 7 fronturi, cine acționează împotriva noastră e țintă potențială, nu există imunitate pentru nimeni

ANALIZĂ | S-au rupt BARIERELE care opreau războaiele: ”Nouă eră zguduie fundația pe care a stat lumea după Al Doilea Război Mondial”

MASACRUL „Tribe of Nova” | Un ofițer IDF s-a opus organizării festivalului atât de aproape de Gaza, pe 7 octombrie, dar nu a fost luat în seamă

ANALIZĂ | Conflictul din Gaza, prin „ochii” HAMAS, și „factorul Hezbollah”. Care sunt punctele vulnerabile ale IDF?

Hamas amenință că nu va mai elibera OSTATICI decât dacă luptele din Fâșia Gaza încetează definitiv. Israel: „Nicio șansă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri