În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de apărare a Rusiei, dar își asigură „negarea plauzibilă” în fața lumii

În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de apărare a Rusiei, dar își asigură „negarea plauzibilă” în fața lumii

China nu dorește să strice sau să schimbe legăturile cu Europa și Statele Unite, dar, totodată, încearcă să se asigure că Rusia rămâne un partener strategic stabil pe termen lung. Aprovizionarea Rusiei cu componente cu dublă utilizare, mai degrabă decât cu arme finite, a permis Chinei să ofere sprijin industriei de apărare a lui Vladimir Putin, asigurându-și – în fața comunității internaționale – „negarea plauzibilă”.

Concluzia este formulată de Nathaniel Sher, licențiat în istorie la Oberlin College, cu master în relații internaționale la Universitatea Tsinghua din China și la Universitatea din Chicago și cercetător pe zona China la Carnegie Endowment for International Peace.

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, exporturile chineze către Rusia au crescut cu peste 60%, arată acesta în analiza sa. Mulți analiști sugerează că acest comerț cu China oferă un colac de salvare economiei Rusiei. Astfel, China a devenit cel mai mare furnizor pentru Rusia lui Vladimir Putin, nu numai de bunuri comerciale, ci și de componente cu dublă utilizare.

Datele vamale disponibile public indică faptul că, în fiecare lună, China exportă produse cu dublă utilizare în valoare de peste 300 de milioane de dolari identificate de Statele Unite, Uniunea Europeană, Japonia și Regatul Unit drept articole «de prioritate ridicată» necesare pentru producția de arme a Rusiei.

În timp ce tranzacțiile lunare au scăzut de la un vârf de peste 600 de milioane de dolari în decembrie 2023, China rămâne cel mai mare furnizor al Rusiei de aceste produse controlate.

Articolele cu prioritate ridicată se referă la cincizeci de produse cu dublă utilizare care sunt esențiale pentru fabricarea de armament, cum ar fi rachete, drone și tancuri.

  • Multe sunt produse pe care Rusia nu are capacitatea de a le produce pe plan intern, cum ar fi microelectronică, mașini-unelte, echipamente de telecomunicații, radare, dispozitive optice, senzori și altele.
  • Majoritatea mărfurilor de pe lista cu prioritate înaltă se suprapun cu articolele despre care oficialii americani, la începutul lunii aprilie, au spus că sunt vândute de China către Rusia.

În ciuda sensibilității legate de comerțul cu dublă utilizare cu Rusia, Administrația Generală a Vămilor din China continuă să raporteze tranzacții bilaterale, chiar și în zonele supuse controalelor exporturilor occidentale. În 2023, China a fost responsabilă pentru aproximativ 90% din importurile Rusiei de mărfuri incluse în lista de control al exporturilor cu prioritate ridicată a G7”, notează Nathaniel Sher.

„Din 2022, Rusia a pierdut peste 10.000 unități de echipamente-cheie, inclusiv tancuri, vehicule blindate, sisteme de artilerie și drone”

Indiferent dacă Rusia își poate susține sau nu invadarea Ucrainei, totul depinde în mod substanțial de capacitatea sa de a obține resurse pentru a-și alimenta mașina de război, consideră Nathaniel Sher. De la începutul anului 2022, Rusia a pierdut peste 10.000 de unități de echipamente-cheie, inclusiv tancuri, vehicule blindate, sisteme de artilerie și drone.

Deși Rusia a reușit să intensifice producția de artilerie, capacitatea sa de a fabrica produse specializate precum microelectronica și dispozitivele optice rămâne insuficientă.

Capacitățile Rusiei de fabricare a cipurilor, în special, sunt limitate la o tehnologie veche. În consecință, exporturile chineze au jucat un rol cheie în susținerea efortului de război al Moscovei. Dependența Rusiei de China pentru produsele prioritare a crescut de la 32% în 2021 la 89% în 2023.

Semiconductoarele, echipamentele de telecomunicații și mașinile-unelte au fost printre cele mai mari categorii de exporturi chineze către Rusia, acoperite de lista de control al exporturilor cu prioritate înaltă în 2023. Doar mașinile-unelte au reprezentat aproape 40% din creșterea anuală a produselor cu dublă utilizare din China.

Controalele la export au reușit astfel să degradeze capacitatea Rusiei de a achiziționa componente cu dublă utilizare. Potrivit cifrelor comerciale raportate de partenerii comerciali bilaterali ai Rusiei, importurile totale ale țării de articole prioritare au scăzut cu 45% de la începutul războiului din Ucraina.

Acestea fiind spuse, Rusia a reușit să obțină acces la unele microelectronice prin cumpărarea și apoi dezasamblarea produselor de consum obișnuite care nu sunt acoperite de controalele exporturilor occidentale.

În afară de China, numărul țărilor care doresc să exporte bunuri cu dublă utilizare în Rusia a scăzut din 2021. Anul trecut, Turcia, Malaezia și Armenia au fost singurele țări dincolo de China dispuse să furnizeze mai mult de 1% din totalul importurilor cu prioritate ridicată ale Rusiei, reprezentând 4,3%, 2,7% și, respectiv, 1,2%. Aceste cifre pun la îndoială ideea că ar eluda China controalele la export prin transbordare.

În schimb, exportatorii chinezi se angajează în mod deschis în comerț cu Rusia, chiar și în zonele supuse controalelor la export, în timp ce puține alte țări au fost dispuse să raporteze date comerciale pentru eludarea restricțiilor occidentale.

Intermediarii financiari terți au început să joace un rol semnificativ în facilitarea plăților China-Rusia, indicând potențiala sensibilitate a Beijingului la riscul de sancțiuni secundare asupra instituțiilor financiare în comparație cu exportatorii de bunuri”, explică Nathaniel Sher.

Washington: „Beijingul nu a oferit ajutor letal Moscovei pe o bază «sistematică»”

O întrebare importantă, punctează Nathaniel Sher este dacă guvernul chinez se dovedește a fi direct implicat în astfel de tranzacții cu Rusia sau dacă firmele private au fost în mare măsură responsabile pentru sustragerea de la sancțiunile și controalele la export.

Deși această distincție contează puțin în ceea ce privește efectul final asupra bazei de apărare a Rusiei, ar putea afecta modul în care factorii de decizie din SUA răspund la consolidarea legăturilor de apărare dintre China și Rusia, precizează analistul Carnegie Endowment for International Peace.

Washingtonul a susținut că Beijingul nu a oferit ajutor letal Moscovei pe o bază «sistematică». La întâlnirea cu vicepremierul chinez He Lifeng în noiembrie 2023, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că unele companii private, nu oficialii chinezi, sunt responsabile pentru evaziunea sancțiunilor.

De atunci, însă, Beijingul a făcut foarte puțin pentru a preveni astfel de tranzacții, având în vedere creșterea comerțului cu dublă utilizare cu Rusia. De fapt, oficialii americani au început să sugereze că Beijingul încurajează în mod activ aceste tranzacții. Pornind de la evaluările anterioare, oficialii americani au spus recent că China «depune un efort sistematic pentru a sprijini efortul de război al Rusiei».

Legăturile din ce în ce mai profunde dintre partidul-statul chinez și firmele private fac dificilă imaginarea unui scenariu în care Beijingul nu ar avea precunoștință despre tranzacțiile cu dublă utilizare cu Rusia, în special în domenii extrem de sensibile.

Faptul că Administrația Generală a Vămilor din China raportează de bunăvoie cifrele comerciale cu Rusia indică lipsa de atenție a Beijingului față de regimul occidental de control al exporturilor, criticat și etichetat de chinezi drept «jurisdicție cu braț lung» a Statelor Unite”, mai precizează Nathaniel Sher în analiza sa.

Din perspectiva Beijingului, războiul din Ucraina a ajutat la devierea resurselor și atenției occidentale de la Indo-Pacific”

Oficialii americani au avertizat în mod repetat, în ultimele săptămâni, că entitățile chineze care s-au dovedit că efectuează sau facilitează tranzacții în sprijinul industriei de apărare a Rusiei se vor confrunta cu sancțiuni de blocare, amintește Nathaniel Sher.

Trebuie precizat că Washingtonul a adăugat deja peste o sută de entități chineze pe lista de cetățeni special desemnați a Departamentului de Trezorerie și pe Lista de entități a Departamentului de Comerț de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Având în vedere sprijinul continuu al Chinei pentru armata rusă, tot mai mulți exportatori și intermediari financiari chinezi se vor confrunta probabil cu sancțiuni secundare și controale la export în viitor.

  • Dincolo de amenințarea cu măsuri punitive, Statele Unite au o capacitate limitată de a influența calculul Beijingului asupra războiului Rusia-Ucraina.
  • Din perspectiva Beijingului, războiul (n.red. – din Ucraina) a ajutat la devierea resurselor și atenției occidentale de la Indo-Pacific.
  • Oficialii chinezi percep Statele Unite ca fiind înclinate spre concurența strategică cu China și, prin urmare, văd puține avantaje în a ține seama de cererile SUA și a exclude sprijinul pentru Rusia.

Chiar dacă Beijingul reduce exporturile cu dublă utilizare pentru a evita noi sancțiuni, interesul său strategic ca Rusia să rămână un partener stabil va persista”, concluzionează Nathaniel Sher.


CITEȘTE ȘI:

Zelenski vrea să NEGOCIEZE pacea, dar nu crede promisiunile lui Putin. Mesajul din ′94 al lui Mitterrand revine în actualitate: Tinere, te vor păcăli!

The Jerusalem Post: „Un adevăr simplu, dar dureros. Pentru a rămâne la putere, Netanyahu dorește o grupare Hamas slăbită în Gaza, dar nu DISTRUSĂ”

Cum va răspunde Putin ajutorului SUA pentru Ucraina? „Economia Rusiei e pe STEROIZI, dar seamănă cu un alergător de maraton care se luptă cu gripa”

Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia a distrus un tabu: „Regulile dispar, se bat CLANURILE din jurul lui Vladimir Putin”

Occident vs. Rusia în noul RĂZBOI RECE: „Putin nu are chef să renunțe după ce a pariat președinția pe conflictul din Ucraina”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text