Prima pagină » Actualitate » ANALIZĂ | Investitorii sunt cu ochii pe UiPath după redresarea anunțată miercuri. Mai e unicornul românesc un pariu pentru „lupii de pe Wall Street”?

ANALIZĂ | Investitorii sunt cu ochii pe UiPath după redresarea anunțată miercuri. Mai e unicornul românesc un pariu pentru „lupii de pe Wall Street”?

ANALIZĂ | Investitorii sunt cu ochii pe UiPath după redresarea anunțată miercuri. Mai e unicornul românesc un pariu pentru „lupii de pe Wall Street”?

Redresarea financiară anunțată miercuri, 15 martie, de UiPath (simbol bursier PATH),  readuce în actualitate interesul investitorilor, după o lungă perioadă de criză pentru primul unicorn românesc listat pe Wall Street.  Însă compania a pierdut enorm din „suflul” listării sale spectaculoase la bursa din New York din aprilie 2021, iar prețul acțiunilor s-a depreciat cu 77% în raport cu acel moment. Acum, Wall Street-ul se întreabă dacă UiPath mai este un pariu de actualitate.

  • Acțiunile UiPath s-au apreciat joi cu 16%, la un preț de 17 dolari, după ce rezultatele financiare aferente anului american fiscal 2023 au depășit așteptările analiștilor.
  • Pentru al patrulea trimestru al anului fiscal 2023, care s-a încheiat pe 31 ianuarie 2023, veniturile companiei de automatizare a proceselor robotizate (RPA) au crescut cu 7% – la 309 milioane dolari și au depășit estimările analiștilor cu 30 milioane dolari.
  • Venitul său net ajustat s-a triplat cu peste 83 de milioane de dolari, sau 0,15 dolari pe acțiune. Compania și-a redus pierderea netă de la 63 milioane USD la 28 milioane USD, notează The Globe and Mail.
  • Veniturile companiei au crescut cu 19%, până la 1,06 miliarde de dolari pentru întregul an.

Aceste rate stabile de creștere, anunțate miercuri, 15 martie 2023, au impresionat investitorii, dar acțiunile UiPath rămân cu peste 70% sub prețul său inițial de ofertă publică (IPO) de 56 dolari în 2021.

„Am realizat o încheiere foarte puternică a anului fiscal 2023. În trimestrul al patrulea al anului fiscal 2023, ARR (ARR – Annualized Renewal Run-rate – n. red.) a crescut cu 30% față de 2022, în timp ce perfor­man­ța veni­tu­rilor și gesti­onarea disciplinată a costurilor au dus la o marjă operațională non-GAAP record în trimestrul al patrulea şi la un flux de numerar liber ajustat non-GAAP pozitiv. Intrăm în anul fiscal 2024 cu lansarea noilor noastre inițiative de lansare pe piață conform calenda­rului și cu un impuls în creștere, pe măsură ce atât clienții, cât și partenerii văd impactul pozitiv pe care platforma noastră de automatizare a afacerilor îl poate avea asupra angajaților, clienților şi afacerilor lor“, a declarat Rob Enslin, codirector executiv al UiPath.

 

Acţiunile UiPath s-au apreciat joi și vineri, după anunțarea rezultatelor financiare, crescând cu peste 21% în raport cu cotația de la finalul săptămânii trecute, la un preţ de circa 17 dolari pe unitate.

Prețul acțiunilor primului unicorn românesc listat la bursa din New York a scăzut cu 77% raportat la vârful înregistrat în mai 2021

Mai este UiPath un pariu pe termen lung pentru „lupii de pe Wall Street”?

Astfel, întrebarea la care investitorii caută în acest moment răspunsul este: Mai merită să fie luate în calcul acțiunile UiPath ca investiție pe termen lung?

UiPath, cel mai valoros produs al industriei de IT din România, care dezvoltă aplicații software pentru automatizarea proceselor de lucru din companii, a început miercuri, 21 aprilie, tranzacţionarea la New York Stock Exchange sub simbolul PATH ca un „rock star”.

Morgan Stanley, Credit Suisse, Barclays, JP Morgan au fost consultanții listării UiPath în aprilie 2021. Doar două companii din sectorul de software din SUA au depăşit finanțarea de 1,3 miliarde de dolari atrasă de UiPath în urma ofertei publice de listare: SnowFlake, în septembrie 2020 cu 3,9 miliarde de dolari și Qualtrics în ianuarie 2021 cu 1,78 miliarde de dolari.

Evenimentul a fost marcat de prezența la Bursă a unei echipe conduse de co-fondatorii Daniel Dines și Marius Tîrcă. Dines a devenit astfel primul român care a sunat clopoțelul Bursei de la New York pentru a marca listarea propriei companii.

UiPath, care numără printre investitori Accel, Dragoneer şi Coatue Management, folosește inteligența artificială și instrumente digitale pentru a ajuta corporațiile mari şi agențiile guvernamentale să automatizeze sarcinile de rutină în domenii precum contabilitatea și resursele umane. De altfel, în iulie 2021, Ministerul român al Finanțelor și UiPath au semnat un acord de colaborare în vederea operaționalizării Centrului de Excelență RPA (Robotic Process Automation) din cadrul instituției.

De la 70 de dolari în prima ședinţă din 21 aprilie 2021, UiPath a urcat până la un maxim de 90 de dolari pe 28 mai 2021, adică la doar o lună de la listare pe fondul succesului listării, fiind una dintre cele mai mari din sectorul IT. De la acel prim boom însă, lucrurile au mers din rău în mai rău.

De ce se „răcește” creșterea UiPath

În esență, spun analiștii citați de The Globe and Mail, presiunea de a menține profitabilitatea în timpul unei inflații ridicate și cu dificultăți în găsirea forței de muncă ar împinge firmele să utilizeze tot mai mult automatizări de tipul celor oferite de UiPath.

Software-ul RPA de la UiPath poate fi integrat în software-ul existent al unei organizații pentru a automatiza sarcini repetitive precum procesarea facturilor, integrarea clienților, gestionarea inventarelor, introducerea unor cantități mari de date și trimiterea de e-mailuri în masă. Aceste instrumente pot fi folosite pentru a eficientiza o organizație și pentru a reduce dependența acesteia de angajați.

UiPath se bucură de avantajul unui jucător timpuriu pe piața RPA, despre care Fortune Business Insights estimează că se va extinde cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 23,4% între 2022 și 2029. Dar se confruntă, de asemenea, cu o concurență acerbă din partea serviciilor similare precum Microsoft (NASDAQ: MSFT) Power Automate, Salesforce (NYSE: CRM) MuleSoft RPA și Appian (NASDAQ: APPN).

Piața RPA ar putea părea inițial rezistentă la turbulențele macroeconomice, deoarece companiile au nevoie să își upgradeze software-ul pentru a-și îmbunătăți eficiența operațională și pentru a reduce costurile. Cu toate acestea, încetinirea UiPath din ultimul an – pe care reprezentanții companiei au atribuit-o în 2022 unui mediu macroeconomic instabil și suspendării afacerilor sale în Rusia – ar putea continua și în perioada imediat următoare.

În timpul recesiunilor economice, comentează reprezentanții companiei de consiliere financiară The Motley Fool, multe companii probabil își vor strânge cureaua cu măsuri mai rapide și mai simple de reducere a costurilor, cum ar fi disponibilizări în masă, în loc să cheltuiască mai mulți bani pe software de automatizare. Furnizorii de software RPA se descurcă, în general, mai bine atunci când companiile doresc să se extindă eficient în loc să-și restrângă afacerile.

În timpul celei mai recente conferințe telefonice, directorul financiar al companiei, Ashim Gupta a declarat că UiPath se va confrunta în continuare cu „variabilitatea macroeconomică și [de schimb valutar] ” în anul fiscal 2024. Se așteaptă ca veniturile sale să crească cu 10% până la 11% de la an la an în primul trimestru din 2024 și cu 18 % până la 19% pentru întregul an.

Vor continua să crească profiturile UiPath?

Marja brută ajustată a scăzut de la 87% în anul fiscal 2022 la 86% în anul fiscal 2023, iar compania se așteaptă ca această cifră să scadă la 84% în anul fiscal 2024. Rata sa de retenție indică faptul că își păstrează majoritatea clienților. Dar rata de retenție netă bazată pe dolari, care evaluează creșterea veniturilor de la an la an pentru fiecare client existent este într-o continuă scădere.

Acești indicatori sugerează că UiPath își pierde puterea de stabilire a prețurilor pe piața saturată a serviciilor RPA. De exemplu, Microsoft și Salesforce – unii dintre cei mai „grei” clienți din piață – își integrează deja propriile servicii RPA, iar această presiune ar putea reduce apetitul pieței pentru servicii de sine stătătoare precum UiPath.

Mia mult decât atât, compania a trecut deja prin două runde de concedieri în anul fiscal 2023 (o reducere de 5% urmată de o reducere de 6%) și ar putea reduce mai multe locuri de muncă în următoarele câteva trimestre.

Pe de altă parte, spun analiștii americani, UiPath a încheiat anul fiscal 2023 cu 1,4 miliarde de dolari în numerar și echivalent, la care se adaugă 355 milioane de dolari în titluri de valoare tranzacționabile, astfel încât lichiditatea sa nu se va epuiza prea curând. Raportul său scăzut de îndatorare de 0,4 în raport cu capitalul propriu, îi oferă, de asemenea, mult spațiu pentru a strânge mai mulți bani.

Este un moment potrivit pentru a cumpăra acțiuni UiPath?

Evaluările UiPath ar trebui să limiteze potențialul dezavantaj de moment, așa că acțiunile merită achiziționate la aceste niveluri, recomanda The Globe and Mail.

Pe de altă parte, scăderea puternică a prețului acțiunilor UiPath, în raport cu valorile înregistrate acum doi ani, ar putea crea oportunități de cumpărare pentru cei care cred în această companie.

Acțiunile sale ar putea rămâne volatile în acest an, dar creșterea sa ar s-ar putea accelera semnificativ odată ce turbulențele macroeconomice și valutare se vor diminua. De asemenea, UiPath ar putea fi încă o achiziție tentantă pentru companiile de tehnologie mai mari precum Microsoft și Salesforce, spun consilierii financiari de la The Montley Fool.

Cu toate acestea, UiPath nu se află în Top 10 al investițiilor în companii de tehnologie pe care le-ar recomanda consultanții companiei de consiliere financiară.

 

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și