ANALIZĂ | Jurnalistul Dmitry Glukhovsky: ”Pentru a se salva, regimul Putin DISTRUGE Ucraina. Dar distruge și Rusia, patria mea”

ANALIZĂ | Jurnalistul Dmitry Glukhovsky: ”Pentru a se salva, regimul Putin DISTRUGE Ucraina. Dar distruge și Rusia, patria mea”
Jurnalistul Dmitry Glukhovsky: ”Pentru a se salva, regimul Putin distruge Ucraina
Publicat: 28/03/2023, 16:03
Actualizat: 28/03/2023, 18:12

Aflat în exil, jurnalistul și scriitorul rus Dmitry Glukhovsky – cunoscut și pentru romanul științifico-fantastic Metro 2033  – este judecat în lipsă în Federația Rusă, într-un proces care a debutat pe data de 21 martie 2023. Critic acerb al invaziei Ucrainei, Glukhovsky este acuzat de autorități că a răspândit ”informații false despre armata rusă”.

Conștient că nu poate schimba ”linia” trasată de Vladimir Putin, jurnalistul rus afirmă că nu poate, totuși, să ”tacă”, avertizând că regimul de la Kremlin nu distruge doar Ucraina, în această așa-zisa ”operațiune militară specială” declanșată pe data de 24 februarie 2022, ci și Rusia.

După ce un tribunal districtual din Moscova a ordonat arestarea lui Glukhovsky în lipsă, acesta riscă până la 10 sau 15 ani de închisoare. În octombrie, Glukhovsky a fost plasat pe lista ”agenților străini ” de către Ministerul Justiției din Federația Rusă.

Dmitry Glukhovsky pornește, în analiza sa care se transformă, în ultimă instanță, și într-o scrisoare deschisă trimisă către toți rușii, de la câteva repere esențiale:

  • Avem nevoie de lege pentru a-i proteja pe cei slabi de cei puternici și pentru a-i proteja pe cei puternici de tentația de a-i ținti pe cei slabi;
  • Avem nevoie de lege care să tragă infractorii la răspundere și să prevină noi crime;
  • Avem nevoie de lege pentru a eradica ce este mai rău la oameni și pentru a hrăni ce este mai bun;
  • Nu există nimic mai important și mai prețios decât viața ta;
  • Nimeni nu are dreptul să-i rănească pe cei pe care îi iubești;
  • Nimeni nu are dreptul să-ți ordone să ucizi o persoană nevinovată.

”Vladimir Putin și cercul său apropiat, adevărații criminali…

Potrivit lui Dmitry Glukhovsky, războiul împotriva Ucrainei este cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei în istoria recentă.

Fără motiv sau motiv, țara mea a invadat teritoriul vecinului nostru pe care obișnuiam să-l considerăm un stat fratern. A trimis tancuri pentru a ocupa capitala Ucrainei. A trimis avioane pentru a bombarda orașele ucrainene. A distrus nenumărate vieți umane. A distrus zeci de orașe și așezări. A ocupat ținuturile ucrainene și le-a numit ale sale cu o totală desconsiderare pentru dreptul internațional.

Acest război nu are nicio justificare. Groaza și lipsa de sens sunt prea evidenteDar oamenii care au ordonat invazia — Vladimir Putin și cercul său apropiat — nu pot da înapoi, deoarece sunt adevărații criminali și le este frică să nu fie pedepsiți pentru crima lor”, susține jurnalistul rus în analiza publicată de The Moscow Times.

Ei ne interzic să numim războiul război: ni se spune să spunem în schimb «operațiune militară specială». Acest lucru se face astfel încât ei să nu fie trași la răspundere în fața propriilor cetățeni cu privire la câți ucraineni au fost uciși degeaba; și câți ruși și-au pierdut viața în zadar. Pentru a reduce la tăcere pe oricine îndrăznește să vorbească. Să-i trimită la închisoare pentru 10 sau 15 ani

Dmitry Glukhovsky

”Neputând să-i dezumanizeze pe ucraineni, guvernul rus își dezumanizează proprii cetățeni”

Dmitry Glukhovsky avertizează că autoritățile din Rusia nu fac altceva decât să ”predea un curs intensiv” în urma căruia ”răul” este prezentat ca o stare de normalitate.

Principiile de bază ale moralității trebuie uitate, minciuna și crima sunt ridicate la rang de lege. Finalmente, jurnalistul rus concluzionează că Rusia modernă trăiește cea mai tristă perioadă a sa, iar guvernul rus continuă să se refugieze în spatele unor ”procese distructive” care amenință însăși existența Rusiei.

Cei de la putere ne dau un curs intens despre cum să credem că răul de neimaginat este normal, chiar binevenit. Ei încearcă să ne oblige să renunțăm la principiile morale de bază, pe care le-am învățat din copilărie de către părinții noștri. Ne obligă să ne obișnuim cu minciuni și crime.

Războiul împotriva Ucrainei este cel mai distructiv și dezumanizant lucru care i s-a întâmplat Rusiei în istoria sa recentă. Dar, neputând să-i dezumanizeze pe ucraineni, guvernul rus își dezumanizează proprii cetățeni. Amploarea distrugerii din Ucraina poate fi văzută cu ochiul liber, chiar și din spațiu. În timp ce procesele distructive lansate de un guvern obsedat de autoconservare în sufletul națiunii ruse, în însăși țesutul societății noastre, sunt deocamdată nevăzute, ele amenință însăși existența Rusiei”, mai scrie jurnalistul și scriitorul Dmitry Glukhovsky.

Pentru a se salva, guvernul rus își distruge vecinul cândva frumos și prosper. Dar distruge și Rusia, patria mea. Nu pot face nimic pentru a opri distrugerea, dar nu pot să tac

Dmitry Glukhovsky

Citește și:

ANALIZĂ | Profesorul James Horncastle, bătălia pentru Bahmut și DORINȚA ASCUNSĂ a lui Vladimir Putin: ”O aventură prost planificată”

SUA se opun apelurilor lansate de China pentru încetarea focului în Ucraina: ”Ar servi doar la «ratificarea» cuceririlor teritoriale ale Rusiei” 

Cine a sabotat gazoductul Nord Stream? 4 TEORII și semne de întrebare fără răspuns

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

Aflată în exil, Svetlana Tikhanovskaya, liderul opoziției din Belarus, a fost CONDAMNATĂ la 15 ani de închisoare: ”Înaltă trădare și conspirație pentru preluarea puterii”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Un desert ieșit din comun. Spaghete de înghețată
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
De ce a fost amânantă înmormântarea actriței Ileana Stana Ionescu: ”Nu știm când va avea...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Motivul pentru care Rusia și-a bombardat propriul teritoriu de zeci de ori într-un singur an
×