ANALIZĂ | Jurnalistul Maxim Tovkaylo, despre armata privată a GAZPROM: ”Mercenarii, valoroși în viitoarea luptă pentru putere la Kremlin”

ANALIZĂ | Jurnalistul Maxim Tovkaylo, despre armata privată a GAZPROM: ”Mercenarii, valoroși în viitoarea luptă pentru putere la Kremlin”
Publicat: 25/04/2023, 12:54
Actualizat: 25/04/2023, 13:02

Gazprom Neft, companie care deține monopolul energetic în Rusia, este deținută de gigantul Gazprom. ”Rădăcina” acestei companii a reprezentat-o Sibneft, societate petrolieră deținută de magnatul Roman Abramovici, vândută de controversatul afacerist rus către Gazprom în anul 2005, pentru suma de 13,1 miliarde de dolari.

Despre Gazprom s-a scris, în repetate rânduri, că este o companie care face ”jocurile politice” ale lui Vladimir Putin, iar de-a lungul timpului a cunoscut o dezvoltare continuă fiind nu numai un jucător de calibru pe piața petrolieră mondială, ci și un ”instrument de politică externă” al Kremlinului.

Subsidiara sa, Gazprom Neft, și-a creat propria companie privată de securitate, iar unii analiști militari sunt de părere că demersul nu reprezintă altceva decât încercarea lui Vladimir Putin de a contrabalansa influența de care se bucură gruparea de mercenari Wagner, fondată de Evgheni Prigojin.

Serviciile de informații ale Ucrainei au anunțat, încă din luna februarie a acestui an, că ordinul de înființare a companiei private de securitate Potok a fost semnat de premierul rus Mihail Mișustin, fondatorii organizației fiind fi PJSC ”Gazprom Neft” – cu un pachet de 70% din capitalul autorizat al organizației – și ”organizația privată de securitate Staff Center”, cu un pachet de 30%.

O lege ”specială” a permis Gazprom Neft să își creeze o armată de mercenari

În context, trebuie precizat că activitatea formațiunilor militare private este interzisă în Rusia, dar guvernul rus se referă – în acest document prin care s-a înființat Potok, compania privată de securitate a Gazprom Neft – la o lege referitoare la ”siguranța instalațiilor complexului de combustibil și energie”.

Potrivit acestei legi,  o companie ”poate primi dreptul să înființeze o organizație privată de securitate”. Astfel, documentul semnat de premierul rus prevede dreptul Gazprom Neft, subsidiară Gazprom implicată în producția și rafinarea petrolului, de a-și crea propria organizație privată de securitate ”pentru a păzi puțurile companiei, instalațiile de depozitare a petrolului și rafinăriile”.

Jurnalistul Maxim Tovkaylo susține, într-o analiză publicată de The Moscow Times, că astfel de companii de securitate privată sunt un scenariu cu bătaie lungă, mai ales după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat că mercenari Potok (”Farul”, în limba rusă) luptă în Ucraina.

Evgheni Prigojin a descris și conversațiile purtate cu membrii Potok. Bărbații erau murdari, epuizați și speriați, a susținut el, și s-au plâns de probleme de comunicare, precum și de probleme cu armele și uniformele. Unii ar fi declarat că au fost păcăliți când s-au înscris ca voluntari, fiindcă li s-a spus că vor păzi fabrici în Luhanskul controlat de ruși, nu că vor lupta pe front.

În același timp, potrivit declarației lui Prigojin, salariile în gruparea Potok sunt atât de mari încât țara s-ar prăbuși dacă aceeași sumă ar fi plătită și de alte companii de mercenari”, notează jurnalistul Maxim Tovkaylo.

Timp de mulți ani, Gazprom a fost chiar unul dintre principalii sponsori ai Ligii Campionilor, iar reclamele sale alb-albastru au fost văzute de sute de milioane de oameni din întreaga lume în timpul meciurilor de fotbal de top. Chiar și pe fondul războiului din Ucraina, Alexander Dyukov, șeful Gazprom Neft, rămâne membru al comitetului executiv al Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA). În ultimele luni, Alexander Dyukov a negociat pentru a încerca să ridice interdicția impusă cluburilor de fotbal ruse de a participa la competiții europene, interdicție impusă atunci când Moscova a invadat Ucraina”

Maxim Tovkaylo

Existența armatelor private și lupta din cadrul elitei ruse

Conform jurnalistului rus, Gazprom nu este singura companie rusă care și-a înființat propria armată privată și a trimis oameni să lupte în Ucraina.

Mai mult, chiar Evgheni Prigojin, liderul Wagner Group, a dezvăluit că înființarea de grupuri de mercenari devine o modă în rândul elitei bogate din Rusia – nu numai pentru că este o modalitate ușoară de a semnala sprijinul entuziast pentru Kremlin, ci și pentru că unii dintre cei mai influenți bărbați și femei din Rusia cred că mercenarii se pot dovedi valoroși în timpul oricărei viitoare lupte pentru putere.

Probabil că se poate presupune că și alte companii de stat ruse conduse de oameni apropiați lui Vladimir Putin au acum – sau vor avea în curând – propriile lor unități paramilitare. O astfel de listă ar include, probabil, Rosneft, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, poate chiar Căile Ferate Ruse și bănci de stat precum VTB Bank.

Crearea pe scară largă a acestor grupuri de arme de închiriat înseamnă că Vladimir Putin ar putea părăsi în curând Kremlinul și că anturajul său se pregătește pentru o astfel de eventualitate? Desigur că nu.

Totuși, dacă Putin reușește să rămână la putere după încheierea războiului, atunci existența armatelor private înseamnă că lupta din cadrul elitei ruse pentru a-și numi succesorul ar putea deveni, foarte repede, sângeroasă”, mai notează jurnalistul rus în analiza sa.


Citește și:

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin: ”Nu exiști dacă nu ești în sistem, guvernul implementează moartea socială”

Alexei Navalnîi, din penitenciarul de maximă siguranță IK-6 Melekhovo: ”Ei bine, MOARTE, unde este IADUL, unde este victoria ta?”

Evgheni Prigojin, fondatorul WAGNER: ”Scenariul ideal este să anunțăm sfârșitul operațiunii militare speciale, Rusia și-a atins obiectivele”

ANALIZĂ | William Courtney & Scott Savitz, despre lupta pentru Peninsula Crimeea: ”Blocadă sau recuperare prin mijloace militare?”

ANALIZĂ | Cercetătorul Andrei Soldatov, după ARESTAREA unui jurnalist Wall Street Journal în Rusia: ”Putin și FSB decid cine va fi următoarea țintă”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar