Prima pagină » Actualitate » ANALIZĂ | Kremlinul, pregătit pentru un RĂZBOI de cel puțin 5 ani în Ucraina: „E puțin probabil ca Moscova să-și schimbe obiectivele”

ANALIZĂ | Kremlinul, pregătit pentru un RĂZBOI de cel puțin 5 ani în Ucraina: „E puțin probabil ca Moscova să-și schimbe obiectivele”

ANALIZĂ | Kremlinul, pregătit pentru un RĂZBOI de cel puțin 5 ani în Ucraina: „E puțin probabil ca Moscova să-și schimbe obiectivele”

În data de 24 februarie se vor împlini 2 ani de război în Ucraina, după ce Vladmir Putin a ordonat așa-zisa „operațiune militară specială”. Negocierile de pace au fost sistate, ambele părți insistă ca tratativele să se desfășoare doar în anumite condiții, analiștii militari sunt de părere că anul 2024 este unul crucial, iar contraofensiva ucraineană din 2023 nu a avut, din păcate, efectele scontate.

Totuși, notează dr. Oleksa Drachewych, profesor asistent la Departamentul de Istorie de la Western University și lector sesional de istorie la King’s University College, chiar dacă există unele voci care susțin că Vladimir Putin ar dori negocieri de pace cu Ucraina, declarațiile sale publice sugerează exact contrariul.

Putin a spus că obiectivele Moscovei în Ucraina nu s-au schimbat. Rusia nu dorește să cedeze niciun teritoriu pe care l-a luat de la lansarea invaziei sale. În plus, Putin i-ar fi spus liderului chinez Xi Jinping că Rusia este pregătită să continue războiul timp de cinci ani.

Oficialii ucraineni au fost la fel de consecvenți în ceea ce privește cererile lor – președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu va intra în negocieri de pace decât dacă forțele ruse părăsesc țara. Kievul și-a propus, de asemenea, propriul plan de pace care pune accent pe justiția pentru victimele crimelor de război rusești, restabilirea completă a granițelor ucrainene – inclusiv Crimeea anexată – și garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Apelurile de a pune capăt războiului, bazate pe pozițiile militare actuale ale celor două țări, definite de un impas perceput, cresc pe zi ce trece. Multe dintre aceste apeluri se concentrează pe predarea teritoriului ucrainean pentru a satisface dorințele Rusiei, ceea ce ar putea duce la încetarea temporară a luptei. Dar concentrarea doar asupra situației militare lasă o imagine incompletă a motivului pentru care pacea între cele două țări nu ar fi atinsă”, consideră dr. Oleksa Drachewych.

„Moscova a dus sute de mii de copii ucraineni în Rusia”

Potrivit  dr. Oleksa Drachewych – care își exprimă punctul de vedere într-o analiză publicată de The Moscov Times -, Rusia se angajează într-un război colonial împotriva Ucrainei.

Oficialii ruși și mass-media de stat din Rusia au analizat războiul prin prisma naționalismului rus.

Kremlinul încearcă să susțină afirmațiile conform cărora Rusia luptă ca în cel de-al Doilea Război Mondial prin eforturile sale de a «denazifica» Ucraina. Pe măsură ce ucrainenii au devenit mai uniți în apărarea țării lor, Rusia a acordat mai multă greutate eforturilor sale de a distruge Ucraina.

Rusia și-a pus din ce în ce mai mult economia pe picior de război. Rapoartele privind extinderea continuă a armatei ruse indică, de asemenea, că Moscova nu are intenția de a încetini războiul.

Dar Ucraina duce un război defensiv și un război de eliberare. În același timp, Moscova a dus sute de mii de copii ucraineni în Rusia. Din ce în ce mai mult, rapoartele confirmă intenția autorităților ruse de a crește copiii ucraineni ca ruși, ceea ce încalcă Convenția ONU de genocid.

Rusia nu raportează, de asemenea, pierderile de vieți omenești în teritoriile ocupate. Dorința Kievului de a elibera aceste teritorii nu este doar despre recâștigarea pământului ucrainean, ci și despre salvarea civililor care trăiesc în condiții infernale”, mai scrie dr. Oleksa Drachewych.

„Orice plan de pace care nu include o anumită măsură de dreptate pentru aceste victime ale războiului le va lăsa rănile nevindecate. Dacă nu există consecințe notabile, Rusia va învăța că poate acționa agresiv și ilegal și poate reuși. Reparațiile și tribunalele internaționale vor fi un pas crucial pentru a remedia daunele pe care Rusia le-a provocat Ucrainei și pot, de asemenea, ajuta la prevenirea unui nou război în viitor

Dr. Oleksa Drachewych

„Rusia ar putea obține ceea ce își dorește, în Ucraina, doar așteptând”

Rusia s-a dovedit, în mod repetat, a fi nesigură, avertizează Drachewych.

Acordurile de la Minsk, spre exemplu, au eșuat în parte pentru că „Rusia le-a subminat continuu”.

O nouă încetare a focului care ar îngheța pur și simplu războiul nu poate decât să repete greșelile Acordurilor de la Minsk. De aceea, un alt aspect cheie al oricărui acord de pace va fi garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Este puțin probabil ca Rusia să accepte aderarea Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană. Dar nu există o putere neutră care ar putea oferi garanții de securitate. Lipsa de încredere în Moscova este motivul pentru care Ucraina a criticat cererile de încetare a focului. Kievul crede că Rusia va folosi o încetare a focului pentru a se regrupa și a lansa o altă invazie în viitor.

Este puțin probabil ca pacea să vină în curând. În timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început în 2014, invazia pe scară largă nu are nici măcar doi ani. Ucrainenii nu vor nimic mai mult decât pace. Dar pacea este posibilă numai dacă Rusia este împinsă din teritoriile ucrainene.

Sprijinul continuu pentru Ucraina a început să scadă în rândul republicanilor din Statele Unite. Alegerile prezidențiale din SUA care se pregătesc și posibila realegere a lui Donald Trump ar putea duce la secarea completă a ajutorului militar, ceea ce ar putea avea efecte în cascadă asupra națiunilor europene și a sprijinului acestora. În acest scenariu, un Putin încurajat ar putea încerca din nou să captureze Kievul și să răstoarne guvernul lui Zelensky. Rusia ar putea obține ceea ce își dorește în Ucraina doar așteptând”, punctează dr. Oleksa Drachewych.

„Războaiele sunt imprevizibile”

Calea Ucrainei către pace ar fi cel mai bine asigurată, spune dr. Drachewych, dacă aliații Kievului îi acordă sprijinul militar și politic de care are nevoie pentru a alunga trupele ruse din țară.

În acest caz, Moscova ar putea fi forțată să accepte înfrângerea în Ucraina.

Războaiele sunt imprevizibile. În anul 2022, forțele ucrainene i-au luat prin surprindere pe analiștii militari, deoarece nu numai că au oprit înaintarea Rusiei spre Kiev, dar au și eliberat marile orașe din părțile de est ale țării.

Din păcate, anul trecut nu s-au înregistrat progrese majore.

Este puțin probabil ca Rusia să-și schimbe obiectivele de război în 2024, în timp ce Ucraina nu se va mulțumi cu nimic mai puțin decât eliberarea completă a teritoriului său. Rezistența ucraineană rămâne puternică. Totuși, alegerile politice ale aliaților Kievului ar putea duce la încheierea războiului, deși nu neapărat o pace durabilă”, încheie dr. Oleksa Drachewych.


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și