Politologul Gerald Steinberg: „Pentru a învinge HEZBOLLAH, Israelul trebuie să se confrunte direct cu Teheranul, să îi amenințe interesele vitale”

Politologul Gerald Steinberg: „Pentru a învinge HEZBOLLAH, Israelul trebuie să se confrunte direct cu Teheranul, să îi amenințe interesele vitale”

Politologul Gerald Steinberg, profesor de politică la Universitatea Bar Ilan, academician  și activist politic israelian, consideră că o victorie a Israelului împotriva grupării Hezbollah din Liban este dependentă de o confruntare „directă” cu Teheranul, iar interesele vitale ale Iranului – sponsor al grupării Hezbollah – trebuie amenințate foarte clar.

Hezbollah este reprezentantul-cheie al Iranului în războiul împotriva Israelului, precizează Gerald Steinberg.

Prin urmare, continuă politologul, pentru a descuraja sau, dacă este necesar, pentru a învinge această forță militară puternică cu sediul în Liban – Hezbollah -, Israelul va trebui să se confrunte direct cu Teheranul și să îi amenințe interesele vitale și supraviețuirea ca stat.

De-a lungul istoriei omenirii, descurajarea credibilă a fost elementul esențial în conflictul militar, dar conducerea Israelului a ratat ținta. Acest lucru trebuie să se schimbe.

Deoarece Iranul percepe Israelul ca fiind vulnerabil și nu dorește să acționeze cu forță, amenințarea cu daune inacceptabile la adresa intereselor iraniene este esențială – de exemplu, prin evidențierea obiectivelor cheie ale industriei petroliere, în special având în vedere amenințările Hezbollah de a ataca Haifa și alte ținte strategice israeliene.

Distrugerea industriei petroliere vulnerabile din Iran ar declanșa o criză gravă. Economia merge prost de ani întregi, provocând șomaj și alimentând tulburările populare și ar deveni mult mai rău dacă exporturile de petrol s-ar opri pentru o perioadă lungă.

Și există ținte strategice suplimentare și vulnerabile, așa cum se sugerează în răspunsul foarte limitat al Israelului la atacul iranian cu rachete din 14 aprilie”, spune politologul Gerald Steinberg, citat de The Jerusalem Post.

„Acesta este un scenariu inacceptabil și necesită o schimbare strategică imediată”

Pe de altă parte, continuă politologul Gerald Steinberg, pentru a preveni conflictul regional pe scară largă și criza energetică mondială pe care administrația Biden dorește clar să o evite, SUA – cu unele guverne europene (Germania și Italia, de exemplu) trebuie să își schimbe atitudinea și să mute eforturile diplomatice de la Beirut spre Teheran.

„Deși nu este deloc ușoară, cheia descurajării este să-i convingi pe liderii iranieni că supraviețuirea lor depinde de încetarea atacurilor Hezbollah și de găsirea unei formule de implementare a Rezoluției 1701 (2006) a Consiliului de Securitate al ONU, retrăgându-se în spatele râului Litani.

Alternativa – o confruntare militară directă limitată în Liban și arsenalul masiv de rachete, drone și arme cu rază scurtă de acțiune al Hezbollah-ului – este probabil să provoace daune inacceptabile Israelului și să lase intactă amenințarea iraniană, inclusiv arme nucleare de prima generație aproape operaționale.

Acesta este un scenariu inacceptabil și necesită o schimbare strategică imediată și credibilă”, punctează politologul Gerald Steinberg.

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Ne vom îndeplini această datorie cu orice preț”

Amos Hochstein – consilier al președintelui american Joe Biden – s-a deplasat în Israel – luni, 24 iunie – pentru a încerca să pună capăt acestor tensiuni.

În context, contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a declarat că gruparea Hezbollah „și-a intensificat atacurile împotriva Israelului”.

„De când a decis să se alăture războiului început de Hamas pe 7 octombrie, Hezbollah a tras peste 5.000 de rachete, rachete antitanc și UAV-uri explozive din Liban asupra familiilor, caselor și comunităților israeliene. Când spunem că nu vom lăsa să se întâmple din nou un 7 octombrie, la niciuna dintre granițele noastre, vorbim serios. Într-un fel sau altul vom asigura întoarcerea în siguranță a israelienilor la casele lor din nordul Israelului. Asta nu se negociază. Israelul are datoria de a apăra poporul lui Israel. Ne vom îndeplini această datorie cu orice preț”, a precizat purtătorul de cuvânt al IDF. 

O zonă vitală din Haifa va fi vizată de Hezbollah cu rachete convenționale

Dacă Israelul ia decizia de a extinde războiul în sud sau de a lansa o operațiune militară majoră în sud, Hezbollah va răspunde în funcție de nivelul de escaladare, iar zona vitală din Haifa va fi vizată cu rachete convenționale.

Pentru a distrage atenția sistemelor de apărare israeliene, organizația Hezbollah ar putea ataca simultan ținte protejate de Iron Dome (sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie trase de la distanțe de la 4 până la 70 de kilometri) și David′s Sling sistem de apărare anti-aeriană și antirachetă complet, cu rază medie și lungă de acțiune, care poate cuprinde nivelul superior al unei rețele defensive multistrat, oferind o acoperire largă și protecție extinsă împotriva întregului spectru de amenințări cu rachete. (mai multe informații AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Iranul duce un război pe mai multe FRONTURI împotriva Israelului. IDF: „Situația nu este una de ESCALADARE majoră, dar s-ar putea schimba rapid”

Președintele Universității Reichman: „Israelul a mușcat MOMEALA” / „Războiul Israel – Hamas a fost planificat, pregătit, finanțat și inițiat de Iran”

IDF lovește Universitatea Islamică din Gaza: „Teoriștii Hamas operau în interior” / „Exploatarea sistematică a infrastructurii civile”

Sora liderului Hamas Ismail Haniyeh, UCISĂ în tabăra Shati din Gaza. IDF: „Printre victime, teroriști care au participat la masacrul din 7 octombrie”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar