Politologul Gerald Steinberg: „Pentru a învinge HEZBOLLAH, Israelul trebuie să se confrunte direct cu Teheranul, să îi amenințe interesele vitale”

Politologul Gerald Steinberg: „Pentru a învinge HEZBOLLAH, Israelul trebuie să se confrunte direct cu Teheranul, să îi amenințe interesele vitale”

Politologul Gerald Steinberg, profesor de politică la Universitatea Bar Ilan, academician  și activist politic israelian, consideră că o victorie a Israelului împotriva grupării Hezbollah din Liban este dependentă de o confruntare „directă” cu Teheranul, iar interesele vitale ale Iranului – sponsor al grupării Hezbollah – trebuie amenințate foarte clar.

Hezbollah este reprezentantul-cheie al Iranului în războiul împotriva Israelului, precizează Gerald Steinberg.

Prin urmare, continuă politologul, pentru a descuraja sau, dacă este necesar, pentru a învinge această forță militară puternică cu sediul în Liban – Hezbollah -, Israelul va trebui să se confrunte direct cu Teheranul și să îi amenințe interesele vitale și supraviețuirea ca stat.

De-a lungul istoriei omenirii, descurajarea credibilă a fost elementul esențial în conflictul militar, dar conducerea Israelului a ratat ținta. Acest lucru trebuie să se schimbe.

Deoarece Iranul percepe Israelul ca fiind vulnerabil și nu dorește să acționeze cu forță, amenințarea cu daune inacceptabile la adresa intereselor iraniene este esențială – de exemplu, prin evidențierea obiectivelor cheie ale industriei petroliere, în special având în vedere amenințările Hezbollah de a ataca Haifa și alte ținte strategice israeliene.

Distrugerea industriei petroliere vulnerabile din Iran ar declanșa o criză gravă. Economia merge prost de ani întregi, provocând șomaj și alimentând tulburările populare și ar deveni mult mai rău dacă exporturile de petrol s-ar opri pentru o perioadă lungă.

Și există ținte strategice suplimentare și vulnerabile, așa cum se sugerează în răspunsul foarte limitat al Israelului la atacul iranian cu rachete din 14 aprilie”, spune politologul Gerald Steinberg, citat de The Jerusalem Post.

„Acesta este un scenariu inacceptabil și necesită o schimbare strategică imediată”

Pe de altă parte, continuă politologul Gerald Steinberg, pentru a preveni conflictul regional pe scară largă și criza energetică mondială pe care administrația Biden dorește clar să o evite, SUA – cu unele guverne europene (Germania și Italia, de exemplu) trebuie să își schimbe atitudinea și să mute eforturile diplomatice de la Beirut spre Teheran.

„Deși nu este deloc ușoară, cheia descurajării este să-i convingi pe liderii iranieni că supraviețuirea lor depinde de încetarea atacurilor Hezbollah și de găsirea unei formule de implementare a Rezoluției 1701 (2006) a Consiliului de Securitate al ONU, retrăgându-se în spatele râului Litani.

Alternativa – o confruntare militară directă limitată în Liban și arsenalul masiv de rachete, drone și arme cu rază scurtă de acțiune al Hezbollah-ului – este probabil să provoace daune inacceptabile Israelului și să lase intactă amenințarea iraniană, inclusiv arme nucleare de prima generație aproape operaționale.

Acesta este un scenariu inacceptabil și necesită o schimbare strategică imediată și credibilă”, punctează politologul Gerald Steinberg.

Purtătorul de cuvânt al IDF: „Ne vom îndeplini această datorie cu orice preț”

Amos Hochstein – consilier al președintelui american Joe Biden – s-a deplasat în Israel – luni, 24 iunie – pentru a încerca să pună capăt acestor tensiuni.

În context, contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a declarat că gruparea Hezbollah „și-a intensificat atacurile împotriva Israelului”.

„De când a decis să se alăture războiului început de Hamas pe 7 octombrie, Hezbollah a tras peste 5.000 de rachete, rachete antitanc și UAV-uri explozive din Liban asupra familiilor, caselor și comunităților israeliene. Când spunem că nu vom lăsa să se întâmple din nou un 7 octombrie, la niciuna dintre granițele noastre, vorbim serios. Într-un fel sau altul vom asigura întoarcerea în siguranță a israelienilor la casele lor din nordul Israelului. Asta nu se negociază. Israelul are datoria de a apăra poporul lui Israel. Ne vom îndeplini această datorie cu orice preț”, a precizat purtătorul de cuvânt al IDF. 

O zonă vitală din Haifa va fi vizată de Hezbollah cu rachete convenționale

Dacă Israelul ia decizia de a extinde războiul în sud sau de a lansa o operațiune militară majoră în sud, Hezbollah va răspunde în funcție de nivelul de escaladare, iar zona vitală din Haifa va fi vizată cu rachete convenționale.

Pentru a distrage atenția sistemelor de apărare israeliene, organizația Hezbollah ar putea ataca simultan ținte protejate de Iron Dome (sistemul este conceput pentru a intercepta și distruge rachete cu rază scurtă de acțiune și obuze de artilerie trase de la distanțe de la 4 până la 70 de kilometri) și David′s Sling sistem de apărare anti-aeriană și antirachetă complet, cu rază medie și lungă de acțiune, care poate cuprinde nivelul superior al unei rețele defensive multistrat, oferind o acoperire largă și protecție extinsă împotriva întregului spectru de amenințări cu rachete. (mai multe informații AICI)

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Iranul duce un război pe mai multe FRONTURI împotriva Israelului. IDF: „Situația nu este una de ESCALADARE majoră, dar s-ar putea schimba rapid”

Președintele Universității Reichman: „Israelul a mușcat MOMEALA” / „Războiul Israel – Hamas a fost planificat, pregătit, finanțat și inițiat de Iran”

IDF lovește Universitatea Islamică din Gaza: „Teoriștii Hamas operau în interior” / „Exploatarea sistematică a infrastructurii civile”

Sora liderului Hamas Ismail Haniyeh, UCISĂ în tabăra Shati din Gaza. IDF: „Printre victime, teroriști care au participat la masacrul din 7 octombrie”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Verdictul FINAL pentru Elena Udrea. Înalta Curte a luat decizia
Așa îți protejezi datele din telefon. Durează câteva secunde
Doliu în cinematografia românească! Celebra actriță s-a stins din viață pe neașteptate. Despre cine e...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Primele dovezi care arată că fluturii pot zbura peste 4.000 de kilometri
×