Prima pagină » Actualitate » ANALIZĂ | Sânge și fier. Naționalism-imperialismul lui Putin, noua IDEOLOGIE DE STAT a Kremlinului: „Acesta este ADN-ul noii Rusii”

ANALIZĂ | Sânge și fier. Naționalism-imperialismul lui Putin, noua IDEOLOGIE DE STAT a Kremlinului: „Acesta este ADN-ul noii Rusii”

ANALIZĂ | Sânge și fier. Naționalism-imperialismul lui Putin, noua IDEOLOGIE DE STAT a Kremlinului: „Acesta este ADN-ul noii Rusii”

Politologul Andrei Kolesnikov aduce în atenția opiniei publice o nouă sintagmă prin care poate fi caracterizată „Rusia lui Putin”, respectiv ideologia de stat de ultimă oră pe care se clădește, „cărămidă cu cărămidă”, ambiția „Țarului” – naționalism-imperialismul.

Războiul din Ucraina a creat o realitate politică cu totul nouă pentru Kremlin, notează Kolesnikov, și a determinat „consacrarea unei baze ideologice reînnoite pentru conducerea președintelui rus Vladimir Putin”.

Potrivit unui decret prezidențial semnat de „Țarul” de la Kremlin, această nouă și alarmantă ideologie își are rădăcinile în „valorile spirituale și morale tradiționale”.

Aceste idei sunt concretizate, de altfel, într-un nou manual de istorie pentru liceeni și într-un nou curs obligatoriu pentru toți studenții din primul an, intitulat „Fundamentele statului rus”.

Regimul lui Putin de astăzi este în esență un tip de totalitarism hibrid care combină autoritarismul matur cu practici totalitare. Acest model necesită un anumit grad de autojustificare. Sistemul politic se poate afirma mai bine pe sine și rațiunea de existență în primul rând dacă poate găsi cuvintele potrivite pentru a descrie artificial realitatea ideologică pe care a creat-o.

Cu cât regimul este mai dur, cu atât vorbele sunt mai dure. Cu cât sunt introduse mai multe practici represive, cu atât industria inventării, producerii și implementării elementelor de bază ale ideologiei sale este mai activă în conștiința publică.

Ideologia rusă contemporană poate fi descrisă cel mai bine drept naționalist-imperialistă, deoarece combină atât aspirațiile imperiale, cât și naționalismul. Această ideologie s-a tradus într-un concept de «ADN al Rusiei» care încearcă să sublinieze o Rusie excepțională și presupusa cale special”, avertizează politologul Andrei Kolesnikov într-o analiză publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

În iunie 2023, un trio de steaguri enorme – fiecare având jumătate din dimensiunea unui teren de fotbal – au fost arborate pe malul Golfului Finlandei, la periferia Sankt-Petersburgului, fluturând pe catarge de 175 de metri înălțime. Au fost plasate, unul lângă altul, steagul imperial rusesc vechi de 165 de ani, în negru, galben și alb, steagul Uniunii Sovietice cu ciocan și seceră și tricolorul modern al Rusiei. Cel mai înalt zgârie-nori din Europa, Turnul Lakhta al Gazprom, un simbol perfect al modelului capitalist de stat al regimului lui Putin, a încadrat acest tablou bizar.

Andrei Kolesnikov

„Putin are un singur consilier: dictatorul sovietic Iosif Stalin”

Andrei Kolesnikov avertizează că – dacă ținem cont de modul în care se comportă Vladimir Putin – președintele rus nu poate avea decât un singur „consilier”, dictatorul Stalin.

În ajunul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus: «Putin are trei consilieri: Ivan cel Groaznic. Petru cel Mare. Și Ecaterina cea Mare».

Cu toate acestea, există puține dovezi că Putin a îmbrățișat foarte mult din ambițiile acestor figuri celebre de a moderniza țara. În ceea ce privește trăsăturile lor represive, Putin a asimilat doar expresia lui Petru cel Mare despre întoarcerea și întărirea pământurilor ancestrale rusești. Dacă este să spunem adevărul, Putin are un singur consilier: dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Cu siguranță, în ceea ce privește limbajul urii și tonul discuției despre măreția și superioritatea rusă, țara a coborât până în adâncurile sfârșitului anilor lui Stalin, la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950.

După cum a remarcat Evgeny Dobrenko, un savant al ideologiei staliniste, politica este istorie inversată în prezent. Regimul lui Putin se hrănește cu cadavrele în descompunere ale trecutului în timp ce absoarbe radiațiile maligne ale stalinismului care se află chiar sub suprafață”, continuă politologul Andrei Kolesnikov.

„Un alt element al patriotismului rus care a apărut în secolul al XIX-lea este ideea unui război purificator. S-a manifestat în diferite forme de imperialism naționalist în diferite perioade istorice, dar mai ales înainte și în timpul Primului Război Mondial. Un element de construcție ideologic asociat – și cu adevărat arhaic – care a fost reanimat de războiul din Ucraina, văzută de Putin ca un fel de Bizanț pierdut, desprins din „Imperiul Rus”, este cel al morții eroice pentru patrie”

Apropiații lui Putin, mesaje din ce în ce mai surprinzătoare

Între timp, mesajele transmise de ideologii de frunte ai regimului Putin seamănă din ce în ce mai mult cu niște caricaturi, punctează Andrei Kolesnikov în analiza sa.

Șeful Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev, un apropiat al lui Putin, a afirmat, printre altele, că: „Unii oameni din America susțin că Europa de Est și Siberia vor deveni cel mai sigur loc în cazul unei posibile erupții a vulcanului Yellowstone, în vestul Statelor Unite. Acesta este aparent răspunsul la întrebarea de ce elitele anglo-saxone sunt atât de dornice să preia stăpânirea acestei zone.”

Într-adevăr, cu cât informația este mai puțin credibilă, cu atât ideologii lui Putin sunt mai dispuși să o folosească. Patrushev a acuzat și Finlanda că are planuri de destabilizare a Kareliei, o regiune vastă care se întinde pe ambele țări.

„Pentru a destabiliza situația sociopolitică din Republica Karelia și pentru a provoca dezordine, serviciile de informații occidentale lucrează activ pentru a incita sentimentul separatist, în special în rândul tinerilor”, a susținut Patrushev.

Între timp, Serghei Naryshkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, dar și alți oficiali ruși, au susținut, în mod repetat, că această conducere de azi a Poloniei este din ce în ce mai decisă să instituie controlul asupra teritoriilor de vest ale Ucrainei prin desfășurarea trupelor poloneze acolo”, amintește Andrei Kolesnikov.

„După ce nu a reușit să traseze o cale viabilă pentru viitorul Rusiei și a pierdut o cursă cu așa-zisul Occident global și cu un Orient global în ascensiune centrat pe China, regimul lui Putin nu poate abandona ambițiile sale de conducere”

Andrei Kolesnikov

Ce înseamnă „Putinismul științific”?

Odată cu primele semne de despotism sub Putin, continua politologul, „ideologia a revenit cu răzbunare”, dând naștere unor idei precum „democrația suverană”, un concept care a apărut în 2005 pentru a justifica mâna din ce în ce mai grea a statului.

Apariția unor astfel de idei a marcat începutul fetișizării și absolutizării „suveranității”, care a oferit o justificare pentru coborârea actuală a Rusiei în autarhie.

Regimul lui Vladimir Putin a instituit un stil extrem de personalizat de guvernare semi-totalitară. Un astfel de regim necesită consacrarea unor precepte ideologice de bază și justificări istorice pentru despotismul său, toate acestea trebuind să fie răspândite și în masă.

Asta explică introducerea diverselor instrumente de îndoctrinare pentru școlari și studenți. Acestea includ manuale reînnoite de istorie și studii sociale pentru școli, dar și noul curs solicitat la nivel universitar – «Fundamentele statului rus».

Un nume mai bun pentru acest curs ar fi fost cu siguranță Putinismul științific, care i-ar ajuta pe cetățeni să vadă paralela cu prelegerile despre «comunismul științific» pe care înaintașii lor au fost forțați să le urmeze în universitățile sovietice”, explică politologul.

Astăzi, încheie Andrei Kolesnikov, „națiunea rusă trece printr-o criză de identitate”. Această crică se desfășoară pe fundalul unui conflict fără precedent cu Occidentul. Și, așa cum se întâmplă întotdeauna în perioadele de confruntare cu Occidentul, Rusia optează pentru o formă negativă de autoidentificare, care se bazează pe sloganuri familiare, cum ar fi: „Nu suntem la fel ca toți ceilalți!”, „Avem un ADN special!”, „Ne luptăm împotriva necredinței și a dușmanilor de la granițele de vest ale țării noastre!”, „Trebuie să ne apărăm revendicând teritoriile noastre antice și eliberându-le!”


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și