Prima pagină » Actualitate » ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya, despre ”Bătălia pentru Kremlin”: ”Există zeci de mini-Prigojini în Rusia, mai este Putin liderul de care au nevoie?”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya, despre ”Bătălia pentru Kremlin”: ”Există zeci de mini-Prigojini în Rusia, mai este Putin liderul de care au nevoie?”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya, despre ”Bătălia pentru Kremlin”: ”Există zeci de mini-Prigojini în Rusia, mai este Putin liderul de care au nevoie?”

Tatiana Stanovaya, fondatoarea proiectului de analiză politică R. Politik, trage concluziile finale după revolta de weekend a grupării Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, și avertizează că bătălia pentru putere, pe coridoarele Kremlinului, se află deja în fază incipientă.

Surprinzător, Vladimir Putin nu a mai părut liderul autoritar și hotărât care nu poate fi luat prin surprindere, iar Kremlinul a adoptat – în faza inițială a revoltei lui Prigojin – un stand-by care a dat de gândit.

Mai mult, gruparea Wagner nu a fost destructurată, așa cum ar fi fost de așteptat în urma acestei tentative de lovitură de stat armată, Evgheni Prigojin nu a fost arestat, iar adevărații câștigători ai scenariului tensionat au fost serviciile secrete ale Federației Ruse.

Prigojin: ”Am avut o criză!”

Rusia merge mai departe, notează Tatiana Stanovaya, dar viața ”normală” ascunde ideea că regimul lui Vladimir Putin nu va mai fi niciodată la fel.

”Insurecția lui Prigojin”, în ultimă instanță, a schimbat modul în care elitele ruse văd lumea și va ”colora”, în următorii ani, traiectoria politică a Rusiei.

Întrebat după revoltă de ce a decis să pună mâna pe un cartier general militar din Rostov-pe-Don și să trimită o coloană de trupe către Moscova, Prigojin a spus: «Am avut o criză».

Asta pare plauzibil. Practica extrem de controversată a grupării Wagner de a recruta noi soldați din închisorile Rusiei a fost oprită în ianuarie, iar armata privată ar fi fost lipsită de muniție, în timp ce canalele de comunicare ale lui Prigojin cu Vladimir Putin au fost întrerupte. Se pare că ultima picătură a fost cererea ca luptătorii Wagner să semneze un contract cu Ministerul Apărării.

Pe de o parte, Putin nu a reușit să înțeleagă cât de radicalizat a devenit Prigojin și a permis escaladarea conflictului, cu consecințe mortale. Pe de altă parte, Prigojin și-a supraestimat propria importanță, crezând în mod eronat că îl poate determina pe Putin să remanieze conducerea militară și să-l salveze gruparea Wagner dintr-un con de umbră”, notează Tatiana Stanovaya în analiza publicată de The Carnegie Endowment for International Peace.

”Cel puțin la suprafață, totul pare să fi fost rezolvat. Prigojin înțelege că încercarea sa de a folosi forța a fost o greșeală, iar Putin a decis că Prigojin a fost doar un patriot care s-a uitat momentan pe sine în mijlocul ororilor războiului, mai degrabă decât un trădător periculos”

Tatiana Stanovaya

”Revolta i-a oferit ministrului Apărării, Serghei Şoigu, ocazia de a investiga aliaţii lui Prigojin din interiorul Forţelor Armate

Chiar înainte ca praful să se așeze pe deplin, mai scrie Tatiana Stanovaya în analiza sa, este foarte clar pentru analiștii și strategii militari că revolta de weekend a lui Prigojin a fost cel mai important eveniment politic intern din Rusia de când Putin a venit la putere, cu aproape un sfert de secol în urmă.

Principalul beneficiar (n.red. – al revoltei lui Prigojin) a fost Ministerul Apărării. Într-adevăr, i-a oferit ministrului Apărării Serghei Şoigu ocazia de a investiga aliaţii lui Prigojin din interiorul Forţelor Armate, în special generalul Serghei Surovikin, care a fost principalul intermediar între Ministerul Apărării şi gruparea de mercenari Wagner.

Cu toate acestea, revolta lui Prigojin a afectat și reputația liderilor militari ai Rusiei, contribuind la scoaterea la suprafață a nemulțumirii care s-a acumulat în eșaloanele inferioare ale armatei. După un dezacord la începutul acestei luni cu Valery Gerasimov – șeful Statului Major General -, generalul-maior Ivan Popov, comandantul atât de respectat al Armatei 58 de arme combinate a Rusiei, a fost înlăturat din postul său și trimis să servească patria în Siria.

Canalele Telegram sunt, de asemenea, pline de zvonuri despre înlăturarea generalului-maior Vladimir Seliverstov, liderul Diviziei 106 Aeropurtate, și a generalului colonel Mihail Teplitsky, comandantul Forțelor Aeropurtate ale Rusiei”, mai scrie Tatiana Stanovaya în analiza sa.

Au existat speculații că poziția lui Viktor Zolotov, șeful Rosgvardiya, Gărzii Naționale a Rusiei, va fi mai puternică în urma revoltei. Este adevărat că în urma revoltei, parlamentul rus a adoptat o lege care permite lui Rosgvardiya să achiziționeze echipament militar greu și, de asemenea, s-a anunțat că o unitate de forțe speciale antinarcotice va fi înglobată în Rosgvardiya. Dar asta nu înseamnă o nouă autoritate majoră pentru Zolotov. Pentru a cumpăra tehnică militară grea ai nevoie de un buget și, chiar dacă banii vor veni, statul va acorda prioritate nevoilor Forțelor Armate din Ucraina

Tatiana Stanovaya

”Vine timpul în care vor fi scoase armele și va începe bătălia pentru putere la Kremlin”

Adevărații beneficiari ai revoltei au fost, de fapt, agențiile de spionaj ale Rusiei, conchide Tatiana Stanovaya.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) a reușit în sfârșit să-l aresteze pe Igor Girkin, unul dintre cei mai radicali ”ultra-patrioți”. În timp ce se afla în Occident, acesta a fost condamnat (în lipsă) la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra estului Ucrainei, în anul 2014, atac în care au fost ucise 298 de persoane.

Acum, Igor Girkin este acuzat de extremism în Rusia, după ce l-a criticat pe Vladimir Putin în legătură modul în care se desfășoară campania din Ucraina.

”Între timp, Serviciul de Informații Externe (SVR) a reușit să-și resusciteze vechea idee despre «amenințarea poloneză», respectiv, presupusa dorință a Poloniei de a ocupa vestul Ucrainei și Belarus. 

Vladimir Putin a vorbit, recent, despre intențiile insidioase ale Poloniei la o reuniune a Consiliului de Securitate, dar și la o întâlnire cu Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului.

Persoana care a suferit cel mai mult în urma revoltei (n.red. – lui Evgheni Prigojin) a fost însuși Putin. Oricât de încrezător s-ar simți, a creat un monstru care a scăpat de sub controlul său și a speriat elitele. Toată lumea a văzut că Kremlinul era paralizat de nehotărâre și că Prigojin a scăpat de orice pedeapsă reală. Mulți se întreabă, în prezent, dacă Putin este liderul de care Rusia are nevoie în vremuri dificile”, încheie Tatiana Stanovaya.

«Verticala puterii» lui Putin a dispărut. În loc de o mână puternică, există zeci de mini-Prigojini și, deși pot fi mai previzibili decât liderul Wagner, ei nu sunt mai puțin periculoși. Toți știu foarte bine că o Rusie post-Putin este deja în construcție – chiar dacă Putin rămâne la conducere – și că vine timpul în care vor fi scoase armele și va începe bătălia pentru putere la Kremlin”

Tatiana Stanovaya

Citește și:

Profesorul Boris Kagarlitsky, sociolog rus anti-război, arestat preventiv și acuzat de ”justificarea terorismului” după o analiză publicată online

Presupusul criminal al activistului Oleg Horjan, ”identificat” de Tiraspol, nu are statut de suspect la Chișinău: ”Sunt în Europa de două luni!”

Anchetă a Comisiei de Afaceri Externe a Marii Britanii: ”Grupul Wagner să fie inclus pe lista organizațiilor teroriste”

Vadim Ostanin, fost colaborator al lui Navalnîi, condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”extremism”. Memorial: ”Este prizonier politic”

ANALIZĂ | Turcia și Rusia, echilibru instabil: ”Erdogan pivotează către Occident, de dragul stabilității economice, iar Putin joacă la așteptare”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și