ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin: ”Nu exiști dacă nu ești în sistem, guvernul implementează moartea socială”

ANALIZĂ | Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin: ”Nu exiști dacă nu ești în sistem, guvernul implementează moartea socială”
Tatiana Stanovaya și ”GULAGUL DIGITAL” al lui Vladimir Putin
Publicat: 17/04/2023, 15:39
Actualizat: 17/04/2023, 15:42

Noua legislație privind recrutarea cetățenilor ruși în serviciul militar, introdusă în mare viteză în Duma de Stat, schimbă dramatic relația dintre stat și popor, consideră Tatiana Stanovaya, fondatoarea proiectului de analiză politică R. Politik. 

Organizația independentă R. Politik – fondată în 2018 – este un proiect independent de analiză a politicii ruse contemporane, iar Tatiana Stanovaya a precizat că misiunea acestui proiect este ”să explice politica rusă unui public internațional de limbă engleză care are nevoie de analize neutre, aprofundate și bine informate”.

În contextul în care Vladimir Putin a semnat o lege care schimbă modalitatea de recrutare a militarilor ruși, aceștia putând fi ”chemați sub arme” și online, Tatiana Stanovaya explică urmările acestui demers al ”Țarului”.

În conformitate cu noua lege adoptată cu viteză vertiginoasă de ambele camere ale parlamentului, autoritățile pot emite documente de apel online și vor crea o bază de date digitală cu toți rușii eligibili pentru serviciul militar. Se așteaptă ca majoritatea bărbaților ruși cu vârsta cuprinsă între optsprezece și treizeci de ani să efectueze serviciul militar obligatoriu.

Anterior, oamenii trebuiau să li se înmâneze documentele în persoană, ceea ce făcea relativ ușor să se evite recrutarea. Acum, proiectele de notificări pot fi emise și prin intermediul site-ului web al serviciilor de stat Gosuslugi, folosit de milioane de ruși pentru o multitudine de sarcini administrative de zi cu zi, cum ar fi plata amenzilor și cererea de pașapoarte”, notează Tatiana Stanovaya în analiza sa.

”Registrele diferitelor categorii de «agenți străini» există deja, iar un altul de persoane «asociate cu agenți străini» este în prezent în curs de dezvoltare. Acest proces de digitalizare a represiunii are un singur scop: formarea unei majorități digitale loiale”

Tatiana Stanovaya

”Autoritățile ruse au venit cu ideea unui mecanism digital de mobilizare instantanee”

Autoritățile ruse au venit cu ideea unui mecanism digital de mobilizare instantanee la scurt timp după invadarea Ucrainei, deoarece deficiențele sistemului actual de proiect erau deja evidente, dar schimbarea s-a dovedit greu de implementat.

În luna noiembrie a anului 2022 – după mobilizării parțială efectuată la începutul toamnei – președintele Vladimir Putin a însărcinat mai multe agenții guvernamentale să creeze un proiect de registru digital.

Deși birourile de recrutare militare au reușit să digitizeze o parte semnificativă a datelor lor, nu a fost creată o bază de date unificată. Ministerul Apărării nu a fost dispus să ofere oficialilor civili acces la bazele lor de date și nici nu exista nicio lege care să oblige alte agenții guvernamentale să transfere informații către acestea.

Între timp, contraofensiva ucraineană așteptată în orice zi ar putea cere Rusiei să angajeze mai multe trupe în prima linie. În consecință, în urma unei serii de discuții și a implicării personale a lui Putin, Kremlinul a decis să accelereze drastic procesul și să adopte legislația corespunzătoare, cu foarte puțină atenție pentru dezbaterile publice sau pentru pregătirea societății ruse în fața acestor schimbări”, mai scrie fondatoarea R. Politik în analiza publicată de Carnegie Endowment for International Peace.

”Prima încercare a statului rus de a introduce elemente de totalitarism digital

Ideea centrală, mai precizează  Tatiana Stanovaya, este aceea de a colecta informații digitale despre fiecare individ, astfel încât statul să poată exercita controlul asupra acestora. Acest lucru se întâmplă de câțiva ani acum la scară destul de mare. Până acum, sistemul este dezorganizat, dar aparatul de stat învață treptat.

În acest sens, pandemia a fost deosebit de utilă, explică Stanovaya. În acea perioadă, regiunile au dobândit sisteme de recunoaștere a feței, iar oficialii publici au învățat să lucreze cu diverse instrumente digitale, cum ar fi coduri QR, înregistrarea vaccinării online și monitorizarea încălcării carantinei prin camere și aplicații pentru telefon.

Acum, condițiile sunt altele: publicul este puțin probabil să reziste, iar consecințele negative nu vor fi resimțite imediat (nu întâmplător autoritățile tot repetă că nu va exista un al doilea val de mobilizare).

Guvernul vrea să creeze un sistem digital de control social prin reglementarea accesului individual la drepturi și beneficii. A fi în afara acestui sistem va semnifica efectiv moartea socială. Digitalizarea nu mai este doar o modalitate de a colecta și stoca informații: acum va adapta profilurile sociale la nevoile statului”, încheie Tatiana Stanovaya.

Proiectul de lege privind notificarea digitală este prima încercare a statului rus de a introduce elemente de totalitarism digital, dar cu siguranță nu ultima. Amestecul potrivit de grijă și frică, împreună cu ceea ce trebuie și ce nu trebuie clar delimitat, va permite autorităților să modeleze orice comportament politic. În acest moment, acestea sunt încă în mare parte planurile Kremlinului, dar ele ilustrează cât de radical poate fi transformată politica în era digitală

Tatiana Stanovaya


Citește și:

Istoricul Vladimir Kara-Murza, critic vehement al lui Putin, CONDAMNAT la 25 de ani de închisoare: ”Răspândirea de informații false și înaltă trădare”

Scandal pe Aeroportul Otopeni | Zeci de pasageri WIZZ AIR nu au mai putut urca la bord: ”Mi-am luat și oul să ciocnesc în avion, n-am apucat să urc”

Alexei Navalnîi, din penitenciarul de maximă siguranță IK-6 Melekhovo: ”Ei bine, MOARTE, unde este IADUL, unde este victoria ta?”

Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, după PELERINAJUL de 2.922 km: ”Nu știu cum să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare felie de pâine”

Evgheni Prigojin, fondatorul WAGNER: ”Scenariul ideal este să anunțăm sfârșitul operațiunii militare speciale, Rusia și-a atins obiectivele”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer