ANALIZĂ | William Courtney & Scott Savitz, despre lupta pentru Peninsula Crimeea: ”Blocadă sau recuperare prin mijloace militare?”

ANALIZĂ | William Courtney & Scott Savitz, despre lupta pentru Peninsula Crimeea: ”Blocadă sau recuperare prin mijloace militare?”
William Courtney & Scott Savitz, despre lupta pentru Peninsula Crimeea
Publicat: 10/04/2023, 12:39
Actualizat: 10/04/2023, 12:42

William Courtney – membru senior adjunct la RAND Corporation, fost ambasador SUA în Kazahstan și Georgia – și Scott Savitz (senior inginer la același institut de cercetare) realizează o analiză referitoare la opțiunile Kievului în ceea ce privește Peninsula Crimeea, zonă de o importanță strategică imensă.

Anexată de Federația Rusă în anul 2014, Peninsula Crimeea s-a dovedit a fi precedentul periculos care a anticipat, practic, invadarea Ucrainei.

Anul trecut, Vladimir Putin a ”sărbătorit” pe stadionul Lujniki din Moscova 8 ani de la anexarea Crimeei și a Sevastopolului, ”Țarul” spunând, în discursul său, că ”operațiunea militară specială” pe care a ordonat-o pe data de 24 februarie are ca scop și recuperarea regiunii istorice Donbas, care include regiunile Donețk și Lugansk.

”Salvarea oamenilor de această suferință, de acest genocid este principalul motiv, motivul și scopul operațiunii militare pe care am lansat-o în Donbas și Ucraina. Acesta este tocmai scopul. Împotriva locuitorilor din Donbas care nu au fost de acord cu lovitura de stat din 2014 au fost organizate operațiuni militare punitive. Au fost imediat puși într-un blocaj, supuși bombardamentelor sistematice cu tunuri, lovituri aeriene. Acesta este ceea ce se numește genocid”, spunea Vladimir Putin.

”Crimeea este țara noastră, teritoriul nostru”

William Courtney și Scott Savitz pornesc în analiza lor de la cuvintele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski: ”Crimeea este țara noastră, teritoriul nostru”.

În prezent, Ucraina ar putea să nu aibă capacitatea militară de a recupera Crimeea, dar Kievul ar putea încă să-și atingă unele dintre obiectivele-cheie prin blocarea peninsulei. Noua tehnologie poate ușura această sarcină.

Crimeea face parte, legal, din Ucraina, în ciuda faptului că se află sub controlul Rusiei din anul 2014. Rusia folosește peninsula ca bază importantă pentru sprijinul logistic pentru forțele ruse din zonele ocupate ale Ucrainei și pentru operațiuni aeriene și maritime”, notează William Courtney și Scott Savitz.

”Un atac asupra Crimeei ar duce la atacuri-răzbunare”

Recuperarea Crimeei prin mijloace militare ar putea fi dificilă. Peninsula este legată de restul Ucrainei doar printr-un istm îngust, iar forțele ruse din Crimeea o pot întări din punct de vedere militar, tocmai pentru a împiedica orice tentativă de recuperare prin mijloace militare.

În același timp, consideră William Courtney și Scott Savitz, Ucraina nu are, totuși,  capabilități substanțiale de asalt amfibiu, chiar Adam Smith – principalul democrat din Comitetul pentru Servicii Armate a Camerei SUA – spunând că ”oamenii își dau seama că Ucraina nu va recupera Crimeea din punct de vedere militar”.

Unii dintre susținătorii Ucrainei își fac griji că Rusia ar putea răspunde la un atac ucrainean asupra Crimeei printr-o lovitură nucleară. La un an după ce a ocupat peninsula, Putin a declarat că a fost la un pas să pună în alertă armele nucleare rusești.

La începutul acestui an, fostul președinte rus Dmitri Medvedev s-a lăudat că un atac asupra Crimeei ar duce la ”atacuri-răzbunare”, avertizează William Courtney și Scott Savitz în analiza publicată de The Moscow Times.

”Președintele american Joe Biden și-a exprimat îngrijorarea că utilizarea armelor nucleare în Ucraina ar putea duce la «Armagedon». Teama de escaladarea nucleară ar putea fi o parte din motivul pentru care SUA refuză în continuare  să furnizeze sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS), artilerie cu rachete cu rază mai lungă de acțiune care ar permite Ucrainei să lovească ținte militare în Crimeea”

William Courtney și Scott Savitz

O a doua opțiune pentru Kiev: ”Blocada!”

William Courtney și Scott Savitz spun, însă, că dacă recuperarea Peninsulei Crimeea prin mijloace militare este puțin probabilă, atunci apare o a doua opțiune pentru Kiev. Este vorba despre o blocadă prin care Crimeea ar putea fi izolată, iar operațiunile rusești ”puse pe butuci”.

Ucraina nu trebuie să alunge forțele ruse de ocupație din Crimeea, iar tehnologiile moderne ar putea permite Kievului să blocheze operațiunile rusești. Fostul comandant al armatei americane în Europa, generalul-locotenent Ben Hodges, susține că – prin lovituri cu rază lungă – forțele ucrainene ar putea ”face Crimeea  insuportabilă  pentru forțele ruse” până la sfârșitul verii anului 2023.

Ucraina ar putea folosi capabilități suplimentare pentru a neutraliza puterea militară rusă din Crimeea. A demonstrat utilizarea navelor de suprafață explozive fără echipaj (USV) în atacurile împotriva navelor de război rusești cu sediul la Sevastopol.

Conceptul este simplu: USV-urile cu profil redus, încărcate cu explozibili, sunt îndreptate către ținte. Această tehnologie emergentă poate scufunda nave de război și poate distruge infrastructura maritimă”, mai notează William Courtney și Scott Savitz.

”Geografia care face Crimeea greu de invadat facilitează un asediu modern. Toate mișcările rusești pe uscat trebuie să treacă prin unul dintre cele două coridoare restrânse. Prima presupune traversarea a sute de kilometri de teritoriu ocupat, inclusiv zone relativ apropiate de front și lupta cu populații ostile, sabotori și forțe speciale. Punctul final este istmul, un loc bogat în ținte, cu spațiu minim de manevră și în raza de acțiune a armelor ucrainene actuale”

William Courtney și Scott Savitz

Cu Peninsula Crimeea ținută sub o blocadă permanentă, Ucraina ar putea să ”neutralizeze” forțele ruse

Pe de altă parte, Rusia s-ar putea confrunta cu o altă problemă gravă legată de Peninsula Crimeea, în cazul în care Ucraina ar alege varianta blocadei.

Transportul maritim ar putea fi vizat de USV-uri explozive și, eventual, de punerea clandestină de mine USV la intrările în port.

Costurile USV-urilor și minelor sunt mici în comparație cu efectele pe care le-ar genera. Instalațiile portuare și rețelele de transport terestre care pornesc de la acestea ar putea fi bombardate de incendii cu rază mai lungă.

Rusia ar continua să aprovizioneze Crimeea prin aer, dar aeronavele pot livra doar o fracțiune din materialul pe care îl pot livra vehiculele terestre sau navele. Bazându-se pe focul cu rază mai lungă de acțiune, Ucraina ar putea atenua acest flux țintind pistele și instalațiile de combustibil din peninsulă. Deși pot fi reparate, acest lucru necesită timp și resurse. Avioanele ar putea fi vizate la sol, deși acest lucru poate necesita informații despre locație sensibile la timp”, încheie William Courtney și Scott Savitz.

Finalmente, cu Peninsula Crimeea ținută sub o blocadă permanentă, Ucraina ar putea să ”neutralizeze” forțele ruse din peninsulă, pe termen mediu, urmând ca apoi să se concentreze și către eliberarea celorlalte regiuni ”preluate” de Federația Rusă.


Citește și:

ANALIZĂ | Cercetătorul Andrei Soldatov, după ARESTAREA unui jurnalist Wall Street Journal în Rusia: ”Putin și FSB decid cine va fi următoarea țintă”

ANALIZĂ | Jurnalistul Dmitry Glukhovsky: ”Pentru a se salva, regimul Putin DISTRUGE Ucraina. Dar distruge și Rusia, patria mea”

ANALIZĂ | Profesorul James Horncastle, bătălia pentru Bahmut și DORINȚA ASCUNSĂ a lui Vladimir Putin: ”O aventură prost planificată”

ANALIZĂ | Dr. Nigel Gould-Davies: ”Invazia lui Putin a schimbat lumea. Militarizarea societății ruse este în curs de desfășurare”

Activistul rus Dmitry Ivanov, după ce a fost CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de închisoare pentru ”difuzare de informații false despre armata Rusiei”: ”Lumea trebuie să înțeleagă că Rusia nu este Putin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate...
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
Anunț de ultimă oră făcut de meteorologi. Ce se întâmplă cu vremea în următoarele ore
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Alex, tânărul dat dispărut în Italia, a fost găsit mort! După zile întregi de căutări,...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
DOTARE OBLIGATORIE pentru toate mașinile noi vândute în Europa
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Românii au primit strict interzis. Avertismentul venit chiar acum: Niciodată!
Doliu la Hollywood. A murit unul dintre cei mai celebri scenariști
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Ce presimțire a avut Emily Burghelea înainte de accident: ”Mi-am imaginat un înger alb”
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Frumusețea nu aduce fericire. Ce se întâmplă cu oamenii care arată prea bine?
×