Procurorii DNA au declanșat o anchetă asupra a doi oameni de afaceri și a doi directori din sectorul energetic, suspectați de diverse infracțiuni, inclusiv de luare și dare de mită, cumpărare și trafic de influență, precum și de deturnare a licitațiilor publice.
În urma acestor acuzații, cei doi oameni de afaceri, Ion Eugen Petru și Ion Macovei, au fost reținuți preventiv pentru 24 de ore, în timp ce directorii Dorin Adrian Ecobescu (director la Centralei Termoelectrica București Sud/ CET SUD Elcen) și Iosif Chircă (director la Sucursalei Electrocentrale Rovinari) au fost plasați sub control judiciar.
Potrivit unor surse judiciare, acuzațiile vizează mai multe presupuse acțiuni ilegale comise de cei patru suspecți. Ion Eugen Petru este suspectat că ar fi dat sume semnificative de bani și transferuri bancare lui Ion Macovei, în schimbul influenței acestuia asupra conducerii unor societăți cu capital majoritar de stat din România.
Macovei, la rândul său, ar fi solicitat șefului unei companii de stat diverse favoruri și modificări ale contractelor în schimbul susținerii în funcții de conducere sau numirii în alte funcții.
Facem precizarea că Ion Macovei este același om de afaceri implicat și într-un dosar din 2021 privind Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), în care se fac referiri și la figuri politice. În cadrul acelei anchete, Macovei a invocat numele unor personalități publice și a fost surprins purtând discuții negative despre liderul USR, Cătălin Drulă, și despre alți politicieni.
Anchetatorii susțin că acest dosar a fost declanșat în urma unui denunț depus de un șef de companie de stat, care a relatat modul în care ar fi fost contactat și presat de Ion Macovei și de intermediarii acestuia pentru a face diverse plăți și favoruri. Ancheta a inclus supraveghere tehnică, interceptări, filaje și tranzacții între companii.
În cadrul întâlnirilor suspectate de corupție, au fost implicate și alte persoane, printre care și funcționari publici și apropiați ai unor lideri politici. Banii presupus mituiți au fost remiși în diverse locații, inclusiv în interiorul autoturismelor din parcările restaurantelor sau în birourile unei companii de stat.
Pe lângă reținerea celor doi oameni de afaceri și plasarea sub control judiciar a directorilor din energie, procurorii au luat și măsuri asiguratorii asupra unor bunuri și conturi bancare aparținând suspecților. Dosarul este în continuare în curs de investigare, iar procurorii DNA desfășoară cercetări și în legătură cu alte persoane implicate în presupusele acte de corupție, potrivit Mediafax.ro.
Conform DNA , există dovezi și informații care conturează comportamentul acestora în următoarele situații:
Persoana fizică de la punctul 1:
A. ar fi dat persoanei fizice de la pct. 2, după caz, în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei, în legătură cu influența pe care ar fi pretins că o are asupra conducerii a două societăți cu capital majoritar de stat;
B. ar fi dat în mod direct, suma totală de 10.000 de euro inculpatului ECOBESCU ADRIAN DORIN, director al Centralei Termoelectrica Bucuresti Sud (CET SUD), punct de lucru al SC ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA (ELCEN), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu;
C. în contextul inițierii la data de 07.07.2023 de către o societate comercială cu capital majoritar de stat a unei procedurii de achiziție publică prin licitație deschisă, ar fi realizat în data de 17.08.2023 o înțelegere asupra prețului ofertelor cu un alt suspect, în calitate de director sucursală și împuternicit al unei alte societăți comerciale, în scopul de a denatura prețul de adjudecare a contractului de servicii. Această înțelegere ar fi avut drept consecință atât câștigarea licitației la data de 25.08.2023, în condiții neconcurențiale, de către firma administrată de inculpat, cât și afectarea prețului de adjudecare a contractului, în dauna societății comerciale cu capital majoritar de stat, cu suma de 134.698,06 lei fără TVA, reprezentând diferența de valoare.
D. la instigarea unui alt suspect, în data de 20.12.2023, în județul Gorj, ar fi remis în mod direct suma de 5.000 de euro inculpatului CHIRCĂ IOSIF, director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari, în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu.
Persoana fizică de la punctul 2:
A. ar fi promis în data de 01.09.2023 președintelui Directoratului unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat:
– un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitație publică fraudată;
– un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit prin achiziție directă,
și ar fi dat, în legătură cu aceste promisiuni, funcționarului public suma totală de 45.000 lei și 12.000 euro, în 5 tranșe, până la data de 21.01.2024.
B. în data de 12.06.2023 ar fi pretins de la persoana fizică de la pct. 1 un procent de 3,5% din valoarea facturilor emise de o societate comercială către două societăți cu capital majoritar de stat, lăsându-l pe acesta să creadă că are influență pe lângă conducerea acestora și ar fi primit în numerar, respectiv prin intermediul unor transferuri bancare justificate prin operațiuni economice simulate, suma totală de 514.375 lei.
Totodată, în același dosar s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de funcționarii publici ECOBESCU ADRIAN DORIN și CHIRCĂ IOSIF pentru săvârșirea a câte unei infracțiuni de luare de mită corelative celor 2 infracțiuni de dare de mită săvârșite de persoana fizică de la pct. 1. Pe perioada controlului judiciar se interzice celor 2 inculpați să exercite funcția în legătură cu care au săvârșit faptele.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În cauză procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra a 4 imobile aparținând inculpatului CHIRCĂ IOSIF și persoanei fizice de la pct. 1, respectiv asupra conturilor bancare ale inculpatului ECOBESCU ADRIAN DORIN și persoanei fizice de la pct. 2.
În dosar se mai efectuează cercetări și față de alte 6 persoane care au acționat în calitate de complici/instigatori.
În cauză, procurorii au formulat propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile a celor 2 inculpați persoane fizice, fiind sesizat în acest sens judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.