Anchetă după moartea mamei lui „Gavroche de Brașov”, copilul ucis la revoluție. Și-a dat foc în același loc ca Liviu Babeș. ”Pun capăt umilinței”

Publicat: 19 08. 2023, 10:00
FOTO - Caracter ilustrativ

Ileana Negru, mama lui „Gavroche de Brașov”, un copil în vârstă de 12 ani care a murit la revoluția din decembrie 1989, și-a dat foc, acum trei luni, în Poiana Brașov, iar de atunci nu există nicio explicație oficială a gestului ei fatal, în afară de un bilet în care femeia de 66 de ani spunea că își ia viața în semn de protest după 33 de ani de umilință. Procurorii încă nu au finalizat cercetările, iar până acum, moartea ei nu a dus decât la o demitere și o plângere penală depusă de unele organizații de revoluționari la Direcția Națională Anticorupție, pentru „constituirea unui grup infracțional”, în care este reclamat „planul diabolic de distrugere a ideii de revoluție, eliminarea revoluționarilor și implementarea ideii de lovitură de stat”.

Mama lui „Gavroche de Brașov”, cum era cunoscută Ileana Negru, s-a stins din viață pe 25 mai 2023, după ce și-a dat foc, iar paramedicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.

Fiul Ilenei, Adrian Florin Neagu, își dorise cu ardoare să iasă în stradă și a plecat să se alăture protestatarilor, în 22 decembrie 1989, fără știrea familiei. El a murit împușcat în burtă, la revoluția din decembrie 1989, iar mama lui l-a găsit apoi la morgă.

La peste 33 de ani de la moartea fiului său de doar 12 ani, Ileana Negru s-a autoincendiat lângă locul martiriului lui Liviu Cornel Babeș, care și-a dat foc pe pârtie, în martie 1989, în semn de protest față de ororile regimului comunist.

”În ce ţară trăim dacă o mamă de erou moare în felul acesta şi toată lumea tace?”

Despre tragedia din 25 mai, presa nu a aflat de la oamenii legii, ci dintr-un mesaj publicat pe Facebook de Cătălin Giurcanu, urmaș de revoluționar.

„Astăzi am aflat o veste care mi-a sfâșiat inima. D-na Negru, mamă de Erou Martir, a murit. Venise în România ca să-şi rezolve problemele cu Casa de Pensii, cu Casa de Sănătate, cu SSRML-ul (Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în
România în perioada 1945 – 1989, n.r.). Stătea la fiica dânsei, care trăiește şi muncește în Spania, deoarece nu se mai putea deplasa prea bine, operându-se la șold recent. Ne-am întâlnit pentru puțin timp la Biserica Caşin, pentru a-mi lăsa decizia dânsei de pensie, unde se vedea clar cum o mamă de Erou Martir are indemnizația de 918 lei. Mi-a povestit cum a fost umilită la toate instituţiile statului român, mai puţin la SSRML, unde a găsit înţelegere la noul Secretar de Stat pentru a tipări un nou certificat, deoarece dânsa divorțase şi nu mai corespundea numele”, a scris Cătălin Giurcanu pe Facebook, în 8 iunie.

Cătălin Giurcanu a povestit și cum a aflat despre moartea mamei lui Adrian Florin Negru, de la fiica acesteia, care i-a dezvăluit cum a ales să își pună capăt zilelor în semn de protest și care au fost ultimele ei cuvinte, pe care le-a spus celor care veniseră să încerce să o salveze.

”Am încurajat-o şi i-am promis că voi încerca să o ajut cu tot ce pot. Am crezut că a plecat înapoi la familia dânsei, în Spania. Astăzi am primit un mesaj de la fiica d-nei Negru, care mi-a spus că mama dânsei a murit…Nu mi-a venit să cred. Şi, după un timp, mi-a spus ce s-a întâmplat. D-na Negru nu a murit în Spania, ci în România, de Ziua Eroilor.

Pe 25 mai, s-a dus la mormântul lui Florin, băiatul ei de 12 ani împuşcat la Revoluţie, după aceea s-a dus în Poiana Braşov, şi-a turnat benzină şi şi-a dat foc… Atunci când au reuşit să o resusciteze, a spus că: «Am făcut gestul ăsta în numele eroilor martiri». După aceea şi-a dat duhul.

Oameni buni, în ce ţară trăim dacă o mamă de erou moare în felul acesta şi toată lumea tace? În ce ţară trăim dacă o mamă de erou martir îşi ia viaţa sătulă de batjocura statului român? Dacă o mamă de Erou Martir îşi ia viaţa pentru că procurorii şi judecătorii îmbuibaţi de salarii şi pensii speciale mimează justiţia de 33 de ani? Unde am ajuns? Ce fel de oameni suntem? D-na Negru, Dumnezeu să vă odihnească! Lucrurile NU vor rămâne aşa. Nu se poate ca statul ăsta să fie atât de eşuat.

PS: nu am rugat niciodată să distribuie cineva ce postez eu, dar în acest caz, vă rog frumos”, a scris Cătălin Giurcanu.

În replică la informațiile apărute în presă abia după dezvăluirea făcută de Cătălin Giurcanu, oficialii Casei de Pensii Brașov au comunicat că femeia a venit la sediu pentru a cere ajutor, iar solicitarea a fost rezolvată cu două zile înainte de gestul ei fatal.

„Conform evidențelor Casei Județene de Pensii Brașov, doamna Negru Ileana beneficia de o pensie pentru limită de vârstă, o indemnizație de gratitudine în cuantum de 918 lei și de o indemnizație lunară în cuantum de 1.102 lei acordate în baza Legii nr. 341/2004 – Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului-Lupeni-august 1977, cu modificările și completările ulterioare.

În data de 16.05.2023 doamna Negru Ileana s-a prezentat la Casa Județeană de Pensii Brașov pentru a solicita reordonanțarea plății indemnizațiilor neîncasate, aferente lunilor aprilie și mai 2023. Menționăm că cererea a fost soluționată favorabil, cu celeritate, prin virarea în data de 23.05.2023, în contul bancar, a sumelor restante”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Brașov, citați de presa locală, pe 9 iunie.

Mama lui ”Gavroche de Brașov”, mesaj-testament: ”Azi pun capăt umilinței”

Biletul găsit lângă trupul neînsuflețit al Ileanei Negru a fost făcut public de procurori, pe 14 iunie, deci la aproape trei săptămâni de la decesul femeii de 66 de ani.

În semn de protest, după 33 de ani de suferință, durere, umilință, batjocură.

Azi pun capăt umilinței, chiar cu prețul vieții.

Trag un semnal de alarmă în memoria Eroilor, răniților, reținuților.

Vrem Proclamația punctul 8 de la Timișoara, Revoluția e a noastră, nicidecum a comuniștilor ce ne-au furat-o.

Ilici Iliescu torționarul, criminalul ce ne-a ucis copilașii.

Eroii răniți, reținuți, au merite deosebite, nu luptători și revoluționari.

Ei și-au vărsat sângele, pentru libertate.

Ei au fost împușcați, strigând jos comunismul, vrem libertate.

Ei au fost bătuți, batjocoriți, umiliți și reținuți de comuniști, nu luptători și revoluționari, pentru ce au merite deosebite cu rol determinant?

Asta e umilința părinților, copiilor, soților și soțiilor.

Frați români care vă iubiți Țara, treziți-vă, e momentul să ne recâștigăm meritul revoluției României din decembrie 1989

Eroii noștri nu-s lăsați să-și doarmă somnul de veci binemeritat.

25.05.2023”, era scris pe biletul de adio dat publicităii de procurori.

Urmărire penală pentru ucidere din culpă

Abia la acea dată, procurorii au dat un comunicat de presă privind dosarul penal deschis în acest caz.

„La data de 25 mai 2023, organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei Staţiunii Poiana Braşov au dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de ucidere din culpă, prevăzută de articolul 192 alineatul 1 Cod Penal, situația de fapt reţinută fiind următoarea.

La data de 25 mai 2023, o persoană de sex feminin în vârstă de 66 de ani s-ar fi autoincendiat pe drumul forestier cunoscut drept «Drumul Vechi» din zona Poiana Mică, situat pe raza Staţiunii Poiana Braşov, ulterior decedând.

La faţa locului, în proximitatea victimei, a fost identificată o bucată de carton de culoare albă, care avea lipită o panglică în culorile drapelului naţional pe colţul din stânga-sus. Alături de prezentul comunicat, facem public conţinutul mesajului inscripţionat.

Cercetarea penală este în desfăşurare, fiind dispusă realizarea unei autopsii medico-legale. Ulterior dobândirii raportului de autopsie şi a obţinerii tuturor probelor necesare, procurorul de caz va dispune o soluţie în acord cu prevederile legale.

În funcţie de evoluţia anchetei, vom reveni cu noi comunicate de presă”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov la acea dată.

Comunicatul venea în urma unui protest care a avut loc în fața parchetelor brașovene, organizat de asociațiile de revoluționari din Brașov.

Ce au făcut procurorii în aproape trei luni de anchetă

Contactați de Gândul, oamenii legii au precizat că ancheta este în derulare și, dată fiind complexitatea procedurilor, o soluție nu este așteptată foarte curând.

Dosarul este în cercetare ”in rem”, cu privire la fapte, și nu persoane, pentru ucidere din culpă și în prezent se audiază martori pentru a vedea circumstanțele dinainte de gestul fatal al Ilenei Negru, a explicat, pentru Gândul, purtătorul de cuvânt al Pachetului de pe lângă Judecătoria Brașov, procurorul Radu Nastac.

Audierile mai durează, pentru că în acest caz a fost nevoie de comisii rogatorii, fiind vorba și de martori din alte zone.

Magistratul a confirmat că a fost primit raportul de autopsie, dar în această fază a anchetei, nu se poate face public niciun element din acest document.

Din informațiile Gândul, martorii chemați de procurori la audieri fac parte din familie, din cercul de prieteni, dar și din rândul organizației de revoluționari și rude ale acestora unde Ileana Negru fusese activă.

Plângere la DNA a revoluționarilor

Mai multe organizații de revoluționari spun că, după ce Ileana Negru și-a dat foc în Poiana Brașov, au făcut o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Prin documentul depus la DNA, care include patru „elemente”, reprezentanții celor 12 organizații semnatare sesizează „pe o suspiciune rezonabilă, faptele de corupție, abuz în serviciu, abuz de putere, abuz de drept, fals și uz de fals în acte publice și trafic de influentă, a următoarelor persoane din Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989, care au lucrat și lucrează la SSRML, cât și din afara Secretariatului, care împreună sunt constituite într-un grup infracțional, respectiv:

  1. Piceava Athena Steriana – secretar general al SSRML (funcționar public)
  2. Bjoza Octav – fostul secretar de stat al SSRML
  3. Dodu Mihai Iulian – actualul secretar de stat al SSRML
  4. Neagu Minerva Jeny – inspector 1A cu atribuții de arhivar
  5. Rădulescu Mihaela Alexandra – director cabinet
  6. Brăileanu Cristian Cătălin – consilier cabinet
  7. Mărieș Teodor – președintele Asociației 21 Decembrie”.

La fel ca în cazul oricărei sesizări, și în privința plângerii celor 12 asociații de revoluționari, DNA verifică mai întâi, conform procedurii, dacă aspectele reclamate pot face obiectul unei anchete penale in rem.

„Moartea doamnei Negru Ileana, prin autoincendiere în Poiana Brașov” este primul element al sesizării, în care semnatarii susțin că femeia a avut probleme atunci când a trebuit să solicite Secretariatului de Stat să-i preschimbe certificatul, după schimbarea numelui și, implicit, a cărții de identitate, venind la sediul instituției în 19 mai, cu câteva zile înainte de deces, din Spania, unde locuia cu fiica ei.

Semnatarii susțin că persoana care a fost sancționată disciplinar și demisă din funcția de șef Serviciu pentru Revoluționari după această tragedie, ”Mihai Gadina, nepotul lui Constantin Gadina, președintele Asociației Jilava, răniți și reținuți”, este de fapt doar un ”țap ispășitor”, iar vinovați de moartea Ileanei Negru sunt cei din „grupul infracțional sesizat”.

Foto cu caracter ilustrativ


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Povestea castelului vechi de 600 de ani de la Lăzarea. Un bărbat susține că tatăl său e fiul nelegitim al contesei care a deținut domeniul