Anchetă fără soluție de un an în cazul lui Fabian, UCIS într-un accident rutier, înainte de tragedia de la 2 Mai. Avocat: „E rușinos pentru Poliție!”

Anchetă fără soluție de un an în cazul lui Fabian, UCIS într-un accident rutier, înainte de tragedia de la 2 Mai. Avocat: „E rușinos pentru Poliție!”
Sursă foto: Shutterstock - Ilustrativ

Părinții lui Fabian Szollosi așteaptă de aproape un an să afle cum a ajuns fiul lor, plecat din Blaj în vacanță cu prietenii la Costinești, să fie lovit mortal de o mașină, pe drumul național dinspre Constanța spre Mangalia, la ieșirea din Tuzla, apoi o a doua mașină să treacă peste trupul acestuia. În timp ce ancheta în cazul lui Vlad Pascu, șoferul drogat vinovat de tragedia de la 2 Mai, care a avut loc cu două săptămâni după accidentul de la Tuzla, a fost finalizată și cazul a ajuns în instanță, dosarul morții lui Fabian încă este pe masa anchetatorilor. 

În dimineața zilei de 3 august 2023, în jurul orei 04:55, Fabian Szollosi, un tânăr care nu împlinise 18 ani, a fost victima unui accident rutier pe DN 39, în afara localității Tuzla, pe banda 2, dinspre Constanța către Mangalia, în zona kilometrului 26+400 m, și a murit pe loc.

Accidentul rutier mortal în care Fabian a fost lovit de o mașină BMW, în timp ce mergea pe jos – întocmai ca și studenții care și-au pierdut viața după ce au fost loviți de mașina lui Vlad Pascu – a avut loc înainte cu două săptămâni de acest al doilea caz extrem de mediatizat.

Dacă despre cazul Vlad Pascu (judecat pentru că a ucis doi tineri și a rănit alți trei, fiind drogat la volan) s-a scris mult, încă de la începutul anchetei, reieșind lipsa de profesionalism a celor din Poliția Județeană Constanța, conduși atunci de inspectorul șef Adrian Glugă, despre cazul Fabian nu s-a aflat nimic până acum.

Gândul a pus cap la cap toate datele și informațiile legate de acest caz, din care rezultă, încă o dată, modul în care se realizează anchetele de acest gen de către Poliție și Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia.

La nouă luni după accident, nu există o persoană inculpată, deși șoferul care a condus autoturismul, Gheorghe Vârzaru, a chemat polițiștii la fața locului – spre deosebire de Vlad Pascu, fugit de la locul accidentului și prins ulterior – și a recunoscut că el este autorul.

Povestea morții lui Fabian

Conform datelor din dosar, obținute de Gândul, la data de 1 august 2023, în jurul orei 22:00, un grup de trei tineri din municipiul Blaj, printre care se afla și Fabian Szollosi, a plecat cu trenul spre Costinești.

După ce au găsit un loc de cazare și s-au întâlnit cu un alt grup din Blaj, în noaptea de 2 spre 3 august 2023, Fabian Szollosi, în vecinătatea magazinului Profi din Costinești, s-a întâlnit întâmplător cu trei tinere și a rămas cu una dintre acestea. Acestea au fost identificate ulterior pe aplicația Instagram, iar datele obținute și identitatea însoțitorilor lui Fabian au fost incluse în plângerea penală referitoare la o presupusă faptă de tâlhărie.

Din mărturiile celor care erau atunci cu Fabian rezultă că acesta a ales să mai rămână cu una dintre tinere, iar prietenii lui din Blaj au plecat la locul de cazare din Costinești, având asupra lor telefonul mobil și portofelul băiatului. Prietenii lui Fabian le-au mai spus anchetatorilor că în acea noapte intenționau să meargă în cluburile Max și Km 0.

A doua zi, în 3 august 2023, în jurul orei 16.00, tinerii cu care Fabian venise la Costinești au plecat cu trenul înapoi spre Blaj, fără să mai știe ce s-a întâmplat cu acesta. Deși nu îl mai văzuseră de mai multe ore, prietenii lui Fabian nu i-au anunțat pe părinții acestuia că nu mai știu nimic de el. Mai mult, mama lui Fabian a sunat pe telefonul fiului său în acea zi, în jurul orelor 14:00, iar unul dintre cei cu care venise la Costinești i-a răspuns, spunându-i că „Fabian este plecat să cumpere un suc”.

După această discuție telefonică, părinții au aflat că nu se mai știe nimic despre Fabian de la o tânără din Blaj, aflată întâmplător în aceeași stațiune.

Speriați, părinții lui Fabian au sunat la 112 pentru a sesiza dispariția acestuia. Atunci au aflat de la autorități că este posibil ca fiul lor să fi fost victima unui accident rutier mortal. Când polițiștii le-au spus ce haine purta tânărul decedat în accident, părinții lui Fabian au fost convinși că este fiul lor.

Fabian avea multiple lovituri la cap, de la accident, dar și o unghie de la mâna stângă smulsă

În aceste condiții, în dimineața zilei de 4 august 2023, tatăl lui Fabian, Francisc Szollosi, a ajuns la Mangalia, pentru a prelua trupul fiului. Cel care a întocmit procesul verbal de recunoaștere a fost inspectorul principal Romeo Gănuț, care ulterior s-a și ocupat de caz.

Tot atunci, tatăl lui Fabian a constatat că, odată cu hainele fiului său, nu i-au fost date un lănțișor, o brățară din aur și ochelarii de vedere cu care acesta plecase de acasă.

Pe de altă parte, procesul verbal conține date despre autovehiculul implicat în accident și șoferul acestuia, despre locul accidentului, încadrarea juridică, dar nu și numele și prenumele polițistului. Astfel, din procesul verbal a mai rezultat că, ” în dimineața zilei de  03.08.2023, în jurul orei 04.55, Szollosi Fabian a fost victima unui accident rutier, pe DN 39, în afara localității Tuzla, banda nr. 2 dinspre Constanța către Mangalia, zona km. 26+400 m, fiindu-i suprimată viața”.

După ce a preluat trupul fiului său și s-a întors la Blaj, pentru înmormântare, tatăl lui Fabian l-a angajat pe avocatul Andrei Cosmin. Avocatul, începând din 9 august 2023, a inițiat nenumărate cereri în probațiune referitoare la asistarea la activitățile de urmărire penală, la studierea dosarului, efectuarea de fotocopii, cereri privind obținerea imaginilor video înregistrate de camerele aflate pe traseul urmat de Fabian din Costinești până la DN 39, unde a avut loc accidentul.

Totodată, după înhumare, părinții lui Fabian au primit de la angajații SMURD care au mers la locul accidentului mai multe fotografii din care, potrivit acestora, rezultă că fiul lor a suferit multiple lovituri în zona capului, care ar fi anterioare impactului cu autoturismul, în condițiile în care pe carosabil nu au existat urme de sânge, în pofida gravității loviturilor. Mai mult, potrivit acestora, anumite echimoze și semne circulare în zona abdominală nu aveau gravitatea celor provenite dintr-un accident rutier.

De asemenea, din fotografii rezultă că lui Fabian îi lipsea, la momentul accidentului, una dintre unghiile de la mâna stângă, care fusese smulsă, toate acestea conducând la presupunerea că a fost supus unor acte de violență anterior producerii accidentului rutier.

De menționat este și faptul că, aproximativ în aceeași zonă a DN 39, au mai avut loc evenimente similare, în 24 iunie 2018 (duminică) și 31 august 2019 (sâmbătă), la orele 02:44, atunci victimele fiind doi bărbați în vârsta de 30 de ani și, respectiv, 34 ani.

Pe de altă parte, având în vedere suspiciunile privind circumstanțele morții și dispariția bunurilor, tatăl lui Fabian a trimis, în 13 august 2023, o plângere penală referitoare la o posibilă infracțiune de tâlhărie calificată comisă asupra fiului său. Plângerea a fost trimisă și prin Prioripost, în format letric, în 14 august 2023.

Întrucât demersurile avocatului familiei lui Fabian au rămas mult timp fără efect, a fost înștiințat de această tergiversare chiar șeful Poliției Județene Constanța. Ulterior, polițistul Romeo Gănuț l-a contactat pe tatăl lui Fabian și l-a invitat la sediul Serviciului Rutier Constanța.

În 25 august 2023, tatăl lui Fabian a fost audiat la Constanța, aproximativ 15 minute, în prezența avocatului ales. Pe parcursul audierii, polițistul le-a reproșat celor doi multitudinea cererilor, spunându-le că este evident că a fost doar un accident rutier. Conform declarațiilor avocaților părinților lui Fabian, polițistul a refuzat să ofere detalii despre stadiul cercetărilor și nu a primit pentru percheziționare telefonul băiatului.

O zi mai târziu, în 26 august 2023, nemulțumit de cum s-a desfășurat audierea, tatăl lui Fabian a trimis o petiție șefului IPJ Constanța, Adrian Glugă, apoi, după demisia acestuia, în 31 august 2023, și împuternicitului în această funcție, comisar-șef Mădălina Vlangăr, ambele fiind trimise pe adresa de mail a șefului de cabinet.

Imaginile de pe a treia cameră de supraveghere, compromise de Poliție

După audierea de acum nouă luni, avocatul părinților lui Fabian a primit de la polițist înregistrări de la trei camere de supraveghere situate în puncte diferite, dar nu și din zona solicitată în cereri, din care se poate vedea că băiatul ”a mers liniștit, fără simptome specifice consumului de alcool sau alte substanțe, fără ochelarii de vedere, către ieșirea din localitate”.

Înregistrarea uneia dintre cele trei camere de supraveghere nu le-a fost de folos avocaților familiei lui Fabian, pentru că, susțin aceștia, a fost compromisă de Poliție, sub pretextul protejării numerelor de înmatriculare ale autoturismelor ce treeceau pe lângă victimă.

Din imaginile surprinse de celelalte două camere de supraveghere – una situată la ieșirea din Costinești și cealaltă în centrul stațiunii -, părinții lui Fabian au putut să calculeze timpul scurs de la ora la care fiul lor ar fi ieșit din Costinești (04:33) și până la ora constatării decesului de către echipajul SMURD (04:55,), la locul acidentului, situat la circa 2,5 km de la ieșirea din stațiune, timp insuficient pentru a ajunge pe jos acolo. Mai mult, la ora 04:40, pe aceeași înregistrare, este surprins echipajul SMURD din Costinești care pleacă spre accident. Or, anunțarea în sistemul 112 a unui accident, cu toate detaliile necesare pentru o intervenție, necesită un anumit timp de reacție după apelarea telefonică.

În afara acestei împrejurări, cazul prezintă mai multe aspecte care ar arăta o lipsă de implicare activă în soluționarea cazului, atât a Poliției cât și, implicit, a Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia. În primul rând, o bună perioadă de timp, nu s-au realizat următoarele proceduri:

  • nu au fost audiați tinerii cu care Fabian a venit la Costinești din Blaj, deși datele de identitate ale acestora au fost puse la dispoziția Poliției începând din 13 august 2023;
  • nu au fost audiate cele trei tinerele care l-au însoțit pe Fabian, acestea fiind identificate în rețeaua Instagram;
  • nu au fost luate în considerare, după accidentul rutier, discuțiile de pe WhatsApp ale tinerilor din Blaj cu care Fabian a stat la Costinești;
  • nu a fost reținut telefonul lui Fabian, pentru percheziție informatică;
  • nu au fost luate în considerare majoritatea cererilor avocatului ales;
  • nu a fost comunicată tatălui lui Fabian cauza exactă a morții fiului său;
  • la dosarul ajuns la Parchet nu exista împuternicirea avocațială, deși actul fusese depus la Poliție, în 9 august 2023;
  • nu s-a comunicat nimic despre plângerea penală referitoare la tâlhărie;
  • petițiile adresate conducerilor succesive ale IPJ Constanța au rămas fară răspuns, nefiind comunicat nici măcar un număr de înregistrare;
  • una dintre înregistrările de pe camere de supraveghere a fost compromisă, iar celelalte, relevante, nu au fost solicitate de către Poliție, deși fuseseră cerute cu mult timp în urmă de avocatul ales;
  • o bună perioadă de timp, nu au fost oferite informații despre cauza morții sau stadiul cercetărilor, fiind evidentă lipsa de interes față de drepturile victimei și o crasă lipsă de empatie, susțin avocații;
  • lipsa de reacție față de solicitarea de recolare de probe biologice;
  • comunicarea RAJA Constanța prin care i se transmitea avocatului faptul că nu se poate da curs cererii privind imaginile înregistrate de camerele din incintă, sub pretextul că aparatele nu sunt îndreptate spre zona de interes ori sunt mascate de vegetație.

Din cauza acestor tergiversări, susțin avocații, ancheta în cazul morții lui Fabian a trenat, iar la nouă luni de la tragedie, nu există un deznodământ juridic, în timp ce ”cazul Pascu” este la finalul judecării fondului la instanță.

Șoferul mașinii care l-a lovit pe Fabian nu a fost audiat în nouă luni de la accident

În cursul lunii aprilie 2024, în dosarul privind moartea lui Fabian, au intervenit câteva noutăți. După o perioadă deloc rezonabilă în ceea ce privește gestionarea unei anchete de acest gen, au fost audiate două dintre tinerele care se presupune că l-ar fi însoțit pe Fabian în noaptea fatidică, și care sunt din Onești.

Avocații părinților lui Fabian nu au fost însă anunțați de aceste audieri, deși făcuseră cereri în acest sens. Din această cauză, avocații au cerut reluarea audierilor. Mai mult, declarațiile tinerelor sunt identice, au același continut, cuvânt cu cuvânt.

După numeroase solicitări și luni de tergiversări, recent, avocații familiei lui Fabian au primit înregistrările video din apropierea locului accidentului

Surse Gândul au precizat că avocatul i-a cerut polițistului care se ocupă de caz să conserve imagini de la Stația de Apă care deservește stațiunea Costinești, iar acesta i-a spus că acolo nu este nimic relevant. Surpriza, însă, a venit după primirea înregistrărilor, întrucât pe aceste imagini se vede cum Fabian sare gardul zonei unde se află Stația de Apă, se plimbă prin curte, apoi sare din nou gardul și iese spre drumul național. Deși camera nu a mai surprins și momentul impactului, la fața locului au rămas urmele mașinii care l-a lovit.

Foarte important în anchetă este și faptul că s-a efectuat constatarea țesutului organic aflat sub cel de-al doilea autovehicul identificat, care trecuse peste trupul lui Fabian, după momentul impactului cu prima mașină. Concluzia este că acest țesut uman este de pe corpul lui Fabian.

Cel de-al doilea șofer, al mașinii care a trecut peste trupul lui Fabian, căzută pe șosea în urma accidentului, nu a recunoscut nimic, susținând că nu știe dacă a trecut peste ceva sau nu la acea dată.

Mai mult, informații relevante puteau fi obținute dacă erau rapid identificați șoferii de tir care au trecut pe DN 39 la momentul la care Fabian a fost lovit de mașină.

La dosar nu au ajuns rezultatele analizelor toxicologice făcute de Institutul Național de Medicină Legală (INML), deși au trecut nouă luni de la moartea lui Fabian Szollosi.

De remarcat este și faptul că șoferul primului autoturism, considerat drept autorul acidentului mortal, nu a fost audiat niciodată în cele nouă de la accident. Mai mult, abia acum urmează să fie făcută expertizarea autoturismului acestuia.

Când a fost întrebat la fața locului, după ce a anunțat poliția, a recunoscut că este autorul accidentului, dar o audiere propriu-zisă a acestuia nu a avut.

Șoferul vinovat de accidentul în care a murit Fabian, Gheorghe Vârzaru , le-a spus polițiștilor, după accident: ”Am frânat, dar nu am putut să evit impactul cu acel pieton”.

L-am lovit cu partea centrală a mașinii, l-am urcat pe capotă și parbriz, după care a fost proiectat peste plafonul mașinii, căzând în spatele meu, pe banda a doua. Am oprit pe partea dreaptă a drumului și la fel au făcut și autoturismele care au venit din spate. La nici un minut după impact, când eu am coborât din mașină, a mai trecut o dubă de culoare alba pe banda a doua, care a trecut cu roțile peste persoana respectivă.

Fac precizarea că, după ce am lovit eu pietonul și până să treacă duba respective, pietonul era inert, mai mult ca sigur era decedat. După acel moment, am reușit împreună cu persoanele care mai erau de față, să securizăm locul accidentului. Am solicitat intervenția ambulanței și a poliției”, potrivit extrasului din procesul verbat încheiat de polițiștii care au venit la locul accidentulu, în dimineața de 3 august 2023.

În aceste condiții, unul dintre misterele neelucidate încă este legat de moartea lui Fabian. Era deja decedat atunci când a trecut a doua mașină peste el sau a murit după ce a fost călcat de dubă?

Cert este că această anchetă nu a fost nici până astăzi finalizată și nimeni nu a fost pus sub acuzare până acum.

Avocatul Cosmin Andrei: “Mi se pare rușinos pentru poliție!”

Cosmin Andrei, avocatul familiei lui Fabian, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că polițiștii și procurorii nu au nicio scuză pentru tergiversarea acestui dosar, singura cauză justificată fiind întârzierea expertizei medico-legale.

“Dacă vorbim de cauzele tergiversării acestei anchete, doar unele se justifică, cum ar fi expertiza medico-legală. Se știe că aceste analize se fac doar la București, la INML, și acolo rezultatele se dau cu mare întârziere. Nu se justifică, însă, sub nicio formă, întârzierile în cadrul probelor solicitate de noi, e vorba de luni de zile. Până și accesul la dosar se soluționează foarte greu, într-un interval de două-patru luni!

Mai mult, mi se pare rușinos pentru poliție să afirme că au vizionat înregistrările, iar noi am constatat că ele nu puteau fi vizionate atunci când poliția a afirmat lucrul acesta, pentru că înregistrările erau făcute pe un monitor. Dacă cei care cercetează și cei care anchetează ar fi acționat rapid, încă din primele zile de după accident, nu s-ar fi pierdut probe foarte importante pentru stabilirea tuturor detaliilor necesare anchetei.

Până acum, nici măcar șoferul responsabil de accident, domnul Gheorghe Vârzaru, nu a fost chemat la parchet să dea declarație! Ceea ce e inadmisibil!”, a spus avocatul părinților lui Fabian.


CITEȘTE ȘI:

Cazul Pascu-2Mai. Judecătoarea de pe altă LUME. Ancuța Popoviciu a întrebat-o pe mama Robertei dacă a participat la înmormântarea fiicei!

Vlad Pascu vorbește pentru PRIMA DATĂ despre tragedia din „2 Mai”, din spatele gratiilor: „Aș da orice să pot da timpul înapoi”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Mai mulți români au fost implicați în incendiile de vegetație din Turcia. Panică și haos...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Verdictul FINAL pentru Elena Udrea. Înalta Curte a luat decizia
Așa îți protejezi datele din telefon. Durează câteva secunde
Doliu în cinematografia românească! Celebra actriță s-a stins din viață pe neașteptate. Despre cine e...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Anda Adam a îmbrăcat rochia de mireasă! Suma uriașă pe care artista a dat-o pentru...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
„Particulele-fantomă” ar putea fi secretul din spatele celor mai grele elemente din Univers
×