Prima pagină » Actualitate » Anchetă în Grecia privind certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă

Anchetă în Grecia privind certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă

Anchetă în Grecia privind certificatele de vaccinare emise în Bulgaria și România, sub suspiciunea de fraudă

Autoritățile din Grecia se confruntă cu răspândirea certificatelor false de vaccinare, după destructurarea unei rețele care opera la Centrul de Sănătate din Karditsa. O rețea de certificate din Bulgaria și România este investigată în prezent de autoritățile elene.

Oficialii greci au spus că vaccinările grecilor care par să fi fost făcute în străinătate, și anume în Bulgaria și România, au intrat la microscop, iar dacă acestea se dovedesc a fi fictive, oamenii riscă sancțiuni penale și financiare grave.

Atât în ​​Bulgaria, cât și în România, au existat relatări ample despre cât de ușor se poate obține un astfel de document.

Reclamaţiile sunt numeroase și provin în principal din mărturiile unor medici care denunţă că pacienții recunosc că au certificat, fără să fi fost vaccinați, relatează Agenția de presă Rador, care citează Parapolitika.

Autoritățile elene au descoperit cel puțin 68 de declarații false de vaccinare

În prezent, conform unui dosar voluminos de 3.500 de pagini al Serviciului pentru Afaceri Interne al Poliției Elene, a reieșit că „au fost făcute cel puțin 68 de declarații false de vaccinare” de către grupul de inculpați de la Centrul de Sănătate Karditsa, în timp ce 10 asistente și personal paramedical de la Spitalul din Kavala, care au obținut de certificate de vaccinare din Bulgaria, România și Macedonia de Nord, după august 2021, par a avea legătură cumva cu membrii grupului infracțional de la Karditsa.

Poliția din Salonic și șeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Angelos Kamilaris, după trei luni de eforturi, au stabilit modul de acțiune, amploarea operațiunilor, „nucleele” rețelelor din spitale, centre de sănătate, clinici private și farmacii.

În urmă cu câteva zile, au fost depistate „amprente” ale acestora în Cipru și Suedia, iar în curs de verificare este și cazul unui farmacist din Soufli care certifica în sistemul electronic pentru securitate sociale IDIKA teste rapide negative ale unor angajați din diverse zone ale Greciei, scrie g4media.ro.

Investigațiile bat pasul pe loc, din cauza refuzului statelor vecine de a contribui la elucidarea cazurilor

Cu toate acestea, investigațiile bat pasul pe loc, din cauza refuzului statelor vecine de a contribui la elucidarea cazurilor.

În prima săptămână a lunii noiembrie, a fost denunțat public că în orașul bulgar Sandanski, la 57 km de orașul grecesc Serres, „tariful” pentru obținerea unui astfel de document variază între 300 și 500 de euro, în funcție de data solicitată de nevaccinat, vorbindu-se totodată și despre modul în care sunt distribuite astfel de certificate, ca o facilitate în natură pentru clienții hotelurilor de lux și ai stațiunilor de schi din Bansko și Pamporovo.

„Oricâte verificări am face, odată ce titularul are un astfel de document, este imposibil de contestat”, spun polițiștii.

Din această cauză, de altfel, când unii dintre cei implicați cer acum să fie vaccinați nu pot merge înainte cu procedura de vaccinare, întrucât în evidențele medicale, în urma tertipurilor la care au recurs, sunt considerați vaccinați complet.

Pe de altă parte, sute de certificate COVID europene „Green Pass” de la spitale de stat din Bulgaria și România au fost depistate de autoritățile de supraveghere în Thesalia, Macedonia și Tracia, fapt care ridică suspiciuni, dar conform dreptului comunitar, aceste certificate nu pot fi contestate.