Fonduri europene în valoare de un miliard de euro – primite de la Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei – s-au ”volatilizat”, destinația inițială fiind schimbată, iar Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) va demara o anchetă.
Mecanismul ITI DD avea, ca prioritate, Delta Dunării, însă doar sub 15% din proiecte ar fi ajuns acolo. Potrivit surselor GÂNDUL.RO, banii cheltuiți din proiecte angajate pe fonduri europene legate de mediu – care trebuiau să ajungă în Delta Dunării – s-au ”îndreptat” în cu totul altă parte, destinatarii privilegiați fiind diverse firme din țară.
OLAF va demara o anchetă de proporții pentru a se stabili, cu precizie, ce s-a întâmplat cu miliardul de euro destinat Deltei Dunării prin fonduri europene, iar sursele noastre transmit că și Curtea de Conturi va declanșa o amplă investigație în acest caz.
În perioada următoare, urmează ca aceste două instituții să strângă întreaga documentație necesară, pentru a pune cap la cap modul în care a fost cheltuită până acum o mare parte din sumele care provin din fonduri europene.
Dacă se va dovedi că există probe legate de săvârșirea unor infracțiuni, de acest caz se vor ocupa procurorii care lucrează deja la Parchetul European (EPPO), sub îndrumarea Laurei Codruța Kovesi.
În Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării sunt evidențiate două ”viziuni” prin care potențialul uriaș – turistic și economic al Deltei Dunării – să poată fi valorificat. Delta Dunării este considerată, de altfel, una dintre cel mai mari minuni naturale din lume, fiind poziționată pe locul 5 în rândul celor mai fotografiate și postate pe rețelele sociale atracții turistice din lume.
Viziunea pentru regiunea Delta Dunării (2030) a fost definită ca o zonă atractivă – cu biodiversitate valoroasă și mediu de afaceri dinamic, cu activități economice la nivel mic/mediu atât în domeniile tradiționale cât și în cele moderne – unde oamenii trăiesc în armonie cu natura, integrând activități economice în sectoarele turism, agricultură și pescuit, cu sprijin adecvat asigurat de către centrele urbane furnizoare de servicii.
Aceasta a derivat din următoarele viziuni definite pentru cele două subzone ale regiunii – rezervația biosferei și zonele limitrofe – datorită caracteristicilor diferite ale acestora.
Viziunea pentru Delta Dunării (zona Biosferei Delta Dunării):
O „deltă vie” (o zonă unde oamenii trăiesc și muncesc), cu echilibru între mediu și comunitate; cu o economie locală durabilă și sănătoasă – bazată, în principal, pe natură și turism cultural; cu un proces de planificare bazată pe incluziune (localnici, autorități, mediu de afaceri).
Viziunea pentru zonele limitrofe: o agricultură și un mediu de afaceri vibrante, cu rețea de centre urbane de furnizare de servicii și cu un sector turistic integrat în atracțiile zonei și ale Deltei.