Prima pagină » Actualitate » Ancheta privind prăbuşirea Credit Suisse va menţine DOSARELE închise 50 de ani. Reacția istoricilor elvețieni. „Accesul la fişiere ar fi nepreţuit”

Ancheta privind prăbuşirea Credit Suisse va menţine DOSARELE închise 50 de ani. Reacția istoricilor elvețieni. „Accesul la fişiere ar fi nepreţuit”

Ancheta privind prăbuşirea Credit Suisse va menţine DOSARELE închise 50 de ani. Reacția istoricilor elvețieni.
Ancheta privind prăbuşirea Credit Suisse va menţine DOSARELE închise 50 de ani. Reacția istoricilor elvețieni. "Accesul la fişiere ar fi nepreţuit"

O anchetă parlamentară privind prăbuşirea „Credit Suisse”- a 17-a bancă a Europei ca dimensiune, îi va menţine dosarele închise timp de 50 de ani, a informat ziarul Aargauer Zeitung, declanşând îngrijorări în rândul istoricilor elveţieni. Mai exact, potrivit schimbărilor, Comisia de anchetă îşi va preda dosarele, cu declaraţii şi documente ale martorilor, Arhivelor Federale Elveţiene, după un interval mult mai lung decât cel obişnuit, de 30 de ani.

Reamintim că pe 15 martie 2023, Credit Suisse a anunțat că a luat 50 de miliarde de franci de la Banca Centrală a Elveției după ce acțiunile sale au căzut la minimumul istoric.

„Ar trebui să fie posibilă securizarea şi accesibilitatea arhivei după expirarea unei perioade de protecţie adecvate”

Parlamentul elveţian nu a răspuns sâmbătă unei cereri de comentarii. În schimb, Societatea Elveţiană pentru Istorie şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la durata de timp, preşedintele său, Sacha Zala, scriind şefului comisiei, Isabelle Chassot, un parlamentar de la camera superioară a Parlamentului elveţian.

Dacă cercetătorii ar dori să investigheze ştiinţific criza bancară din 2023, accesul la fişierele CS ar fi nepreţuit. În mod ideal, ar trebui să fie posibilă securizarea şi accesibilitatea arhivei după expirarea unei perioade de protecţie adecvate şi, dacă va fi necesar, sub rezerva condiţiilor de cercetare istorică”, a scris Zala, potrivit ziarului Aargauer Zeitung, citat de Reuters.

Ancheta, a cincea de acest fel din istoria modernă a ţării

Potrivit sursei citate, ancheta se va concentra pe activităţile guvernului elveţian, ale autorităţii de reglementare financiare şi ale băncii centrale în perioada preluării de urgenţă a Credit Suisse de către UBS, în martie.

Ancheta este doar a cincea de acest fel din istoria modernă a ţării, iar comisia parlamentară care o conduce are puteri mari de a audia cabinetul elveţian, ministerul de finanţe şi alte organisme de stat.

Comisia a avut prima reuniune regulată la Berna, joi, unde a subliniat confidenţialitatea lucrărilor sale. Aceasta ar putea avea puterea de a chestiona bancherii Credit Suisse implicaţi, dar ei nu vor fi în centrul anchetei.

„După finalizarea investigației, dosarele vor fi predate Arhivelor Federale și vor fi supuse unei perioade de protecție extinsă de 50 de ani”, a declarat comisia într-un document de strategie care prezintă politica sa de comunicare.

Prăbușirea acțiunilor Credit Suisse a tras după ea alte acțiuni bancare europene

Acțiunile Credit Suisse, a doua bancă din Elveția ca mărime, s-au prăbușit cu până la 26%, atingând un nou minim istoric la ora prânzului, după ce cel mai mare investitor a exclus posibilitatea de a mai oferi susținere financiară suplimentară pentru creditorul aflat în dificultate.

Într-un comunicat de presă emis împreună cu FINMA, autoritatea elvețiană de reglementare a pieței financiare, Banca Națională a Elveției (SNB) a precizat că Credit Suisse (CS) îndeplinește „cerințele stricte de capital și lichiditate” impuse băncilor importante pentru sistemul financiar.

 

Sursă foto: Profimedia Images

A terminat Facultatea de Jurnalism. Iubește să afle despre oameni și despre poveștile lor, dar și să prezinte la cald informații interesante care să-i ajute pe cei dornici  de a fi la curent cu ... vezi toate articolele

Citește și