Anchetatorul medicului Mircea Beuran, păstrat șef la DNA printr-un artificiu. Procurorul Daniel Pată va conduce Serviciul Informații Clasificate
Direcția Națională Anticorupție a găsit un artificiu pentru a-l păstra în structura centrală pe procurorul adus în urmă cu trei ani de la Parchetul Judecătoriei Urziceni pe o funcție de șef la Secția de combaterea corupției la nivel înalt. DNA a cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să îl delege pe procurorul Marius Daniel Pată în altă funcție de conducere, la Serviciul de Informații Clasificate si de centralizare a datelor privind corupția din DNA, pentru șase luni, în condițiile în care acesta urma să se întoarcă la parchetul de unde provenea, în luna ianuarie 2022.
Având această propunere și avizul dat de conducerea DNA, Secția pentru procurori a hotărât, marți, delegarea lui Marius Daniel Pată în noua funcție.
„Secția pentru procurori a hotărât delegarea în funcția de procuror șef al Serviciului Informații clasificate și de centralizare a datelor privind corupția din cadrul Direcției Naționale Anticorupție a domnului Pată Marius Daniel, începând cu data de 20.10.2021, până la ocuparea funcției prin numire, în condițiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”, potrivit deciziei din CSM.
Schimbarea este un artificiu pentru a fi păstrat Daniel Pată la DNA central, în condițiile în care, prin Hotărârea 770 din 3 august, aceeași Secție pentru procurori a CSM i-a respins procurorului cererea de continuare a activității în cadrul Direcției după data de 11 ianuarie 2022, când acestuia îi expira funcția pe care o deținea până acum, cea de șef al Serviciului de combatere a corupției la nivel înalt din cadrul Secției I a DNA. Motivul hotărârii din august 2021 a fost acela că procurorul Pată a venit la DNA central direct pe o funcție de conducere, neparcurgând etapa unei funcții de execuție în parchetul anticorupție.
Procurorul Marius Daniel Pată a ajuns la DNA central prin delegare, direct pe funcția de șef al Serviciuui de combaterea corupției la nivel înalt din cadrul Secției, apoi a fost numit în această funcție pe o perioadă de trei ani, din 11 ianuarie 2019 până în 11 ianuarie 2022.
În luna august a acestui an, procurorul Marius Daniel Pată a solicitat CSM o decizie prin care să poată rămâne mai departe în structura centrală a DNA. Atunci, Secția pentru procurori i-a respins cererea:
”Secția pentru procurori constată că pentru a ocupa o funcție de execuție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, cadrul normativ prevede două posibilități: numirea (în condițiile art.87 din Legea nr.304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare) și delegarea, potrivit art.57 din Legea nr.303/204, republicată, cu modificările și completările ulterioare, raportat la art.11 și următoarele din Hotărârea nr. 817/2019 a Secției pentru procurori.
Or, cum domnul procuror nu a fost numit într-o funcție de execuție în cadrul Direcției Naționale Anticorupție anterior numirii în funcția de procuror șef al Serviciului de combatere a corupției la nivel înalt, Secția reține că opțiunea formulată nu poate fi primită, întrucât este de natură să eludeze dispozițiile referitoare la numirea ca procuror în cadrul acestei structuri specializate, motiv pentru care Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va dispune respingerea cererii formulate de domnul procuror Pată Marius Daniel, de continuare a activității în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, la încetarea mandatului în funcția de procuror șef al Serviciului de combaterea a corupției la nivel înalt din cadrul acestei structuri specializate, începând cu data de 11.01.2022.”
Cine este procurorul Marius Daniel Pată
În 2018, când Marius Daniel Pată a ajuns la DNA de la Parchetul din Urziceni, nu auzise nimeni de el din structura anticorupție. A venit direct pe o funcție de conducere, delegat, direct la Serviciul de combatere a corupției la nivel înalt, deși la Urziceni nu se ocupase de astfel de dosare.
Marele dosar al carierei lui Marius Daniel Pată în DNA a fost cel în care chirurgul Mircea Beuran a fost reținut, pe 13 februarie 2020, și acuzat că ar fi primit mită într-o cutie de bomboane de la o doctoriță care făcea gărzi la Spitalul de Urgență Floreasca din București. Tribunalul București a respins atunci cererea de arestare a profesorului Mircea Beuran, dar l-a trimis în arest la domiciliu, ulterior măsura fiind înlocuită cu controlul judiciar.
Două luni mai târziu, în aprilie 2020, profesorul Mircea Beuran a fost trimis în judecată de DNA, pentru luare de mită. Procurorii l-au acuzat că, pe 18 decembrie 2018, ar fi primit bani și bunuri în valoare de peste 10.000 de euro, de la un medic, pentru a-l ajuta să ocupe un post de asistent universitar pe perioadă determinată, în specialitatea chirurgie generală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.
Voci din spațiul public au susținut însă atunci că acest dosar este cusut cu ață alba, în condițiile în care a fost deschis la puțin timp după ce Mircea Beuran ieșise public să explice de ce nu este bună o ordonanță data de Guvernul Orban, prin care se permitea sistemului medical privat să dispună de bani din sistemul de sănătate publică, iar absolvenților, să facă rezidențiat în clinici private.
Anchetatorii ar fi căutat la perchezițiile din 2020 inclusiv cutia roz în care doctorita i-ar fi dat în 2018 profesorului Mircea Beuran 10.000 de euro, în condițiile în care competența de anchetare a procurorilor DNA este în cauze cu un prejudiciu care depășește aceste sume. Procurorii nu au găsit cutia, iar cazul nu s-a bazat pe un flagrant, potrivit unor surse judiciare.
Recent, dosarul lui Mircea Beuran a fost mutat de la Tribunalul București la Tribunalul Giurgiu.