Andrei Baciu, secretar de stat, a declarat joi seară, că numărul mic de români care se vaccinează în mediul rural se datorează problemelor logistice.
Andrei Baciu a fost prezent în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat.
Secretarul de stat a menționat distanța ca fiind unul din factorii care limitează accesul la vaccinare.
„Este o situație destul de eterogenă, București, Cluj-Napoca se apropie de 50% din populație vaccinată. Știm că există o problemă în mediul rural și aici lucrurile nu pot fi făcute fără sprijinul autorităților locale.
Dacă în București sau într-un oraș mare oricine a vrut să se vaccineze au făcut acest lucru. În mediul rural nu este așa. Sunt 45%-50% din populația țării care trăiește în mediul rural.
Imaginați-vă un sat care nu are medic de familie de câțiva ani, nu are niciun fel de dispensar, cabinet medical de niciun fel și accesul la informații medicale este foarte scăzut. Primul centru de vaccinare la 20 km.
Dacă acel sat ar avea 1.000 de locuitor și 500 ar dori să se vaccineze, câți credeți că ar străbate 20-30km să se vaccineze acum? Foarte puțini. Acesta este conceptul de a crea accesibilitate maximală la vaccin. Adică să fie vaccinarea foarte simplă de făcut, să fie la o opțiune ușoară.
Există în continuare un sector important de oameni care doresc să se vaccineze sau care nu sunt împotriva vaccinării însă există această chestiune logistică”.
Un număr de 340.020 de certificate digitale au fost generate în cele 12 ore de când a fost lansată platforma certificat-covid.gov.ro, a anunţat, joi seară, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al CNCAV.
Conform vicepreşedintelui CNCAV, peste 97,28% sunt certificate COVID care atesta vaccinarea, restul de 2,72% reprezintă certificate COVID de recuperare şi test negativ.