Andrei Baciu, lămuriri despre prelungirea certificatului Covid-19: În România pot fi folosite până la finalul anului
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu vine cu lămuriri legate de valabilitatea certificatelor Covid-19 și explică faptul că documentele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Acest document poate fi actualizat oricând, precizează oficialul.
În spațiul public au apărut informații conform cărora persoanele imunizate își pot prelungi certificatul Covid până la finalul anului. Conform zvonurilor, documentul putea fi actualizat doar joi, 28 iulie 2022. În realitate, acest document poate fi actualizat oricând pe site-ul certificat-covid.gov.ro
„Foarte foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune. Când spui că „astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022” se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta. Certificatele digitale COVID se pot genera din platformă oricând, nefiind condiționate de oră sau zi. Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul”, a scris Andrei Baciu pe Facebook.
Pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a vă actualiza certificatul Covid-19 de vaccinare
Procesul pas cu pas pentru prelungirea certificatului COVID
1. Intrați pe site-ul certificat-covid.gov.ro.
2. Folosiți adresa de email pe care ați folosit-o pentru a crea contul.
3. După logare o să primiți un mail cu un link pentru autentificare. La secțiunea „Listă certificate” veți avea acces la toate certificatele digitale generate în urma vaccinării.
4. Dați click pe „Certificat nou” și completați câmpurile. Introduceți datele dumneavoastră (CNP, seria și numărul cărții de identitate), inițialele numelui și prenumelui.
5. La secțiunea „Tip certificat” introduceți vaccinul pe care l-ați făcut și județul în care v-ați vaccinat.
6. La categoria „Lună vaccin” introduceți luna în care ați efectuat ultima doză de vaccin anti-Covid, indiferent dacă a fost făcută anul acesta sau anul trecut.
7. Apăsați „Salvează”, iar noul dumneavoastră certificat COVID ar trebui să fie generat.
8. În scurt timp veți primi pe e-mail noul certificat digital.
Multor persoane vaccinate le-au expirat deja certificatele
Andrei Baciu vine cu lămuriri și spune că „persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit își pot reemite certificatul în orice moment”.
„În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment. Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat”, a explicat Andrei Baciu.