VIDEO | Andrei Baciu: Predicțiile spun că vor fi peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi de infectare la sfârșitul lunii septembrie
This browser does not support the video element.
Secretarul de Stat din cadrul ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a declarat luni seară că datele statistice arată că ne încadrăm în cel de-al patrulea scenariu care este dat de varianta Delta a COVID-19 și este posibil să avem peste 1000-1500 de cazuri noi pe zi din luna septembrie. Totodată, Baciu a evidențiat importanța purtării măștii în spațiile publice aglomerate.
„Colegii de la INSP au făcut o analiză, iar până în momentul de față trendul situației epidemiologice se încadrează în cel de-al patrulea scenariu care este dat de unei tulpini cu 50% mai contagioasă decât tulpină inițială, lucru care este valabil pentru tulpina Delta. Până în acest moment trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde și posibilitatea de a avea pe baza acestei predicții undeva la peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val patru, care poate să vină la sfârșitul lunii septembrie.
Sunt multe variabile de care trebuie să ținem cont. Atunci toate aceste analize au fost făcute mereu cu un grad de încredere, care descrește pe măsură ce trec săptămânile, tocmai pentru că sunt atât de multe variabile: cât de mulți oameni călătoresc, unde se duc, unde merg românii în vacanță.
De exemplu, dacă Grecia e o țară în zona galbenă, sigur că vom merge acolo. Dacă e în zona roșie evident că alegem alte destinații și atunci toate aceste lucruri sunt niște variabile importante care dau aceste predicții”, a spus Andrei Baciu, la Digi24.
Întrebat dacă românii ar face mai bine să nu mai plece în vacanțe, Baciu a subliniat că putem să mergem în vacanțe dar este foarte important să încercăm să păstrăm distanță și acolo unde sunt zone foarte aglomerate, ar fi indicat să purtăm masca.
„Viață noastră putem să o trăim, dar responsabil. Nu spune nimeni că nu trebuie să mergem în vacanță, nu spune nimeni să nu te duci la mare, unde vedem că este destul de aglomerat, dar fiecare dintre noi ne putem da seama unde este o zona safe, unde putem să stăm fără masca sau putem să vedem unde este o zona aglomerată, poate este și un spațiu închis, poate nu a fost suficient ventilat, sunt oameni din multe părți ale țării, este mult mai ușor să îți aloci minime resurse să îți pui o masca atunci când consideri că este prea multă lume și există un risc”, a afirmat Baciu.