Analistul aconomic Andrei Caramitru, fiul celebrului actor Ion Caramitru, a trasmis – printr-o postare pe Facebook – șase puncte care, consideră el – ar face „România mai bogată, mai puternică și respectată, mai ales dacă ar fi condusă de oameni inteligenți”.
„Sentimentul de declin, de risc de prăbușire, e clar simțit de noi toți. Atât pe partea rezonabilă a societății – dar și pe partea cegista* (ei se aruncă spre un salvator și spre trecut din frică și depresie, de fapt). Asta în ciuda unei evoluții nesperate a economiei și bunăstării din 2005 până acum.
Nu e bine asta DELOC. Când sunt schimbări în lume – atunci SE POATE să schimbi dinamica și să ajungi MAI BINE la final. Ca vor fi câștigători și pierzători. Și noi avem TOATE elementele să câștigăm (avem resurse energetice – ceva ESENȚIAL în noua lume ; și avem o poziție geografică super importantă).
Pentru asta însă e nevoie de un vis, o direcție , o cale. Ceva concret și suficient de larg încât să se regăsească și corporatistul din Pipera, și profesoara de liceu din Suceava, și polițistul din Vaslui, și casierița de la mega, și marii capitaliști locali (ca avem nevoie de ei), și pensionarul din satul Rotunda. Cu cât mai puține lucuri care ne isterizează între noi ; cu cât mai multe chestii comune. Și să dăm fiecare un pic de la noi ca să meargă șandramaua.
Hai să fim măcar de acord cu câteva chestii cu toții. Vrem toți ca România să fie mai bogată. Mai puternică. Și mai respectată. Și gestionată de oameni mai smart. Începem de aici. După, hai să fim de acord că:
1. tradiția și biserica sunt importante, în interiorul occidentului. Fix cum spaniolii, italienii sau grecii sau irlandezii și-au păstrat tot din cultura lor – dar pot face parte din lumea modernă. Hai așa : hai să nu mai zicem huo occidentului, dar nici huo BOR sau huo Parascheva. Putem fi de acord cu asta ? Să nu fim woke, dar nici anti-occident ?
2. Să fim clar pro-SUA și pro-Occident (chit că unora nu le place Trump sau îi enervează Bruxelles-ul). Să ne certăm cu ei în familie – nu să părăsim familia, să mergem la aia din est care vor să ne violeze doar .
3. să exploatăm resursele energetice toate (inclusiv minerit, fracking, tot) și să facem și industrie aici. Hai să oferim prosperitate – și cei care sunt obsedați de protecția mediului să ne lase să facem asta.
4. Hai să fim de acord să fie cât mai mult capital privat în România – să scăpăm de stat și baroni. DAR – să nu dăm tot la multinaționale. Să cotăm mai degrabă pe bursă și să cumpărăm acțiuni și noi dacă vrem (și fondurile noastre de pensii să investească). Doar așa sunt firmele astea “ale poporului”, “ale noastre”, ok?
5. Să mergem pe taxe mici și stat mai mic. Însă, să ajutăm pe cei de la stat care nu își mai găsesc locul – să obțină joburi bune în privat și bani compensatorii. Să acceptam, însă, să plătim unele servicii pentru asta – co-plata la spitale, taxe de autostradă, prețuri mai mari la căldură. Dar – să ajutăm pe cei vulnerabili cu ajutoare, dar doar pe ei, nu pe toți. Și să plătim toți taxele – nu să facem evaziune pe unde prindem portițe.
6. Să accepte sistemul să se deschidă – să fie și oameni din privat, intelectuali și alții la masă la decizii. În contrapartidă – să se termine vânătoarea prin justiție, să fie justiție corectă și clară, să fie un moment zero de unde pornim iar la drum. Eu zic ca e un punct de plecare…”, a scris Andrei Caramitru.
*cegistă = provine de la inițialele CG, adică numele lui Călin Georgescu