Andrei Ursu dezvăluie motivul pentru care a fost demis de la Institutul Revoluției: „Am dezvăluit cine a tras în noi după 22 decembrie“
Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a fost demis la 25 noiembrie 2022, din funcția de director Științific al Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989. Într-un volum recent publicat, acesta spune că nu se dorește aflarea adevărului despre Revoluție și că prin demiterea sa se încearcă mușamalizarea crimelor.
Motivul invocat de conducere a fost acela că Ursu nu îndeplinește condițiile pentru ocuparea postului, decizia fiind luată în timp ce acesta împreună cu o echipă de cercetători participau la o conferință științifică despre comunism.
„Noi am demonstrat că teroriștii din 1989 erau membrii rețelei pe care Securitatea o pregătea de mult timp pentru lupta de rezistență. «Rezistenții», cum erau numiți ei, nu au depus armele pe 22 decembrie și au continuat lupta“, dezvăluie Andrei Ursu, potrivit Adevărul, în volumul „Căderea unui dictator“, publicat recent pe baza documentelor și mărturiilor din Dosarul revoluției.
Din păcate, deși în Dosarul Revoluției, care cuprinde peste 3.300 de volume, ei sunt consemnați cu nume și prenume și sunt informații legate inclusiv de tipul de armament folosit, de tunelurile din București la care doar ei aveau acces, niciun securist nu a fost anchetat. Identitatea trăgătorilor a fost subiectul cel mai puțin studiat pe plan științific în toți acești ani, deși societatea românească a cerut cu insistență și cu durere răspunsuri“, a mai spus Andrei Rusu.
Cine este Andrei Ursu
Andrei Ursu, de mai mulți ani, se luptă cu Justiția pentru aflarea adevărului în cazul tatălui său, inginerul Gheorghe Ursu, unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti. Inginer de construcţii, poet şi scriitor, acesta a fost cercetat de Securitate în anii ’80, după ce a trimis scrisori către postul „Europa Liberă“, fiind acuzat şi de faptul că ţinea un jurnal în care nota ororile sistemului opresiv comunist.