O angajată a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava a fost acuzată de peste 1.000 de fapte de delapidare și 1.900 de falsuri în înscrisuri. Aceasta a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava. Escrocheria a ieșit la iveală în vara anului 2015. Prejudiciul calculat de procurori este de aproximativ 1,5 milioane de lei, din care în jur de o treime din sumă a fost recuperată.
Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului, din luna mai 2005, inculpata a preluat gestiunea unui punct de lucru din Darmanesti al CARP SUCEAVA, iar la data de 28.12.2010 i-a fost încheiat un contract individual de muncă.
În această calitate, inculpata avea acces la baza de date şi la datele personale ale clienţilor, activitatea sa infracţională fiind realizată prin folosirea datelor de indentificare a 366 persoane.
„Astfel, în perioada 25.05.2006- 07.08.2015, inculpata şi-a însuşit din gestiune şi folosit în interes personal, suma totală de 1.617.751,23 lei prin mai multe mijloace frauduloase, respectiv prin întocmirea în fals de adeverinţe de venit, contracte de împrumut şi dispoziţii de plată în numele unor membri ai casei de ajutor, prin nedepunerea la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava a sumelor încasate de la membri cu titlu de cotizaţie sau rată împrumut, prin retragerea din cotizaţiile membrilor a unor sume de bani fără acordul acestora sau prin falsificarea chitanţelor de depunere a diferitelor sume cu titlu de cotizaţii la rata împrumut (din prejudiciul total de 1.617.751,23 lei s-a recuperat suma de 455.874,97 lei)”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Au fost identificate şi ridicate în original, un număr de 1.887 înscrisuri falsificate, respectiv contracte de împrumut, chitanţe, adeverinţe, dispoziţii de plată şi cereri de restituire, prin rechizitoriu solicitându-se instanţei de judecată a se pronunţa cu privire la desfiinţarea acestora.
A delapidat banii aproape 10 ani, fără ca șefii CARP să sesizeze ceva
În august 2005, zeci de oameni din satul Dărmănești au aflat că au datorii de zeci de mii de lei în urma unor împrumuturi pe care nu le-au făcut ori că economiile lor din fondurile depuse la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au dispărut.
Din prejudiciul total a fost recuperată, până la momentul dispunerii trimiterii în judecată, suma de aproape 456.000 lei, pentru diferenţă fiind instituit sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aflate în patrimoniul inculpatei.
Procesul în care Elena Ladaniuc va fi judecată pentru infracțiunile de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată a fost înregistrat deja pe rolul Judecătoriei Suceava.
Mai există un caz de fraudă masivă al unei foste angajate a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, care se ocupa de comuna Comănești.