EXCLUSIV VIDEO | Sute de angajați de la Ambulanță au ieșit în stradă. ”Lucrăm pe mașini din 2006, care au adunat un milion de kilometri. Reparațiile nu mai oferă siguranță pentru pacienți”
This browser does not support the video element.
Sute de angajați de la serviciile de Ambulanță din toată țara au protestat marți în București, pentru a trage un semnal de alarmă că mașinile cu care transportă pacienți sunt atât de vechi că nu mai oferă siguranță. Ei acuză că achizițiile ambulanțelor noi au fost făcute de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pentru SMURD, în detrimentul serviciilor de Ambulanță, care au rămas să se descurce cu mașini care au și peste 15 ani vechime și au ajuns la chiar la un milion de kilometri. Protestul se va desfășura pe termen nelimitat, iar mașinile de la serviciile de Ambulanță vor purta mesajul ”Protest naţional”.
Sindicaliștii de la Ambulanță au început protestul cu un pichet la sediul Ministerului de Interne, unde este și Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). Manifestanții au scandat mesaje împotriva șefului DSU, Raed Arafat, pe care îl acuză că favorizează Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). ”Arafat, nu uita, ambulanţa nu-i a ta”, “Demisia, demisia”, au fost printre mesajele pe care protestatarii le-au scandat.
“Ne-am adunat aici pentru că, încă din primăvara anului, după o analiză clară pe cei șapte ani a serviciilor de Ambulanță 2014-decembrie 2021, am constatat că serviciile de Ambulanță sunt neglijate și sunt lăsate într-o cădere liberă, din toate punctele de vedere, atât administrativ, organizatoric, de dezvoltare, de dotare, cât și de profesionalizare”, a spus Gheorghe Chiș, președintele Federației Naționale Sindicale Ambulanța din România.
”Raed Arafat își hrănește propriul pui, SMURD-ul, în detrimentul Ambulanței”
Liderul sindical susține că, în condițiile în care, în acest an, nu se vor mai achiziționa ambulanțe, începând din 2023, serviciile de Ambulanță vor intra într-un blocaj tehnic, din cauza mașinilor uzate.
Lucrăm cu mașini din generația 2006- 2007, au ajuns majoritatea ambulanțelor din generația asta la un milion de kilometri. Pentru a putea să asigurăm cetățeanului României cu urgență, s-au investit reparații acestor mașini, dar, știți cum e, reparația de la o vârstă e doar, așa, o cosmetică, nu ceea ce ar trebui să fie, să ofere siguranță”, a adăugat Gheorghe Chiș.
Președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, spune că oamenii au mai multe motive pentru care au ieșit în stradă, de la salariile insuficiente, discriminarea șeful Departamentului pentru Situații de Urgență și indiferența autorităților.
“Primul dintre ele îl reprezintă faptul că, în opinia noastră, domnul Arafat face ce face și își hrănește propriul pui, SMURD-ul, în detrimentul serviciilor de Ambulanță din România”, a spus Dumitru Costin.
”Este o necesitate să transportăm pacienții în siguranță”
Sindicaliștii sunt nemulțumiți și de salariile discriminatorii și spun că trebuie făcută o corectură în noua lege de salarizare din sectorul bugetar.
“Avem o zonă întreagă de TESA, din întreg sistemul de ambulanțe, care sunt, comparativ cu colegii lor din sistemul public – indiferent că vorbim de cei din spitale, că vorbim despre cei din SMURD sau că vorbim despre orice alt domeniu de activitate -, sunt mult mai puțin plătiți. Deci, la același nivel de pregătire profesională, la aceeași complexitate a muncii, la răspunderi poate și mai mari decât astea, ei sunt plătiți mai prost. Aici trebuie făcută o corectură în noua lege de salarizare din sectorul bugetar”, a declarat, pentru Gândul, președintele BNS.
“Noi avem așteptări destul de mari, vrem să se schimbe multe, începând de la ambulanțele pe care lucrăm – este o necesitate, în primul rând pentru pacienți, să-i transportăm în siguranță la spitale – până la salarii, bineînțeles, că avem niște salarii destul de mici pentru riscurile pe care ni le asumăm”, a spus un protestatar.
Liderul BNS s-a referit și la faptul că Raed Arafat, șeful DSU, a ieșit în spațiul public să dezmintă informațiile prezentate de sindicaliști.
“Trebuie să vă informez că am toată baza de date națională cu fiecare autovehicul aflat în stațiile de salvare din România, avem informații pe fiecare autovehicul în parte, începând de la anul fabricației, câți kilometri au rulat, câte reparații, absolut tot. Dumnealui a ieșit ieri, chipurile, să dezmintă. În realitate, des minte, adică minte des. Ieri a ieșit să se apere, în loc să iasă și să își asume public, să explice, de ce nu a fost în stare să managerieze acel contract”, a spus Dumitru Costin.
“Nu este posibil să asistăm pasiv la ceea ce ni se întâmplă”
Vicepreședintele Sindicatului Ambulanța Iași, Nicolai Praga, a spus că, în serviciul public, personalul este insuficient, slab dimensionat față de populație, iar dotările lipsesc.
“Se dorește promptitudine și calitate. Trebuie să ai resursă umană, dotare și salarizare corespunzătoare, pentru că acum asistăm la o salarizare care are în interiorul ei plăți la nivelul lui 2018. Mai mult de atât, avem o lege, un statut al pensionarului de intervenție din serviciile de ambulanță care este suspendat, care se dorește a fi, practic, anulat”, spune el.
Un alt protestatar, venit din Galați, susține că participă la acest protest pentru că, în ultimii ani, Serviciul de Ambulanță a primit foarte puține autoturisme pentru parcul auto și nu mai dispun de mașinile necesare pentru a-și face meseria așa cum trebuie.