O parte dintre angajații la stat vor primi vouchere de vacanță și în 2025, chiar dacă „Ordonanța trenuleț”, abia intrată în vigoare, a eliminat multe astfel de facilități. Există și „bugetari” care se vor bucura în continuare de bani pentru concedii.
Economiștii i-au spus ordonanța austerității, o decizie luată de Guvernul Ciolacu pentru recalibrarea cheltuielilor, după cum zic miniștrii de la Palatul Victoria.
Însă, deși unele cheltuieli au fost eliminate, voucherele de vacanță nu sunt scoase definitiv din calculele financiare făcute la început de 2025.
Potrivit stiripesurse.ro, „instituțiile publice acordă vouchere de vacanță în cunatum de 800 lei, în perioada în ianuarie – decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de baza nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei.
Voucherele de vacanță emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziționate, respectiv 800 de lei pentru achiziționarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puțin 1.600 de lei”.
Și sindicaliștii au mizat pentru păstrarea voucherelor de vacanță. Președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, explica zilele trecute, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, în ce constă schimbarea produsă.
„Datorită şi intervenţiei patronatului s-a decis că voucherele de vacantă rămân în vigoare, cu condiţia ca din 1.600 lei să existe o contribuţie din salariul propriu, a salariatului, pentru a obţine voucherul de 1.600, adică jumătate, 800 de lei. Este opţională obţinerea voucherului de vacanţă. Dacă dai 800 de lei, vei beneficia de voucher, nu dai 800 de lei, nu beneficiezi de acest lucru. Vrei voucherul de 1.600 de lei, trebuie să contribui cu 800 de lei” – Bogdan Hossu
Eliminarea voucherelor de vacanţă va afecta „grav” balanţa valutară, iar miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară, au avertizat reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Potrivit ANAT, sindicatele anticipează revoltele angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii. Totodată, această măsură va avea consecinţe catastrofale pentru sector şi un impact negativ pentru industriile conexe.
Astfel, veniturile din turism, un sector vital pentru economia românească, vor scădea cu 30-40%, iar mii de români – în special cei cu venituri modeste – nu vor mai avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă, în condiţiile în care aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere, precizat reprezentanţii ANAT într-un comunicat de presă.
„Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică, dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur! Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!” – ANAT
Reprezentanții ANAT mai susţin că, prin eliminarea voucherelor de vacanţă, se va pierde încrederea investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului.
CITEȘTE ȘI: