Angajatorii nu vor mai putea plăti această categorie de angajați cu SALARIUL minim pe economie din 2024
Începând cu anul 2024, angajatorii din România nu vor mai putea plăti angajații cu o vechime în muncă de peste doi ani cu salariul minim pe economie, în conformitate cu o prevedere introdusă în Codul Muncii în 2022.
Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, angajații cu o vechime în muncă de peste 24 de luni vor fi obligați să primească o majorare salarială.
Practic, la un salariu minim net pe economie de 2.550 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024, conform noilor norme, un angajat cu o experiență de muncă mai mare de 24 de luni va avea un salariu de aproximativ 3.300 de lei, conform gorjonline.ro.
Conform OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii, „începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.
După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022”, potrivit Antena3.ro.
Ce a decis Guvernul pentru cei care lucrează în domeniile construcții, agricol și industria alimentară?
Actul normativ aprobat de Guvern stabilește noile valori ale salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară, care se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.
În sectorul construcțiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol și în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei. Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele și patronatele, în cadrul Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social din data de 25 octombrie.