Angel Tîlvăr a spus TOT în Parlament. Cine este de vină pentru dronele căzute pe teritoriul României
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a vorbit miercuri, 11 octombrie, la Ora Guvernului, în Parlament, despre dronele căzute pe teritoriul României, în Dobrogea. Rugat să dea explicații cu privire la cele întâmplate, politicianul liberal a prezentat un raport detaliat.
În contexrt, el a precizat că au fost suplimentate sistemele de supraveghere aeriană în Delta Dunării, în apropierea porturilor ucrainene lovite de rachetele Rusiei.
Tîlvăr: „Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei”
Expertizele tehnice ale fragmentelor de drone găsite în zona Deltei Dunării sunt încheiate, un raport amănunțit fiind deja înaintat Parchetului General, a susținut ministrul.
Întrebat cum au ajuns fragmente de drone pe teritoriul României, Angel Tîlvăr a răspuns: „Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacurile asupra portului Ismail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă, în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală în spaţiul aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României”.
„Nu am sesizat intenţii în niciuna din aceste situaţii, teritoriul României nu a fost vizat, impactul fiind de natură accidentală” – Angel Tîlvăr, ministrul Apărării
Totodată, ministrul a dat asigurări că dronele găsite în Delta Dunării nu au conţinut elemente de luptă active, respectiv exploziv.
Altfel, Tîlvăr a mai arătat faptul că dronele nu au putut fi observate de către sistemele de supraveghere şi avertizare timpurie ale României din motive obiective. „E vorba de evoluţia acestora la înălţimi mici şi foarte mici, precum şi din cauza ecranării generate de teren şi de infrastructura portuară a Ucrainei”.
„Aceste limitări tehnice sunt specifice oricărui sistem radar, oricât de performant ar fi acesta” – Angel Tîlvăr, ministrul Apărării
Apărarea Deltei Dunării, suplimentată
De asemenea, ministrul Apărării a dat asigurări că au fost suplimentate sistemele de supraveghere aeriană în Delta Dunării.
„Au fost suplimentate forţele şi mijloacele destinate executării serviciilor de luptă în Armata României, pentru creşterea capacităţii de supraveghere, observaţie şi intervenţie cu forţe şi mijloace specializate în spaţiul terestru, aerian, maritim, cibernetic, respectiv în domeniul electromagnetic şi informaţional în aceste zone aflate în proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre.
Fără a putea intra în foarte multe detalii, vă pot spune că au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene şi electronice în raionul fluvial aferent braţului Chilia şi raioanelor Sulina şi Sfântu Gheorghe cu senzori specifici şi a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă”, a arătat ministrul.
În contextul în care au fost descoperite, în trei rânduri diferite, resturi de drone pe malul românesc al Dunării, ministrul le-a transmis parlamentarilor că sunt în pregătire „măsuri de securizare a căilor de comunicaţii marine, pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine aflate în derivă în bazinul Mării Negre, în cadrul efortului comun al statelor NATO cu statut de riveran şi al Statelor Unite”.
„Am crescut supravegherea traficului în zona platformelor de foraj marin şi în raionul Sulina-Sfântu Gheorghe, cercetarea navală pentru descoperirea şi neutralizarea minelor marine în derivă”, a completat el.