Angel Tîlvăr, întâlnire cu omologul său din SUEDIA: Discuţii despre situaţia de securitate din regiunile Mării Negre şi Mării Baltice

Publicat: 19 08. 2024, 16:23
Actualizat: 19 08. 2024, 16:28

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a primit luni vizita oficială a ministrului Apărării Pål Jonson şi a ministrului pentru Apărare Civilă Carl-Oskar Bohlin din Regatul Suediei. Pe agenda discuţiilor s-au aflat situaţia de securitate din regiunile Mării Negre şi Mării Baltice, pe fondul războiului de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cooperarea în cadrul NATO, implementarea deciziilor Summitului de la Washington, evoluţia proiectelor dezvoltate în cadrul Uniunii Europene, precum şi participarea la misiunile şi operaţiile sub egida UE.

În cadrul întâlnirii, oficialii suedezi au mulțumit României pentru sprijinul oferit în procesul de aderare a Suediei la NATO.

Suedia are o contribuție semnificativă la securitatea euroatlantică, odată cu accederea la NATO. Acționăm împreună pentru promovarea și implementarea măsurilor aliate pe întreg flancul estic al Alianței Nord-Atlantice și pentru consolidarea cooperării bilaterale, inclusiv în ceea ce privește pregătirea armatelor noastre pentru provocările viitorului, a menționat Angel Tîlvăr, citat într-un comunicat al MApN.

Potrivit sursei citate, ministrul Angel Tîlvăr a evidențiat importanța cooperării bilaterale în pregătirea forțelor armate pentru provocările viitoare și a menționat rolul Grupului de deminare la Marea Neagră, creat alături de Turcia și Bulgaria, în asigurarea libertății de navigație. Miniștrii au reafirmat sprijinul constant pentru Ucraina, fapt reiterat atât în cadrul Declarației Summitului NATO de la Washington, cât și în diferitele formate multilaterale de sprijin.

Tîlvăr, Jonson și Bohlin au discutat, de asemenea, despre actualizarea cadrului juridic bilateral care să reflecte interesele comune și contextul actual de securitate.

Un alt subiect pe agenda de discuții a fost sprijinul pentru Republica Moldova, ministrul apărării naționale subliniind importanța consolidării rezilienței statului vecin, în special ținând cont de amenințările la adresa securității.

În final, cei trei oficiali au reliefat importanța menținerii unui dialog politico-militar constant, în vederea eficientizării şi armonizării eforturilor comune în domeniul apărării.

CITEȘTE ȘI: