Angel TÎLVĂR salută vânzarea Automecanica Mediaș către gigantul german Rheinmetall AG/Întâlnire cu șeful Lockheed Martin

Publicat: 17 02. 2024, 13:03

Vânzarea societății Automecanica Mediaș către către gigantul german Rheinmetall AG a fost salutată de ministrul Apărării Naționale.

În context, Angel Tîlvăr şi-a exprimat speranţa, la întâlnirea cu CEO-ul colosului Rheinmetall AG, că mai multe companii germane vor începe să investească pe piața din România.

„Vreau să felicit Rheinmetall”

„Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut vineri, 16 februarie, o întrevedere cu Armin Papperger, CEO-ul companiei Rheinmetall AG, în marja Conferinţei de Securitate de la München.

Principala temă de discuţie dintre cei doi oficiali a fost reprezentată de intensificarea cooperării industriale în domeniul apărării”, a anunţat MApN.

Vreau să felicit Rheinmetall pentru decizia de a deveni membru al familiei industriei de apărare din România, prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al companiei Automecanica Mediaş.

Sperăm că această decizie va determina cât mai multe companii din Germania să investească în ţara noastră”, a transmis și Angel Tîlvăr.

Tîlvăr vorbește despre dezvoltarea industriei naționale de apărare

Totodată, ministrul Apărării a accentuat relevanţa cooperării la nivel tehnico-militar între România și Germania. Astfel, el a spus că un semnal pozitiv s-a dat în decembrie 2023 prin semnarea de către Statul Major al Forţelor Terestre a contractului de modernizare pentru patru sisteme VIFOR, care au la bază tunuri antiaeriene Oerlikon 2X35 mm produse de Rheinmetall AG.

Am încredere că, prin cooperarea cu companii ca Rheinmetall, putem să aducem un plus în domenii precum cercetarea şi dezvoltarea, producţia de echipamente militare de ultimă generaţie şi iniţierea unor proiecte tehnologice avansate.

MApN urmăreşte constant ca programele de înzestrare să implice, la maximum posibil, industria naţională de apărare, care are şansa de a se dezvolta în contextul actual de securitate. O industrie de apărare puternică şi adaptată la cerinţele mediului de securitate actual şi viitor va consolida poziţia ţării noastre pe plan regional şi internaţional”, a subliniat ministrul Apărării Naţionale.

Mai departe, Angel Tîlvăr a subliniat că România rămâne angajată în cadrul procesului de dezvoltare a capabilităţilor pentru apărare.

Concret, la nivelul MApN Naţionale se derulează în prezent, sub diferite stadii, peste 60 de programe de înzestrare pentru toate categoriile de forţe ale armatei române.

Tîlvăr, față în față cu șeful Lockheed Martin

Pe de altă parte, tot în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, ministrul Apărării a avut o întrevedere și cu preşedintele gigantului american Lockheed Martin, Jim Taiclet.

Cei doi au discutat despre prioritatea dotării armatei române cu cele mai noi echipamente militare.

Potrivit unui comunicat MApN, subiectele aflate pe agenda convorbirilor au vizat stadiul implementării programelor de înzestrare aflate în derulare cu această companie, atât prin contracte Guvern la Guvern, cât şi comerciale.

Au fost apreciate calitatea cooperării, dar şi a produselor de înalt nivel tehnologic intrate deja în dotarea Armatei României, precum aeronavele multirol F-16 Fighting Falcon, avionul de transport tactic C-130 Hercules, lansatoarele multiple de rachete cu bătaie mare – HIMARS, rachete pentru sistemele PATRIOT, precum şi diverse tipuri de radare, arată sursa citată.

„Dotarea Armatei României cu echipamente de ultimă generaţie este o prioritate pentru echipa mea şi vom continua să căutăm cele mai eficiente soluţii în această direcţie.

Într-o lume extrem de competitivă şi într-un domeniu aflat într-o continuă dinamică, trebuie să avem capacitatea de a ne adapta, inclusiv prin îmbrăţişarea noilor tehnologii, digitalizarea şi cercetarea pe dimensiunea de apărare”, a transmis ministrul Tîlvăr.

Prioritate – standardizarea digitalizării la nivelul NATO

Cei doi oficiali au convenit că standardizarea digitalizării la nivelul NATO şi intensificarea ritmului de implementare a noilor tehnologii în domeniul apărării reprezintă teme actuale şi importante.

Angel Tîlvăr a subliniat importanţa respectării graficului agreat privind livrările echipamentelor achiziţionate, ţinând cont de poziţionarea României pe Flancul estic al NATO şi la Marea Neagră.

Oficialul român a salutat demersurile companiei americane de a dezvolta în ţara noastră, la Bacău, prin compania Aerostar, Centrul de mentenanţă pentru sistemul HIMARS. El a evidenţiat, de asemenea, mentenanţa aeronavelor F16 din dotarea Forţelor Aeriene Române, prin aceeaşi companie românească.

În context, Angel Tîlvăr a reiterat decizia ţării noastre de a achiziţiona 32 de aeronave F-35, un pas „extrem de important”, aprobat de Parlamentul României, subliniind importanţa unei cooperări continue pentru succesul acestui demers, inclusiv prin perspectiva cooperării industriale.