Angela Merkel, primul interviu de la încheierea mandatului de cancelar al Germaniei: ”Înțelegerea mea asupra valorilor diferă de cea a lui Vladimir Putin. El crede că democrația este greșită, eu cred că este corectă”

Angela Merkel, primul interviu de la încheierea mandatului de cancelar al Germaniei: ”Înțelegerea mea asupra valorilor diferă de cea a lui Vladimir Putin. El crede că democrația este greșită, eu cred că este corectă”
Angela Merkel | Foto - Profimedia Images
Publicat: 08/06/2022, 13:51
Actualizat: 08/06/2022, 15:01

Pentru prima dată de la încheierea mandatului de cancelar, Angela Merkel a răspuns întrebărilor unui jurnalist. La evenimentul organizat de Aufbau Verlag și Berliner Ensemble, Merkel a luat poziție într-un interviu acordat Der Spiegel.

Înainte de toate, fostul cancelar al Germaniei a condamnat ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, spunând că acesta este ”un act brutal” pentru care nu există nicio scuză.

Angela Merkel consideră că invadarea Ucrainei a fost o ”mare greșeală” a Rusiei, explicând și de ce nu s-a putut concretiza o ”arhitectură de securitate” care să fi prevenit acest război.

”Acesta este un atac brutal care încalcă dreptul internațional și pentru care nu există nicio scuză. Atacul a fost o mare greșeală din partea Rusiei (n.red. – moderatorul întreabă de ce a fost împotriva Planului de acțiune pentru aderare, pentru a proteja Ucraina și Georgia la acea vreme). Nu era Ucraina pe care o cunoaștem astăzi. Țara nu era stabilă, era plină de corupție, o țară condusă de oligarhi. Nu poți spune: „Mâine îi vom duce în NATO”. Putin nu ar fi acceptat asta. Puțin mai târziu a atacat Osetia de Sud. Nu am vrut să provoc mai mult”, spune Merkel.

”Mă bucur că nu trebuie să mă învinovăţesc că nu am încercat suficient să previn aşa ceva, mai ales împreună cu respectivul președinte francez. Este o mare tristețe că nu a ieșit, dar nu mă învinuiesc că nu am încercat. Când m-am hotărât asupra ultimului mandat în funcție, lumea era plină de autocrați, toți înaintea lui Trump și Putin. Apoi Trump a dispărut, dar asta l-a dezlănțuit pe Putin”

Angela Merkel

Merkel, despre relațiile cu Rusia: ”Este în interesul Germaniei să coexiste cu Rusia”

Cum vede Angela Merkel situația actuală? Spune că ”există aspecte diferite”, iar ”astăzi aproape nimeni nu se ține de acordul din 2014, aproape că nu este cineva care să nu spună că a fost prost negociat”. Dar asta i-a dat Ucrainei șapte ani pentru a deveni ceea ce este astăzi.

Fostul cancelar al Germaniei a mai spus, în timpul acestui interviu că poate ghici cum se descurcă președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Angela Merkel a spus că respectă faptul că  acesta nu a vrut să părăsească țara de la început, dar spune că are nevoie de arme, nu de o plimbare. ”Aceasta este și diferența față de Ucraina de acum câțiva ani”

Angela Merkel descrie atacul rusesc asupra Ucrainei drept o ”mare tragedie”

”Dacă ai fi putut face mai mult pentru a preveni o astfel de tragedie – deja consider că această situație este o mare tragedie -, ai fi putut să o previi. Și de aceea te întrebi, desigur, îmi tot pun aceste întrebări”, a mărturisit Angela Merkel în timpul interviului acordat Der Spiegel.

Merkel a mai declarat că ”este in interesul Germaniei să coexiste cu Rusia”, continuând prin a transmite că ”o enervează sancțiunile americane care vizează North Stream 2”. 

Angela Merkel: ”Putin vede tot Occidentul ca pe dușmanul său”

Referindu-se la Vladimir Putin, Angela Merkel îl descrie pe liderul de la Kremlin ca pe un președinte care vede un dușman în Occident și se consideră ”umilit”.

Dar fostul cancelar al Germaniei afirmă că nu împărtășește o astfel de opinie, menționând, totuși, că ”și-a dat seama înainte de încheierea mandatului ei că nu se va întâmpla nimic bun. Cel mai târziu la summit-ul G20 de la Roma de la sfârșitul lunii octombrie (2021), a luat foarte, foarte în serios ceea ce se întâmpla în Ucraina”.

Fostul cancelar a mai spus clar că „în timpul ultimei mele vizite la Moscova nu am ajuns mai departe”, dezvăluind și că, atunci când l-a vizitat pe Vladimir Putin la Soci, în 2017, conducătorul Kremlinului i-a spus că – pentru el – ”prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cel mai rău lucru al secolului al XX-lea”

Cancelarul de atunci a răspuns lui Putin: ”Știți, pentru mine aceasta a fost împrejurarea norocoasă a vieții mele. Așa că am putut să fiu liberă și apoi să fac ceea ce îmi place”.

”Nu împărtășesc opinia domnului Putin, ca să fiu perfect clară. Dar nici nu s-a putut realiza o arhitectură de securitate care ar fi putut împiedica acest lucru (n.red. – războiul din Ucraina). Și trebuie să te gândești și la asta. Acest atac asupra Ucrainei, așa cum a avut loc pe 24 februarie, nu găsește nicio justificare. Acesta este un raid brutal, care încalcă dreptul internațional, pentru care nu există nicio scuză.

Putin vede tot Occidentul ca pe dușmanul său, că a crezut că este umilit în mod constant – nu împărtășesc deloc toate acestea. Dar știam cum gândește el”, a mai declarat fostul cancelar al Germaniei.

”Putin înțelege doar limba armatei”

Totuși, mai spune Angela Merkel, ar fi trebuit ca Vladimir Putin să fie ”adus” într-un dialog.

Președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu Putin, în iunie 2021, iar fostul cancelar al Germaniei declară că a împărtășit opinia lui Emmanuel Macron potrivit căreia, din perspectivă europeană, ”ar trebui să încercăm să-l aducem pe Putin într-un dialog. Pentru că deja simțeam că lucrurile nu merg bine cu Minsk. Dar nu exista un acord în UE la acea vreme. Decizia de a invada Ucraina a fost o greșeală pentru Rusia.”

”Înțelegerea mea asupra valorilor diferă de cea a lui Vladimir Putin. (…) El crede că democrația este greșită, eu cred că este corectă. Putin înțelege doar limba armatei. Anexarea Crimeei, în 2014, a fost o tăiere profundă”

Angela Merkel, fost cancelar al Germaniei


Citește și:

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar