ANM pune România sub coduri de ploi torențiale și vânt puternic. Ce zone vor fi lovite de furia apelor/Recomandările autorităților pentru populație

Publicat: 29 09. 2024, 08:10
ANM pune România sub coduri de ploi torențiale și vânt puternic

Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei se vor afla începând de duminică și până luni dimineaţa sub cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente şi intensificări ale vântului, în timp ce în vestul Munteniei, cea mai mare parte a Olteniei şi local în Transilvania va fi cod galben de ploi însemnate cantitativ şi furtuni, potrivit unei avertizări meteo emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

ANM anunță că, în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul şi sud-estul Transilvaniei vor fi perioade cu ploi torenţiale şi abundente.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 40 – 60 l/mp şi, local, peste 70 l/mp.

Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70 – 85 km/h.

Regiunile plasate sub cod portocaliu

Judeţele avertizate cu cod portocaliu sunt: Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Harghita, Covasna, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Tulcea, Constanţa, Ilfov şi capitala București.

În acelaşi interval de timp, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei şi local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25 – 40 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45 – 65 km/h.

„La munte, la altitudini în general de peste 1.700 de metri şi cu precădere în Carpaţii Orientali vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare”, menţionează specialiştii ANM.

Judeţele care se vor afla sub cod galben sunt: Bistriţa – Năsăud, Mureş, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu.

Alerte de viituri pentru 20 de bazine hidrografice

De asemenea, hidrologii au instituit alerte cod portocaliu și galben de viituri pentru 20 de bazine hidrografice și râurile din Dobrogea.

Se anunță scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Bazinele hidrografice afectate sunt Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crișul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Jiu, Olt, Călmăţui, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut și râurile din Dobrogea.

Codul portocaliu va fi valabil de duminică, ora 10:00, până luni la ora 16:00 pe râuri din Alba, Sibiu, Hunedoara, Covasna, Braşov, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Ialomiţa și Buzău, respectiv de duminică, ora 22.00, până luni la ora 16.00 pe râuri din bazinele hidrografice: Bahlui – bazin superior și afluenţi bazin mijlociu și inferior (judeţul Iași), Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti (judeţele: Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui și Galaţi), Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), râurile din Dobrogea (judeţele: Tulcea și Constanţa).

Codul galben va ține până luni la miezul nopții în cea mai mare parte a județelor țării.

Cum se pregătesc pompierii de vreme rea

Pompierii își sporesc tehnica de intervenție în județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman, iar în județele vizate de codul portocaliu va crește capacitatea operațională

Tehnica de intervenție din județele Dâmbovița, Giurgiu, Vaslui, Vrancea și Teleorman va fi suplimentată pentru eficientizarea misiunilor de sprijin a comunităților vizate de avertizările hidro-meteorologice emise de ANM și de INHGA.

Sprijinul logistic provine din inspectoratele pentru situații de urgență Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Mureș și Maramureș.

„Totodată, la nivelul tuturor județelor vizate de avertizarea meteorologică cod portocaliu va crește capacitatea operațională și se vor activa Centrele Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, se vor realiza recunoașteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația din zonele respective asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență și se va relaționa cu autoritățile locale pentru identificarea persoanelor vulnerabile.

De asemenea, la toate unitățile subordonate IGSU se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.). Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite”, potrivit comunicatului de presă al IGSU.

IGSU arată că misiunile de sprijin continuă în județul Galați, sens în care cei peste 1000 de pompieri salvatori, detașați în această zonă, sunt pregătiți să intervină pentru limitarea, înlăturarea potențialelor efecte și restabilirea stării de normalitate în cel mai scurt timp.

Autoritățile fac recomandări pentru populație

În ceea ce privește informarea populației, ISU B-IF a procedat la remiterea mesajelor prin intermediul panourilor electronice stradale și a canalelor de comunicare online.

Recomandăm cetăţenilor următoarele măsuri preventive:

  • pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii;
  • evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
  • urmăriți informările periodice transmise de autorități;
  • curățați șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale.

CITEȘTE ȘI:

Cătălin Predoiu, conferință la sediul M.A.I. pentru gestionarea AVERTIZĂRILOR de ploi abundente din perioada următoare

Comitet pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Mediului / Mircea Fechet: Zonele cu RISC mare, în această perioadă, sunt Galaţi şi Vaslui

Ciclonul Ashley lovește România la miezul nopții: Bucureștiul și Constanța în calea DEZASTRULUI