Grupul de hackeri Anonymous a spart baza de date a Ministerului rus al Apărării și a publicat un ordin secret ce vizează Ucraina, semnat de ministrul adjunct al Apărării, generalul Dmitri Bulgakov.
Potrivit documentului, se pare că Rusia pregătește o serie de videoclipuri și imagini false, pentru a discredita armata ucraineană în legătură cu creșterea cazurilor de dezertare a militarilor ruși. Mai exact, videoclipurile ar trebui să conțină fragmente ale soldaților Forțelor Armate ucrainene care își bat joc de „prizonierii de război ruși”.
Leaked document from Russia with order to film propaganda videos in order to discredit the attitude of Ukrainian forces to POWs pic.twitter.com/OofICo21QQ
— Anonymous (@YourAnonNews) March 28, 2022
Rețeaua de hackeri a atras atenția și asupra faptului că ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Apărării, generalul Dmitri Bulgakov, și nu de către Serghei Șoigu, care a dispărut la jumătatea lunii martie, apărând doar o singură dată în public.
Anonymous, care se află într-un război cibernetic împotriva țării lui Putin odată cu lansarea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, și-a intensificat eforturile de a destabiliza guvernul rus și de a sensibiliza publicul cu privire la propaganda Kremlinului.
Anterior, grupul de hackeri Anonymous a anunțat că a furat și a diseminat pe internet 820 de gigaocteți de date confidențiale de la autoritatea rusă de reglementare a telecomunicațiilor (Roskomnadzor).
Sunt 34 de zile de când armata ucraineană ține piept trupele ruse.
Delegațiile din Rusia și Ucraina participă, la Istanbul, la primele discuții față în față, după mai bine de două săptămâni. La masa negocierilor se află și oligarhul rus Roman Abramovici.
Ucraina spune că prioritatea sa principală este negocierea încetării focului. Dar speranțele de progres sunt slabe. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere ca puterile mondiale să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.
Între timp, președintele american Joe Biden spune că prin remarca sa conform căreia Putin nu ar trebui să rămână la putere și-a exprimat „indignarea morală”, nu politica oficială a SUA.