ANPC a amendat OMV Petrom pentru inducerea în eroare a consumatorilor
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat cu 172.000 de lei mai mulţi operatori economici din diferite domenii de activitate, pentru nereguli privind legislaţia în vigoare, informează ANPC.
Dintre abaterile înregistrate în timpul controlului, reprezentanţii ANPC au menţionat: lipsa traducerii în limba română a diverselor informaţii de pe eticheta produselor, indicarea echivocă a preţurilor suplimentelor alimentare comercializate, nerespectarea informărilor caracteristice promoţiilor, respectiv neprecizarea tipului de reducere şi a perioadei de desfăşurare a acesteia, existenţa unor practici comerciale incorecte.
„În ultima perioadă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat acţiuni de control la operatori economici importanţi din diferite domenii de activitate. Dintre aceştia îi menţionăm pe SC Hervis Sports and Fashion SRL, Agrana România SRL şi SC OMV PETROM Marketing SRL, pentru a verifica modul în care aceştia respectă legislaţia în vigoare, în domeniu, în timpul actului comercial.
Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat diverse sancţiuni, după cum urmează: amenzi contravenţionale în valoare totală de 172.000 lei, două avertismente, oprirea definitive de la comercializarea a produselor neconforme (măsură în care este inclusă şi interzicerea introducerii pe piaţă şi a comercializării jucăriilor neconforme), propunerea şi emiterea de decizii de încetare a practicii comerciale incorecte”, se menţionează în comunicatul ANPC.
De asemenea, s-a constatat încălcarea diligenţelor profesionale în cazul Hervis Sports and Fashion SRL şi practici incorecte identificate în cadrul campaniilor de marketing, iar la OMV Petrom Marketing SRL, prin inducerea în eroare a consumatorilor referitor la achiziţia de carburanţi.
La Agrana SRL, comisarii au constatat practica înşelătoare de a ambala zahărul în pungi de hârtie sau de polietilenă de 1 kg, pe ambalaje fiind inscripţionată menţiunea „Origine din UE şi din afara UE”, fără a fi declarat ingredientul primar din care este obţinut zahărul – sfeclă de zahăr şi/sau trestie de zahăr. Conform legislaţiei UE, este obligatorie indicarea ţării de origine sau locului de provenienţă al ingredientului primar, atunci când acesta diferă de ţara de origine sau locul de provenienţă al produsului alimentar.
Austriecii de la Agrana, monopol pe piața zahărului din România
Așa cum GÂNDUL arăta în exclusivitate AICI, Austria se află pe locul 2 în topul investitorilor străini în România, derulând afaceri în domenii importante: bancar, energetic sau alimentar. Una dintre marile companii austriece care face afaceri în România este Agrana Zucker A.G, numai că, potrivit surselor Gândul, compania ar fi pus în practică o „schemă” prin care zahărul din România face profit în Austria, ajunge la firma-mamă – de acolo fiind vândut în alte țări, inclusiv în România -, iar românii consumă… zahăr Coronița sau Mărgăritar ”origine din UE și din afara UE.
În anul 1998, compania Agrana Zucker A.G. a demarat investiţii de amploare în industria zahărului şi amidonului din România, cumpărând:
- S.C. Danubiana Roman S.A.
- S.C. Zahărul S.A Buzău
- S.C. Beta Țăndărei S.A.
Acum, compania austriacă deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău. Totodată, Agrana are și o fabrică de amidon în Ţăndărei (AGFD Țăndărei a fost preluată de grupul Agrana în 2001).
Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei, fabricile de zahăr au optat – în anul 2005 – pentru „o administrare și un management mai eficient”, și așa a fost înființată compania Agrana România. În anul 2018, Agrana Romania S.A. devine Agrana Romania S.R.L, firmă care a preluat managementul fabricilor de zahăr deținute de Agrana Zucker A.G.
Agrana România – capital social de 80.919.033,80 RON divizat în 809.190.338 acţiuni -, a lucrat cu un număr mediu de 342 de salariaţi în anul 2020, faţă de 396 de oameni în 2019.
În anul 2021, cifra de afaceri a Agrana România a fost de 675.517.983 RON și, așa cum afirmă reprezentanții companiei, peste 100.000 de tone sunt produse anual în țara noastră.