Prima pagină » Actualitate » ANPC a declanșat Jihadul în Sibiu: 33 de localuri, închise! / Carne expirată din aprilie servită clienților

ANPC a declanșat Jihadul în Sibiu: 33 de localuri, închise! / Carne expirată din aprilie servită clienților

ANPC a declanșat Jihadul în Sibiu: 33 de localuri, închise! / Carne expirată din aprilie servită clienților

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit o serie de nereguli grave la mai mulți operatori economici din județul Sibiu. În total, 33 de localuri au fost închise temporar până își rezolvă problemele.

Valoarea amenzilor dictate în doar 48 de ore se ridică la 1,25 milioane lei.

„Potențial ridicat de pericol la siguranța consumatorilor”

Luni, 4 septembrie, dar și a doua zi, marți, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o amplă acțiune de control la operatori economici din județul Sibiu. Echipele de comisari au verificat, în cele două zile, 94 operatori economici.

Principale nereguli constatate au fost:

  • utilizarea, în cadrul blocului alimentar, a unor echipamente neigienizate;
  • comercializarea/folosirea unor legume și fructe modificate organoleptic;
  • comercializarea/folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită;
  • utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale;
  • expunerea la comercializare a unor produse alimentare neetichetate;
  • folosirea unor cântare fără verificare metrologică;
  • existența pavimentului neigienizat;
  • depozitarea neconformă a produselor alimentare;
  • lipsa graficului de schimb ulei pentru baia de prăjire;
  • lipsa informațiilor referitoare la ingredientul folosit, cantitățile și substanțele alergene din lista de meniu.

În urma neregulilor constatate, s-au dat amenzi de 1,25 milioane lei și 35 de avertismente, au fost oprite temporar de la vânzare produse cu abateri de informare în valoare de peste 250.000 lei, respectiv produse neconforme în valoare de peste 100.000 lei.

Totodată, comisarii ANPC au dispus oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 33 de operatori economici.

Situațiile cu care ne-am confruntat la Sibiu, din păcate, arată două direcții clar greșite.

Pe deoparte, operatorii economici nu înțeleg să respecte actele normative în vigoare. Pe de altă parte, colegii noștri au desfășurat, până acum, acțiuni de control superficiale, care nu au ajutat nici consumatorul, nici activitatea comercială a celui verificat.

Este de neimaginat cum, în cea mai circulată zona a Sibiului, pot exista astfel de abateri cu un potențial ridicat de pericol la siguranța consumatorilor. Sper că acest semnal va schimba fundamental în bine activitatea colegilor noștri”, a reacționat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Patronii de restaurante se revoltă. Reacții halucinante

Din cauza chederelor de la frigidere, că altceva nu au găsit. Și pardoseala, care este din cărămidă… au trimis managerul să cumpere sodă și să frece cărămida cu sodă.

Și încă o chestiune, dânșii susțin sus și tare, și pentru asta au dat amendă de 3.500 de lei, că ciorbele care se fac dimineața, seara să se arunce”, a reacționat patronul unui restaurant călcat de ANPC pentru publicația locală Turnul Sfatului.

Altcineva s-a arătat la fel de revoltat față de controalele Protecției Consumatorului: „Noi am luat doar amendă, nu am fost închiși (…) Nu toate produsele aveau același gramaj, nu erau etichete pe fiecare sirop și piure desfăcut. Nu ai cum să pui zilnic etichetă când tu faci zilnic cinci sticle de fresh de lămâie! Cum să tot lipești eticheta și să o speli și să o pui la loc, non-sensuri, din punctul nostru de vedere?!.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele