Prima pagină » Actualitate » ANPC, avertisment privind restaurantele fast-food: „Mare grijă! Am găsit gândaci vii şi morţi în frigidere”

ANPC, avertisment privind restaurantele fast-food: „Mare grijă! Am găsit gândaci vii şi morţi în frigidere”

ANPC, avertisment privind restaurantele fast-food: „Mare grijă! Am găsit gândaci vii şi morţi în frigidere”
ANPC, avertisment privind restaurantele fast-food: „Mare grijă! Am găsit gândaci vii şi morţi în frigidere”

Mihai Culeafă, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă, cu privire la unitățile de tip fast-food, explicând că inspectorii Autorității au constatat nereguli grave la asemenea unități.

Acesta a spus că inspectorii au găsit inclusiv „gândaci vii şi morţi în frigiderele” unor astfel de localuri.

„Des, din grabă, mâncam fast food. În ultima perioadă am verificat multe unităţi de acest gen. Înainte să fiu vice mâncam fără întrebări, acum că am costatat atâtea nereguli, mă întreb de două ori înainte să mănânc. Am găsit gândaci vii şi morţi in frigidere, mare grijă”, a declarat Mihai Culeafă.

De asemenea, Culeafă a anunţat că „până pe 15 martie restaurantele trebuie să aibă trecut în meniu, în dreptul mâncării: numărul de e-uri, coeficientul caloric, ingredientele folosite pentru produsele vândute şi un cod QR”, potrivit Antena3.

„În meniu trebuie scris din ce e facută, spre exemplu, smântâna, cremă vegetală din ulei de palmier. Din studierea meniurilor vedem că (restaurantele, n. red.) pun număr de e-uri. Alături de numele preparatului va trebui trecut numărul de e-uri. Dacă adaugi numai creme vegetale cu conservanţi va fi lista foarte lungă de scris lângă fiecare mâncare. Sigur, mâncarea va fi mai bună, nu neaparat mai scumpă”, a mai spus oficialul.

Președintele ANPC: „Comercianţii să pună mâna pe mop, nu pe telefon”

La rândul său, președintele ANPC, Horia Constantinescu, le atrage atenția tuturor operatorilor economici din țară că Autoritatea nu va renunța la controale, indiferent dacă unii patroni încearcă să intervină pentru oprirea acestora.

„Să pună mâna pe mop şi nu pe telefon. Să se apuce să-și asume faptul că au contaminat cu bună știință, de exemplu, apa, să-și asume faptul că au pus la dispoziția consumatorilor alimente congelate din sezoanele trecute, să-și asume oricare dintre abaterile constatate de către colegii noștri. Să renunțe la teza că desfășurăm controale abuzive, pentru că fiecare dintre acestea a fost și este susținut de materiale foto sau video”, a declarat Constantinescu, făcând referire la proprietarii de localuri nemulțumiți de controalele ANPC.

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat, în 2022, amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în creştere cu 80,7% faţă de anul precedent, când cuantumul a fost de 120,3 milioane de lei, a mai explicat Horia Constantinescu.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și