ANPC: „Evitaţi să cumpăraţi carne de la portbagaj”. La ce să avem grijă, când alegem alimentele pentru masa de Paşte
Directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a postat pe Facebook mai multe de reguli pentru consumatori cu privire la produsele cumpărate de Paşte. El spune cum să verificam dacă ouăle sau carnea pentru masa de Paşte sunt sigure pentru consum.
De asemenea, șegul ANPC ne sfătuieşte să fim atenţi la locurile de unde cumpărăm alimente pentru Paşte, avertizând cu privire la pericolele la care ne putem expune dacă nu alegem corect carnea, ouăle şi chiar vopseaua pentru ele.
Astfel, achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne trebuie să fie făcută numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Doar așa există garanția unui produs sigur, care nu va dăuna sănătății.
Așadar, evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor”, chiar dacă prețul oferit este mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine.
Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
Atenție la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Totodată, carnea achiziționată sub forma refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider,
Nu trebuie achiziționate produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului.
Cum alegem ouăle
Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate.
Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant.
Ouăle de consum trebuie să prezinte coajă intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.
În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului, data de valabilitate minimă.
Vopseaua de ouă
Achiziționarea vopselei se va face numai din locuri autorizate și se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțină numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare, dar și data durabilității minimale.
Important! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Acest lucru poate prezenta un real pericol pentru sănătate.
FOTO – caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea/GÂNDUL